Бразилското поколение (Geração Brasil)

Историята ни пренася в митичната Силициевата долина, където ни запознава с Жонас Мара. Компютърен и бизнес гений, той е напуснал Бразилия много млад в търсене на инвестиции за неговото изобретение: „Приятел“, евтин компютър, който предизвиква фурор през 80-те години и истинска революция на световния пазар за компютри.

В Америка, земята на големите възможности, благодарение на своята безспорна интелигентност и усет към бизнеса, Жонас създава „Мара Копрорейшън“ - технологична компания, която само за две години става световно известна. А след като се жени за Памела Паркър – любимка на Америка и наследница на най-големия телевизионен канал в страната, Жонас Мара достига върха на успеха.

Паркър-Мара живеят в сговор 20 години в САЩ. Те работят усилено, за да държат дъщеря си – 'принцеса' Меган, далеч от неприятности. Въпреки своята възраст, двойката печата в списания полемични материали.

Също като иконите Стив Джобс и Бил Гейтс, Жонас Мара никога не е бил поставян под въпрос. Докато един ден, принуден от необходимостта от свеж въздух пазарът търси някой по-млад. Тогава акционерите на Мара решават да го подтикнат да се оттегли.

В разцвета на годините си, едва 42-годишен и решен да не се предава, Жонас взема радикално решение и пуска истинска бомба: ще премести централата на Мара в Бразилия. Това решение става водеща новина в световните медии. Но това не е всичко. Заради предизвикателствата в Бразилия, Жонас съобщава новината, че докато е в родината си, ще потърси свой заместник.

В същото време, в Рио де Жанейро, младият Дави работи усилено, за да реализира своя проект. Също като Жонас, той е със скромен произход и вярва, че достъпът до информация трябва да се демократизира. Така, той създава „Джуниор“ - компютър, който трябва да се обучи на техниките за програмиране.

Вдъхновението за изобретението идва от Плугар, а ОНГ се посвещава да приобщи деца в неравностойно положение, разположена в Гамбиара, квартал в източната зона на Рио де Жанейро. В Пулгар, Дави има първи контакт с компютър, който се самообучава. От тогава, той се захваща да учи децата на програмиране, начинание, което се осъществява благодарение на инициатива на Ервал, идейният създател на ОНГ.

В Ресифе, в търсене на така наречените „ангели“, Дави слага „Джуниор“ в раницата си и се възползва от възможността да го представи на инвеститори. При пристигането в „Ресифе Дигитал“, Дави се запознава с Ману – красива местна девойка, увлечена по информатиката и игрите. В света на игрите, двамата се сближават повече, отколкото са предполагали. Зад своите аватари и прякори, се впечатляват от възможностите на противника, без да мислят за другия пред екрана.

Двамата се сближават още повече, когато са избрани да участват в конкурса на Мара в Бразилия. С още 12 младежи, Дави и Ману трябва да преминат през технологичните предизвикателства, с които Жонас изпитва техните възможности.

Във финалния двубой, Ману и Дави трябва да се изправят срещу създаването на гениално приложение. Нарушавайки правилата и опиянени от любов, двамата се представя с общ проект, притискайки Жонас до стената: или наема двамата, или и двамата се оттеглят.

Разгневен от манипулацията и впечатлен от способностите на двамата, Жонас им предлага допълнително предизвикателство: двамата трябва да създадат бомбастично приложение за много кратко време...

Персонажите:

Жонас Мара

Компютърен гений, бразилец, който се радва на слава и богатство в Силициевата долина, Калифорния, САЩ. Суетен и мултимилионер, собственик на Мара Интернешънъл, той има бурно минало с майка си Глаусия Беатриз. Женен за Памела и баща на Меган, той се премества с тях в Рио де Жанейро, за да премести централата на компанията си в Бразилия.

Памела Паркър-Мара

Известна през 1990-те години като Принцеса Шелда от сериала „Галактика Андромеда“, тя е американска актриса и дъщеря на магната Джак и бразилска манекенка, вече покойница. Кръщелница на Дороти, тя се омъжва за Жонас, когато дъщеря ѝ Меган Лили е била още бебе. Има връзка с Ервал, когато се мести в Бразилия.

Меган Лили Паркър-Мара

Американка, дъщеря на Памела и осиновена от Жонас, когато е била бебе. Наследница на империите Паркър ТВ и Мара Интеренешънъл. Нейната цел обаче е да демонстрира своя талант. Разглезена и упорита, тя постоянно се забърква в кражби. Когато се премества в Рио де Жанейро с родителите си, се влюбва в Данило и се заинтересува от хакера Дави.

Джак Паркър

Магнат, собственик на известен телевизионен канал – Паркър ТВ, а също така е втория по големина акционер в Мара Интернешънъл. Въпреки че е добър приятел на Жонас Мара, той често изпитва съмнения относно бизнес способностите на зет си. Останал вдовец, той е отгледал Памела с помощта на Дороти.

Дороти Бенсон

Фина и елегантна, тя се занимава с връзки с обществеността. Кръстница на Памела. Транссексуална, родом от Бразилия, тя се е родила като Доривал, бил е женен за американската баскетболистка Вильемина Бенсон. След раждането на сина им Брайън, съпругът и съпругата си разменят половете. Живее между Сан Франциско и Рио де Жанейро, където придружава семейство Паркър-Мара.

Байън Роберто Бенсон

Изключително надарен, единствен син на Дороти, на 14-годишна възраст влиза в Харвард. Има обещаваща кариера в Силициевата долина, където развива философско препрограмиране на „Тайна“, като издава едноименна книга и води лекции в Института Регенера. Поп-гуру, той се влюбва в Мария, но започва връзка с Еванжелина.

Глаусия Беатриз Пашеко Мара

Така и не е простила на Жонас, сина си, че, поне според нея, я е изоставил, за да стане мултимилионер в САЩ. Живее в Такара с първородния си син Силвио, когото прекалено много защитава, снаха си Мариза, с която постоянно са в конфликт и с внуците си Данило и Дануша. Получава месечна издръжка от Жонас и от интерес, се опитва да се сближи с него след завръщането му в Бразилия.

Вероника Монтейро

Вдовица, тя се отказала от журналистиката, за да отгледа сама сина си Висенте. Сега се връща към професията си, но доверието към нея е под въпрос заради рекламна кампания на Варежао до Барата, в която е участвала в миналото. Наета е от информационен сайт „Факти в мрежата“ и отговаря за секцията за технологии, въпреки че не е много веща по въпроса. Забърква се с Жонас.

Дави Реиш

Отгледан от леля си Рита, след като е изгубил родителите си като дете. Преживял е травмата в ОНГ Плугар, където изнася лекции в компютърните зали за деца в Гамбиара заедно с ментора си Ервал. Завършил е университет, хакер, той прекарва много време на компютъра. Използва прякора Голиат във виртуалния свят. Братовчед на Матиаш и приятел на Висенте. Среща се с Луене, а се влюбва в Ману.

Ервал Домингеш

Основател на ОНГ Плугар и ментор на Дави, с когото преподава програмиране на децата в Гамбиара. Идеалист и бори се за отворения код, защитник на освобождаването и промяната на изходния код на програмите. Забърква се с Памела, което увеличава съперничеството с Жонас и всичко, което Мара Интернешънъл представлява.

Мануела Янеш – Ману

Дъщеря на Фред и сестра на Игор. Когато баща им влиза в затвора, напуска родния си град Навегадорес и се премества в Ресифе заедно с брат си. Завършила е инженерство и е доста добра хакерка с успех в Интернет. Играе под псевдонима Мая. Гадже на Доменико, който живее в Сан Франциско. Влюбва се в Дави.

Силвио Пашеко Мара

Син на Глаусия Беатриз. Женен за Мариза, баща на Данило и Дануша. Всички живеят в Такара, заедно с бедните от семейство Мара. Разглезен от майка си, която го приема за истинския гений в семейството. Поддържа къщата със заплатата си на продавач във Варежао до Барата. Слабохарактерен, той поддържа желанието на майка си и съпругата си да се сближи с Жонас.

Мариза Пинто Мара

Козметичка и бивша танцьорка в нощен клуб, а свекърва ѝ Глаусия Беатриз постоянно ѝ напомня за това. И не и без причини. Перчи се из улиците на Такара с предизвикателни дрехи и кокетничи с момчетата в квартала, въпреки че е много щастлива със Силвио. Майка на Дануша и Данило. Тя е нетърпелива да събере сина си с братовчедка му Меган.

Данило Пинто Мара

Син на Силвио и Мариза. Има успех сред жените. Споделя амбициите на майка си и баба си Глаусия Беатриз и иска да стане богат без да полага усилия. Постоянно се кара със сестра си Дануша и е очарован от завръщането на богатия си чичо Жонас в Бразилия. Прави всичко възможно, за да спечели братовчедка си Меган, с която се забърква в проблем след проблем.

Рита де Касия Ферейра

Педагог, омъжена за самбиста Данте. Майка е на Матиаш и леля на Дави, син на починалата ѝ сестра. Притеснява се за професионалното бъдеще на децата и лошите влияния на квартала върху тях. Рита вярва в преобразяващата сила на образованието и за това работи в ОНГ Плугар заедно с Ервал, неин голям приятел.

Шин-Соо

Кореец, който е прекъснал връзки със своя брат-близнак и е пристигнал в Бразилия, където работи като репортер в Паркър ТВ. Управлява основните програми на този телевизионен канал по кабела. Облича се екзотично и се държи доста театрално пред камерите, въпреки че дълбоко в себе си е голям романтик.

Матиаш Ферейра

Усложлив, винаги на разположение, за да помогне на приятелите си Мъхата на Вандер. Полага усилия, въпреки че не знае в каква посока иска да тръгне живота му. Син на Рита и Данте, идеализира братовчед си Дави, който винаги му помага с работата във факултета.

Игор Янеш

Пернамбуко музикант, биполярен, не е способен да управлява собствената си кариера и разчита на помощ от страна на сестра си Ману, неговата най-добра приятелка. Има банда с гаджето си Жана и приятеля си Талеш. Син на Фред, който е в затвора.

Дануша Пинто Мара

Дъщеря на Силвио и Мариза. Тя е единствената от семейство Мара от Такара, която притежава чувство за почтеност. Деликатна, дискретна и ученолюбива, не се води от парите и мисли само за учението. За това е преследвана от родителите си, от брат си Данило и баба си Глаусия Беатриз.

Людмила Сантини

Типичната „Мария Ароба“, както са познати момичетата, които излизат с кретени с бъдеще. Гадже на Ернесто, който е на върха като собственик на популярното място Оурисо. След като той губи всичко, тя се предлага на бившия му съдружник, Борис.

Гаспар Кардозо

Продуцент в Паркър ТВ в Бразилия и дясната ръка на Морейра.

Убиражара Соареш Фильо, Мухата

Син на Валдеси и брат на Вандер. Мързелив и отстъпчив. Той е част от група младежи, които нито работят, нито учат – групата „Нито-нито“. Приятел е на Дави.

Вандер Соареш

Брат на Мухата и син на Валдеси. Един от „Нито-нито“ в Габриара. Флиртува с престъпниците, а също и с козметичката Мариза, жената на Силвио.

Луене Мишел Алмейда – Лу Н

Вдъхновява се от приятелите си, които, също като нея, нито работят, нито учат, и е част от „Нито-нито“. Сестра на Адриано. Влюбва се в Дави.

Сандра Шмит

Напрегната жена, която се опитва да разкрие някоя тайна на Жонас Мара пред публиката. По-късно, загадъчно изчезва.

Мария Вергара

Мексиканска актриса, истинска красавица. Влюбена в Брайън. Живее с техногуру, с когото практикува квантов секс, но не може да приеме, че не прави и традиционен.

Солано Пиментел

Преподавател на Дави и Матиаш във факултета, обвинен, че се възползва от чернокожите студенти.

Професор Фернандо

Ректор на факултета, в който учат Дави и Матиаш, които изгонва, защото са хакнали системата и са имали достъп до секретни данни на университета.

Източник: globo.com , pt.wikipedia.org/wiki/Geração_Brasil