Замъглено стъкло (El cristal empañado)

Може би съществува свят, вътре в този, от другата страна на огледалото, където се проявява тъмната и деформираната страна на реалността? Душата, при контакт с този свят, губи своята стъклена прозрачност, може да се зацапа, да замърси, да се замъгли...

Историята се фокусира по-специално в живота на две жени – Вирхиния и Паулина, които са близначки.

Вирхиния е зряла и озлобена жена, която завижда на атрибутите на братовчедка си от дете, след като е била известна, но сега е в забвение. Вирхиния живее удобно с дъщеря си Мерседес в дома на Паулина.

Тъй като Вирхиния ежедневно търси начин да разруши напълно братовчедка си, Паулина живее депресирана и с копнеж по бляскавото си минало. Тя е закрила всички огледала в дома си, за да не се вижда такава, каквато е сега и само наблюдава плакатите, които свидетелстват за най-добрите ѝ години, сияйна и красива, докато танцува в кабарета от първа класа.

Успоредно с историята на тези две жени се разказва и тази на децата им: Мерседес – дъщерята на Вирхиния, и Хасинто, синът на Паулина.

Мерседес е солидарна и с благородни чувства девойка, която е мачкана от майка си по такъв начин, че тя е започнала да страда от чувството за незначителност и грозота.

Хасинто, от своя страна, е красив и образован мъж, но с мъчен характер и поведение. Това е и причината да бъде често отблъскван от противоположния пол. Зад очилата и срамежливия му поглед се крият дълбоки емоционални конфликти, които си имат трагични причини. Постоянно се бори между любов и омраза, които предизвиква майка му.

Също така в историята се появява Ракел – благородна и красива девойка, но много засегната от развода на родителите си. Тя се отправя към град Мексико, решена да започне всичко на чисто. Романтична и нетърпелива да открие любовта на живота си, тя се страхува да не се провали, както се е случило с родителите ѝ.

Всички, обаче, крият нещо. Не всичко е такова, каквото изглежда. Една изкривена реалност, в която истината е прикрита и страшна и се крие зад замъгленото стъкло... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_cristal_empañado