Диана Кихано (Diana Quijano)

Пълно име: Диана Кихано Валдивиесо (Diana Quijano Valdivieso)
Дата на раждане: 12 Април 1962 г.
Зодия: Овен
Месторождение: Лима, Перу
Семейно положението: разведена
Деца: дъщеря – Самакаи
Височина: 170 см

Рейтинг:  7.80  (45 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Актриса от театъра, киното и телевизията, Диана Кихано започва своята кариера преди 20 години след участие в един конкурс, след като от 16-годишна възраст се изявява като манекен по модните подиуми. Започва в телевизията като помощник в продукцията на „El cielo es el limite". Докато й изтече договора като модел, тя работи като помощник в продукцията на сериала „La Pensión". След това идва и първото й участие като актриса с малка роля в сериала „Matrimonios y algo más", производство на перуанската компания Panamericana. След няколко успешни роли в театъра и киното, тя се снима в теленовели в Маями, с които става световно известна. Една от най-известните й роли е персонажа й Лупе от теленовелата „Осъдена.

По-късно, перуанската актриса пътува до Колумбия, където се снима в теленовелите „Без срам" и „Виктория", които също имат голям успех.

Диана Кихано и ролята й в теленовелата „Виктория"

В теленовелата „Виктория", Диана Кихано интерпретира Камила Матиа, най-добрата приятелка на Виктория. В началото на историята, Камила навършва 47 години, които тя приема като смъртна присъда. От няколко години разведена, Камила е жена, чиято възраст трудно може да се определи, благодарение на умелите ръце на пластични хирурзи. Тя няма деца, защото не е искала да се чувства вързана, а когато е искала, не е можела да забременее, което също става причина за края на брака й. Дълбоко в себе си, Камила е неуверена жена, която зависи от хорското мнение, но пред хората, тя се държи доста самоуверено. Безусловна приятелка на Виктория и единствената, с която тя споделя най-съкровените си чувства. Когато Виктория се изправя през измамата на съпруга си, именно Камила уверява приятелката си да започне нов живот и я подтиква да започне връзка с Херонимо. И въпреки че има кратка авантюра със Сантяго, синът на приятелката й Виктория, тя се влюбва в зрял мъж, когото в началото приема за старец - Бернардо.

Кога реши, че искаш да станеш актриса?

От съвсем малка, с главата и сърцето си съм мислила за актьорската професия. Майка ми повтаряше и повтаряше, че като „клоун" няма да постигна нищо. Винаги се е опитвала да ме убеди да се захвана с нещо „смислено", докато не разбра, че не се шегувам.

Какви методи използваш, когато е подготвяш твоите персонажи?

На първо място, работя върху движенията на персонажа, начина на придвижване, жестове и мимики. След това се опитвам да се доближа максимално до описанието на автора на историята за персонажа, измислям живота, доизграждам историята, която се е случила преди случващото се.

Ти си една майка „щастливо" разведена?

Разбира се (смее се). Допуснах грешка да се омъжа заради удобство, но няма да я повтора. Имам дъщеря, с която съм много щастлива. Ако се появи любовта - добре, но нищо повече.

Как реагира дъщеря ти, когато те видя в ролята на Камила?

Опитвам се да й бъда приятелка и довереница. И въпреки че се снимам постоянно в различни теленовели, не позволявам на дъщеря си да ги гледа, и няма да й позволя, докато не навърши пълнолетие. Много решителна съм като майка.

Диана, твоята родина е Перу, но си станала световно известна. Какво можеш да ни кажеш?

Перу е моя дом, моя живот, мечта, която преживявам всеки ден. Гордея се с това, че съм се родила в Перу. Явно при мен важи мисълта, че никой не е пророк в собствената си страна. Дори и така, не се притеснявам.

Ти си се сблъскала с много препятствия, за да постигнеш успех?

Разбира се, но на всеки се налага, ако иска да постигне нещо. Определено съм много по-високо оценена в чужбина, отколкото в родината си Перу. В чужбина оценяват таланта и работливостта на перуанците. За да има успех, трябва да има вложения. А в Перу това не се спазва. Ето какво се случи с America producciones.

Твоята роля в теленовелата „Виктория" покори зрителите по цял свят...

Благодарна съм на тази роля, която винаги съм търсила. Хората ме свързват с отрицателните роли, които съм изиграла, но с тази роля всичко се промени. Освен това, тази роля много ми допадна, особено след като в живота съм приятелка с Виктория Руфо.

Какво те затрудни при интерпретацията на Камила?

Безпокоеше ме това, че трябваше да показвам гърдите си. А и маниера й на вървене.

Как се чувстваш, когато работиш извън родината си, Перу?

Много съм доволна, че имам възможността да работя в Колумбия, работната атмосфера не би могла да бъде по-добра.

Ще се върнеш ли да работиш в Перу?

Разбира се, че да, защото там е дома ми. Това, което не ми харесва е експлоатацията на актьорите. В Колумбия, например, съществува закон, който указва, че в актьорския състав трябва да играят предимно актьори, които са от страната производител. Трябва и ние (перуанските актьори) да настояваме за правата си.

Какво би казала за приятелката си, не само в теленовелата, но и в живота, Виктория Руфо?

С Виктория сме добри приятелки, както и с Артуро Пениче, Маурисио Очман и останалите актьори. Ходихме заедно на почивка в Мексико, след което се върнах в Перу.

Източник: www.gdp-coleccionistas.tk