Франсиско Гаторно (Francisco Gattorno)

Пълно име: Франсиско Алехандро Гаторно Санчес (Francisco Alejandro Gattorno Sánchez)
Дата на раждане: 12 Октомври 1964 г.
Зодия: Везни
Месторождение: Санта Клара, Куба
Семейно положението: женен с един развод
Съпруг/а: бивша съпруга - Синтия Клитбо (актриса), настояща съпруга - Белмарис Гонсалес Суасо
Деца: две дъщери – Исабела и Каролина Алисия (2001 г.)
Височина: 182 см

Рейтинг:  6.99  (148 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Франсиско Гаторно израства в Санта Клара и от малък е почитател на бейзбола. От малък се интересува от актьорство и режисура. Като дете, Франсиско е запленен от кубинските обичаи, най-вече от музиката и спорта. Франсиско изучава актьорско майсторство и в дома, Куба, и в Мексико.

През 1985 година, на 21 годишна възраст е филмовият дебют на Гаторно с участието му в „Una novia para David“ („Една приятелка за Давид“) като Мигел.

Изминават три години преди Гаторно да получи своята следваща работа – участва във филма „El verano de la senora Dorbes“ („Лятото на госпожица Форбс“). Тази роля дава тласък и Франсиско става популярен в Мексико. През 1989 година изиграва няколко малки роли.

След това работата го отвежда в Испания, където участва в ко-продукция на Куба и Испания през 1992 година - „Me alquilo para sonar“.

През 1993 година Франсиско участва в друг кубински филм „Sueno Tropical“. От тогава става много известен актьор в Куба. През 1993 година Гаторно отива в Чили, където участва в няколко продукции.

През 1994 година Гаторно се премества в Мексико, участвайки в популярния филм „Fresa y chocolate“ („Ягода и шоколад“). Това е филм, в който се разказва за хомосексуалист, който се влюбва в комунист.

Усъвършенствайки своята игра, Гаторно дебютира в Телевиса през 1995 година. Той участва в теленовелата „La duena“. Там той се запознава с първата си съпруга, Синтия Клитбо, която тъкмо изгрява като актриса.

Следват поредица успешни филми и теленовели. Докато през 2000 година Гаторно се развежда с Клитбо и осъществява своя дебют в Холивуд като Хорхе Камачо във филма „Before night fall“.

През 2001 година Франсиско пътува до Колумбия, където изиграва ролята на Андрес Бустаманте в теленовелата „Amantes del desierto“ („Любов в пустинята“). Малко след това среща Белмарис Гонсалес Суасо, от която има две дъщери с година и четири месеца разлика.

След участието си в популярния сред младежите сериал „Clase 406“, Гаторно се оттегля от теленовелите. Той си дава почивка година и половина. През това време се появява на телевизионния екран, участвайки в различни телевизионни предавания.

През 2005 година Гаторно сключва договор с Telemundo и участва в продукцията „Tierra de pasiones“ („Земя на страстта“). По-късно същата година участва във филма „La Migra“ („Границата“).

Франсиско се включва в проекта „La viuda de Blanco“ през 2006 година.

По настоящем той живее в Маями, Флорида.

Източник: www.wikipedia.org , www.imdb.com