Йесения (1970) (Yesenia (1970))

Йесения е красива циганска девойка, която живее в каравана с майка си Трифения.

Бардо е циганин, който е влюбен в Йесения, но тя не споделя чувствата му.

Един ден, в близкото село, Йесения се запознава с един военен – капитан Освалдо Леро, който се възхищава на нейната красота и се опитва да я целуне насила. За опита си получава шамар, а ядосаната девойка му отмъква парите.

Освалдо е решен да си върне откраднатото и отива до караваната, в която Йесения живее. Тя го приема и му гледа на карти. Те казват, че ще се влюби безумно в една жена, както и тя в него, но между тях ще има множество препятствия, с които трябва да се справят заедно.

Йесения и Освалдо започват да се срещат често и не след дълго, двамата се влюбват дълбоко един в друг.

Йесения и Освалдо решават да се оженят, но циганският патриарх се противопоставя, защото Освалдо не е циганин. Тогава, Трифендия – която години наред е пазила една тайна, решава, че е настъпил момента Йесения да научи истината за своя произход. Възрастната жена разкрива пред циганския патриарх, че Йесения не е циганка, а ѝ е била дадена от един християнин малко след раждането ѝ. Така Йесения накрая получава разрешение да се омъжи, но само ако го направи по циганските закони.

Йесения и Освалдо са много щастливи, докато той не получава нова мисия. Той изпраща на Йесения пратеник с пари и писмо, с което ѝ обяснява, че ще се върне при нея. За нещастие, пратеникът е убит по пътя, а писмото така и не стига до крайната си цел.

Междувременно, Освалдо е вкаран в затвора, а Йесения вярва, че той я е изоставил. За това тя тръгва с караваната и приема предложението за брак, което ѝ прави Бардо.

Накрая Освалдо е освободен и отива да търси Йесения, но му съобщават, че е заминала, този път завинаги.

Чрез кръстника си Роман, Освалдо се запознава с младата Луисита – много богата, но сериозно болна от сърце. Тя се влюбва в нея и Освалдо ѝ предлага брак, без да е влюбен в нея.

Луисита живее с майка си Марисела, баба си Ампаро и дядо си Хулио. Хулио и Марисела също крият една тайна, която има връзка с Йесения и може да се окаже решаваща за бъдещето и щастието ѝ... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Yesenia_(telenovela_de_1970)