Дума на крадец (Palabra de Ladrón)

„Palabra de ladrón“ разказва историята на един престъпник – Ернан, който е извършил стотици престъпления с „бяла якичка“, като до този момент не е бил залавян. Сега се оказва осъден за убийство, което не е извършил.

Той сключва специална сделка с прокурорка Анхелес, която го смята за невинен и която му предлага следното: за всеки случай, който ѝ помогне да разреши, ще му опростят по една година от присъдата.

Именно Анхелес е помогнала в съда на обвинението и така Ернан е получил присъда от 100 години. 100 години!

Но изведнъж се оказва, че злодеят не е чак такъв злодей и по-скоро може да бъде от полза на прокурора, който е успял да го вкара в затвора.

Прокурорката не веднъж си е задавала въпроса какво може да се направи, за да накара един бандит да застане на нейна страна и да ѝ помага в дълъг списък със случаи на тайна специализирана единици към правителството, в която работи. Към това се прибавя и факта, че този субект е привлекателен, умен и дори симпатичен. И именно такъв човек трябва да използва в свой интерес. А сега?!

Серилът дава отговор на този въпрос. Една романтична история с елементи на трилър.

Прокурорката Анхелес Валенсия успява да убеди хакерът Ернан Мендоса, който е ограбил множество банки, да ѝ помага в предотвратяването на кибер-престъпления.

Злодеят вече няма съдружници, по-скоро е преследван от мафията, за която е работил. Неговите бивши приятели сега се опитват да го елиминират, защото „знае прекалено много“. Тогава, какво толкова би изгубил, ако мине на страната на доброто?!

В името на истината, и по-точно – за да не се омаловажат качествата на Мендоса, трябва да се обясни, че той е бил заловен, не защото не е бил достатъчно внимателен, а благодарение на капан, който са му заложили неговата годеница и най-добрият му приятел. Той обаче не се държи като жертва, защото, ако имаше възможност, той щеше да продължи да извършва виртуални престъпления.

Анхелес Валенсия има една доста апетитна оферта и която би му помогнала да се промени: ще му се приспада по една година от присъдата за всеки случай, за който ѝ помогне... или използва своите специфични способности на хакер.

Предложението е още по-привлекателно за Ернан, защото така той би помогнал за залавянето на престъпници и тази перспектива добавя още по-голям стимул да приеме. Няма да е лесно да го убеди да смени партньора си, защото няма желание да бъде под ръка на най-големия си врат (особено когато тази ръка го е бутнала зад решетките).

В крайна сметка, връзката между хакера и прокурорката може да бъде изключително успешна, но също толкова сложна... защото романтиката съществува както извън решетките, така и зад тях.

Персонажите:

Анхелес

Интелигентна, независима и хитра. От малка изпитва силно любопитство и желание да разбере всичко и да намери отговори на своите „защо“. Притежава дух на справедливост и решителност да получава отговори от другите. Анхелес предизвиква страх и уважение в своите колеги, тъй като е позната със силния си и агресивен характер, който в малко случаи не успява да контролира. Научила се е да владее своите реакции и успява да се отпусне и да облекчи напрежението чрез медитация. Успява да контролира своите вербални и физически импулси, но понякога ѝ коства доста, защото си го изкарва на пръстите и ноктите си. Когато това се случи, както в случаите, когато някой получи атака на паника, тя не усеща болка от това, което си причинява, чак по-късно забелязва какво е направила.

Ернан

Започнал е с кражбите на 17-годишна възраст с група приятели от квартала. Те са се събирали всеки ден и са си играли да планирали детайлно атаки, които никога не са смятали да извършат. Един ден, Ернан е усетил, че неговите планове са безпогрешни, се замислил върху възможността да ги осъществят. Основната идея е да вземат пари без да нараняват никого. Някои от групата не приемат предложението на сериозно, но други – точно обратното. Не след дълго са се подготвили за първата кражба. Ернан е главата на групата, тъй като той е най-умният и добре успява да планира действията им. И винаги с успех. В началото са обирали камиони, които са доставяли стоки за пазара, след това е дошъл ред на банковите и търговските камиони. Ернан има душа на крадец, обича това, което прави и го взема много на сериозно.

Хулия

Работи заедно с Ернан от 10 години. Преживяла е доста бурни събития през ранните си години – пастрокът ѝ е малтретирал нея и майка ѝ. Хулия е привикнала да живее с насилие и вечните финансови проблеми. На 20, тя вече е натрупала голям опит в работата по строежи и добре е опознала улицата, където прекарва свободното си време. Хулия има изключителна памет и добре развито умение да наблюдава, поради което успява да си спомня дори и малки подробности и дати. Също така с лекота успява да разбере що за хора са заобикалящите я.

Хавиер

Започва работа при прокурор Анхеле, както се предполага – като асистент, но в действителност, той е на страната на корумпираните представители на правосъдието и успява да ги информира за всяка нейна стъпка, за да могат да саботират нейните случаи. Държи се така, все едно не разбира добре нещата, а тя го използва като секретарка при разрешаването на случаите. Тя не приема той да се намесва в нищо. Хавиер е повишен в прокурор, също като Анхелес, и се превръща в нейната Немезида.

Дарио

Привлекателен, мъжествен, млад и силен, мускулест и строен. От години работи за Хулия и Ернан, а преди това е бил дребен крадец, като не е влагал много ум в кражбите си. В същото време, той притежава голяма сила да манипулира хората и също като Хулия, е добър симулант. Запознава се с Хулия по време на една кражба, при която без малко да го заловят, но е успял да се измъкне на нейната намеса – тя го е наблюдавала през цялото време и е предвидила какво може да се случи, след което го е спасила и двамата са избягали. Малко по малко двамата се опознават и тя го научава на много от нещата, които сама е научила от Ернан. Така успява да го интегрира в групата. Тъй като той се чувства задължен на Хулия, винаги се опитва да бъде в нейна услуга и ѝ е абсолютно верен.

Източник: www.mundofox.com , contentsales.foxchannels.tv