Женски поглед (Mirada de mujer)

Жена спира пред огледалото и си задава въпроси за себе си... Мария Инес Сан Миян се събужда една сутрин и осъзнава, че се е заблуждавала, мислейки че има всичко. Да, има съпруг, преуспял адвокат, с когото живее от 27 години, има пораснали, красиви и умни деца, дом и всичко, което може да се осигури с пари. Но няма любов.

Мария Инес се е посветила на семейството, дома, грижата за близките си, но по някаква причина не получава благодарности от тяхна страна. Шестдесетгодишния Игнасио Сантамиян напоследък се държи много грубо, явно всичко, което прави тя, го дразни. Интимните им отношения отдавна са минало – всяка вечер ляга в леглото и заспива, обръщайки й гръб.

Децата й се държат безобразно, въпреки че от сина си Андрес няма никакви оплаквания. Дъщерите й приемат нейните грижи като нещо, което се подразбира. Те дори не забелязват колко натегнати са отношенията между родителите им, как нервничи майка им като забелязва в огледалото белезите на „златната възраст“.

Голямата дъщеря, Адриана, 23-годишна амбициозна девойка, която е избрала, също като баща си, професията на адвокат, смята да се омъжи за своя колега Николас. Тя във всичко подражава на баща си, постоянно се кара със сестра си и затваря устата на брат си. По-малката сестра, Моника, 16-годишна невротизирана девойка, страда от анорексия, често изпада в истерии.

Игнасио е изплашен от старостта и за да се справи със своите страхове, започва връзка с 30-годишната адвокатка Даниела, в която неочаквано се влюбва. Тя му отвръща с взаимност и настоява нейния престарял любовник да изостави семейството си. Той се измъчва от съмнения, но не успява да запази добри отношения със съпруга си, дори за пред хората.

Мария Инес претърпява огромно разочарование, когато съпругът й не се появява на празничната вечеря – само за двамата и на свещи, която тя е подготвила по случай 27-та годишнина от сватбата им. Съпругът й просто е забравил датата и до сред нощ е останал при любовницата си.

Всичко тайно излиза наяве... Първо Паулина, приятелка на Мария Инес, вижда как Игнасио се целува с Даниела и разказва за това. А след това, Моника издава баща си, след като подслушва по телефона как той прави любовно обяснение на друга жена. Игнасио, под натиска на уликите, признава, че от две години има връзка с Даниела, но се заклева, че е готов да я изостави в името на семейството. Мария Инес казва на съпруга си, че не й е нужно просто присъствие на мъж в дома, а има нужда от неговата любов, но той обича друга. Игнасио не издържа на новото си положение и първоначално излиза на хотел, а след това в апартамента на любовницата си. Той подава молба за развод.

Паулина, жена с прекалено свободни възгледи за любовта (тя „проверила“ дали сина на Мария Инес не е хомосексуалист като го съблазнява), запознава Мария Инес с 30-годишния журналист Алехандро Салас, който се влюбва от пръв поглед в изоставената съпруга на известния адвокат. Тя дълго време отхвърля неговите ухажвания, но накрая и сама се влюбва в младия си поклонник, въпреки протестите на децата, майка си Елена и сестра си Консуело, която идва да посети роднините си от САЩ.

Романс с мъж с двадесет години по-млад карат Мария Инес да погледне на света с други очи и да види себе си такава, каквато е. Тя се променя радикално и нищо не напомня за суровата жена, която е била в началото на историята. Накрая помощ и спасение търсят при нея дори онези, които преди не са я ценили, не само приятелките й. И преди всичко, Росарио, съпругът на която, Франсиско, е най-добрият приятел на Игнасио, който има прекрасно семейство, но това не му пречи да разбере приятеля си, а след това и любовта на жена му към по-млад мъж.

Откриват на Росарио рак и подкрепата на Мария Инес много й помага да се справи с емоционалната травма. При Паулина се случва нещо подобно. Тя, за нещастие, избира за пореден партньор неправилния човек – треньора Маркос, който дори й посяга. Заразявайки се от него със СПИН, Паулина, както и самия Маркос, умира.

Игнасио все повече се отегчава в компанията на Даниела, която, за разлика от него, е много млада и жизнена. Плодът, който е престанал да бъде забранен, изгубва много от своята прелест. Отношенията с избраницата стават все по-натегнати, а освен това има и много проблеми със семейството си... бившата му съпруга се влюбва в журналист; по-голямата му дъщеря забременява, като по този начин е принудена да се омъжи по-рано от предвиденото и да прекъсне успешната си кариера; по-малката се пристрастява към наркотици и попада в полицията, а синът се среща с чернокожа саксофонистка, което за бащата е много по-зле от музикалните му занимания...

Източник: mextelenovelas.tripod.com