Мандала (Mandala)

Историята пренася мита за Едип в Рио де Жанейро през ХХ век.

Рио де Жанейро, 1961 година. Президентът Жанио Кадрош, най-неочаквано, обявява своята оставка.

В този контекст, младата Жокаста – студентка по психология, дъщеря на драматурга и комунистическия военен Тулио Силвейра, започва връзка с Лайо, отчужден и много богат младеж, който мечтае един ден да се превърне в голям гангстер.

Жокаста забременява и ражда син – Едипо, който ѝ е отнет от мига на раждането от Лайо, който е суеверен и е научил от своя приятел и гуру Аржемиро, който притежава паранормални способности, който предсказва, че в бъдеще, когато порасне детето, ще убие баща си и ще има връзка със собствената си майка. Изплашен, Лайо отвлича детето и решава да се отърве от него (за да избегне предсказанието).

Едипо е отгледан от двойката Америко и Мерседес и се превръща в обещаващ видео продуцент. Младежът притежава паранормални сили, които често го карат да страда.

25 години по-късно, Жокаста е преуспяла бизнесдама, подкрепяна от приятелката ѝ Вера. Тя страда, защото не е успяла да види сина си дори за миг.

Лайо, който е и бисексуален (има си любовник – Крис, докато в същото време изпитва силно привличане към приятеля си Аржемиро), се превръща в изтънчен престъпник, благодарение на което е натрупал богатство, и в същото време ръководи бизнеса на баща си, търговецът Мишел Лунардо, който използва за параван за своите незаконни сделки. Най-големият му съперник е Тоник Карадо.

Едипо и баща му се срещат, съвсем случайно, при натоварен трафик. Без да знае истинската самоличност на Лайо, Едипо, неволно го убива, изпълнявайки предсказанието.

Докато си търси работа, се запознава и се влюбва в Жокаста. Двамата започват връзка, а след това разкриват, че са майка и син.

По-късно, Жокаста постоянно е притискана от Тони Карадо и става цел на преследване от страна на стария си враг Аржемиро. Освен това, страда от далаверите на брат си Креонте, мъж с тежък характер, и се заинтригува от Педро Бергман, чаровен адвокат, когото наема да открие сина ѝ...

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Mandala_(telenovela)