Силата на съдбата (La fuerza del destino)

Историята започва, когато Иван, на 14-годишна възраст, се завръща заедно с майка си, Алисия, в родното си място: Аламос, Сонора. Там живее баща му Хуан Хайме Мондрагон – богат и властен бизнесмен и земеделец, който не го признава за свой син и който също така го отхвърля и заплашва.

Алисия, която крие тайна около произхода му, се вижда принудена да приеме работа като готвачка в дома на семейство Ломели Куриел, където освен Доня Карлота, нейната дъщеря Лукресия и зет ѝ Херардо, живеят две деца: девойката Марипас и малката Лусия.

В дома на това богато семейство, Иван помага във всичко, което може и благодарение на своята изобретателност, успява да продължи образованието си, но не и без щедрата помощ на Доня Карлота, докато навършва 19 години. По това време, Марипас, която е на 18, се завръща след като е завършила образование в чужбина. Иван се чувства привлечен от девойката и тя, доста фриволна и капризна, решава да го съблазни за забавление, и без никакъв страх от последствията, тя забременява от него.

Скандалът в семейството е огромен. Толкова е голям, че Лукресия, резервираната майка на Марипас, обсебена от идеята, че най-важно е мнението на другите и външния вид, нарежда да набият младежа. По време на сбиването, един от нападателите умира и всички вярват, че Иван е отговорен за това. За нещастие, когато търси убежище в дома си, открива, че майка му е мъртва, която е била бременна (без никой да подозира) и е умряла в следствие на аборт.

Изпълнен с болка и напълно объркан, мислейки че са виновни за смъртта на майка му са Лукресия и властния Хуан Хайме Мондрагон. След като всичко е против него и тъй като няма какво повече да губи, изпълнен с гняв и безпомощност, Иван пресича незаконно границата със САЩ.

В Лос Анджелис, Калифорния, където живее единадесет години и където се запознава с Антъни, който се е превърнал в негов защитник, осиновява го и го мотивира, за да се върне в Мексико, не само за да развие бизнеса сега, когато е истински професионалист, но също така да се изправи срещу миналото си.

Много интриги и изненади посрещат Иван, когато се завръща в Сонора. Сред тя е това, че синът му от Марипас е изчезнал, най-загадъчно, в деня, в който се е родил и никой не знае къде се намира в момента.

Един от най-силните изживявания се оказва неочакваното признание на Лусия, по-малката сестра на Марипас, която се е превърнала в психоложка и която го е обичала мълчаливо още от дете. Това той никога не е подозирал.

Силата на съдбата се заема да постави всяко нещо на мястото му и всеки да си намери заслуженото. Лусия, която някога е била симпатично момиче, а сега е красива и смела жена, му помага да открие детето си, да възстанови достойнството си и да се справи с всички препятствия.

Заедно, Иван и Лусия, откриват стойността на верността, честността и истината, и откриват любовта, именно благодарение на Силата на Съдбата.

Персонажите:

Иван

Умен, справедлив и благороден. Дипломиран инженер, той е изпълнен с добри чувства и има скромен произход. Той и майка му Алисия, в търсене на начин на преживяване, се преместват в дома на семейство Куриел, където Иван е съблазнен от Марипас. Въпреки възмущението му, той е принуден да напусне родината си. Завръща се, след като е успял да се докаже като добър бизнесмен. Той е решен да въздаде справедливост и да намери сина си, без да подозира, че съдбата е решила да го срещне с любовта на живота му.

Лусия

Сладка, мила и честна девойка. Отдала се е на идеята да бъде полезна за семейството си и обществото като детски психолог. Откакто познава Иван (още като дете) тя се чувства привлечена от него. С времето, това привличане се превръща в любов, но интригите на сестра ѝ Марипас и предразсъдъците на майка ѝ, Лусия, накарат Лусия да се почувства объркана, когато верността към семейството се сблъсква с желанието ѝ да осъществи мечтите си за любовта.

Марипас

Фриволна, лъжлива и в резултат на това, поела по грешен път в живота. Израснала е с мисълта, че трябва да успява във всичко благодарение на своята външност. Може да вкара в леглото си всеки мъж и да се забавлява с него, но нейната цел е да си намери съпруг, който да угажда на всичките ѝ капризи. Изпитва ревност и презрение към сестра си, на която залага капани, които пречат на любовта ѝ с Иван. Не обича никого, просто използва хората.

Камило

Работлив, благороден, но и на моменти много объркан. От малък е приятел на Иван. Пази с вина една тайна от миналото и когато Иван се завръща триумфално, той успява благодарение на помощта на своя приятел, който работи заедно с него. Отношенията им се усложняват, когато Камило се влюбва в Лусия, а това променя всичко между тях.

Хуан Хайме

Деспотичен, авторитарен и амбициозен мъж. Земеделец и биологичен баща на Иван. Ненавижда слабостите на характера и най-вече онези, които не се държа достатъчно като мъжкари, като него. Отнася се зле с всички, но по-специално със собственото си семейство. Неговата цел е да стане кмет на Аламос, Сонора.

Антолин

Измамен, чаровен и корумпиран мъж. По-голям брат на Камило. Използва своя талант в незаконна дейност. Може да бъде много жесток, но също така може да демонстрира голяма нежност към Каролина и малкия Алекс.

Антъни

Щедър, симпатичен и справедлив. Осиновител на Иван. В него преобладават чувствата за справедливост и правосъдие. Ако Иван допусне някоя грешка, Антъни е способен да направи всичко възможно, за да му помогне да я осъзнае и поправи. Усеща, че Карлота е неговата сродна душа и поддържа с нея една връзка, изпълнена с много нежност.

Лукресия

Обсебваща, елитарнан и амбициозна. Майка на Марипас и Лусия, тя изпитва класови предразсъдъци, които е втълпила и на Марипас. Не би се замислила да използва насилие, за да раздели Иван от дъщерите си. Презира съпруга си, Херардо, и въпреки че много се притеснява от това, което казват хората, се развежда с него. Безразборния живот, който води Марипас, заедно с икономическите проблеми, с които се сблъсква, усложняват живота ѝ.

Херардо

Слаб и хладен, той е архитект. Съпруг на Лукресия, безхарактерен мъж, който открива любовта в майката на Иван, Алисия, която за нещастие е умряла. Не е успял да изгради силна бащина фигура, но след раздялата с Лукресия, той винаги се грижи за дъщерите си, по-специално за Лусия, тъй като заради характера на Марипас, връзката им е дистанцирана. Херардо пази голяма тайна.

Естер

Свита, слаба и без характер. Съпруга на Хуан Хайме, която живее в ужас и под контрола на съпруга си. Неспособна е да защити децата си от такъв авторитарен и доминантен баща.

Саул

Амбициозен, пресметлив, крайно ревнив. Той е син на Хуан Хайме, пълно негово копие, но му липсва хитрост. Знае как да се преструва пред баща си. Успява дълго време да бъде заедно с Лусия, но тя скъсва с него и Саул търси всевъзможни начини, за да си я върне и да създава неприятности във връзката му с Иван.

Каро

Добра, отдадена и със силно майчино чувство. Сляпа девойка с благородни семейство, тя открива смисъла в живота си чрез любов и майчински грижи към Алекс. Любовта към детето е искрена, но граничи с лудост и в своята отчаяност, изпълнена със страхове, че може да я разделят от детето, извършва необмислени неща.

Кармен

Огорчена и мързелива, тя е сестра на Камило и Антолин. Самотна майка (детето ѝ е плод от връзка със Саул), тя се измъчва, че има прекалено малко власт. Когато ѝ се отваря възможност да държи хора в ръцете си, тя се показва като деспотична, нагла и неблагодарна.

Източник: televisa.esmas.com