Война между половете (2012) (Guerra dos sexos (2012))

Семейната двойка Отавио и Шарло умират след една страстна нощ на любов и оставят своето богатство на своите наследници: Отавио II и Шарлот II, които са братовчеди, също като тях, са имали връзка през младежките години, но тази любов се превръща в смъртна вражда, а те нямат никакво желание дори да се виждат отново. Шарло (втората) дразни братовчед си Отавио с Бимбиньо (Бебчо), прякор, който той мрази. Той ѝ връща като я нарича Кумбукета, което винаги ги изправя един срещу друг и става причина за поредната караница.

Шарло никога не се е омъжила, водила е живот, изпълнен с пътувания и вълнуващи приключения. И така, докато участва в едно сафари в Африка, тя получава обаждане да се върне незабавно в Бразилия. Чичовците ѝ Отавио и Шарло, наскоро починали, са я включили в завещанието си.

Шарло може да получи голямо наследство, един замък в покрайнините на Сао Пауло и известна верига магазини, която носи нейното име „Charlô´s“. Но роднините ѝ са поставили едно условие – за получи наследството, трябва да подели всичко, по равно, с омразния ѝ братовчед Отавио. Починалите милионери са били запознати с различията между племенниците им и страхувайки се за богатството си след тяхната смърт, те са включили и клауза двамата братовчеди да застанат начело на бизнеса.

Търканията между братовчедите, както в у дома, така и в офиса, превръщат съжителството им в невъзможно и единствената, която оцелява около тях, е вярната Оливия – стара прислужница, която е била компания на починалите, а сега се изправя пред една нова война.

Шарло прави предложение на Отавио: един от двамата наследника трябва да се откаже от всичко в полза на другия, ако изгуби облога, който тя предлага. А той е: за сто дни екипът на Шарло ще повиши приходите от магазините „Charlô's“ с определен процент. В противен случай, тя губи всичко. И така, войната е обявена!

Заедно с Отавио е Фелипе, осиновеният син на Шарло. Двамата формират опасно дуо и са готови на всичко, за да попречат на целта ѝ.

Шарло разчита на помощта на Ваня, нейната дясна ръка в магазините, и Роберта, вдовица на бизнесмена Виторио Леони, който е оставил на съпругата си едноличното управление на семейната фабрика „Confecção Positano“, основен доставчик на дрехи за магазините „Charlô's“. Но Виторио е имал тъмни сделки с Отавио и е имал извънбрачна връзка с опасната Верушка, неговата секретарка. Нищо не подозираща и напълно неопитна, Роберта е задържала Верушка в управлението на фабриката си. А тя не страда от никакви скрупули и се съюзява с Отавио в плановете му да разори фабриката и присвои хилядите реала, които са изчезнали със смъртта на Виторио.

Жените обединяват силите си и сформират един екип, който работи усилено, за да увеличи продажбите в срок от сто дни. И не само това, в екипа се спазва едно правило – през този период нито една от жените да не поддържа връзка с мъж, за да не станат лесна плячка. За да засили екипа си, Шарло слага начело на филиала им в Бел Оризонте непобедимата Леда – феминистка, която няма да се влияе от мъжете, докато тече войната.

Раздорите между мачистите и феминистките се засилва и от злия ум на Каролина, племенница на Роберта. Тя се преструва на приятелка на леля си и Шарло, докато е в съюз с Отавио. За да се възползва напълно от ситуацията, Каролина започва любовна връзка с Фелипе, принуждавайки го да скъса с Ваня, с която той поддържа тайна връзка. Но Ваня разкрива намеренията на Каролина и с всички сили се опитва да я разобличи пред Шарло и Роберта.

Междувременно, Жулиана, дъщерята на Фелипе, е тайна любовница на Фабио, фотограф, който е женен за властната Мануела с огромно чувство за собственост. В същото време, Жулиана дори не подозира за платоничните чувства, които изпитва към нея Нандо, шофьорът на семейството. От своя страна, сестрата на Жулиана се интересува от младежа и прави всичко възможно, за да го спечели (дори го отвлича на един пустинен остров). Но Нано обича истински Жулиана. И освен това, Роберто също се оказва влюбена в Нандо, въпреки разликата във възрастта и също се впуска в борбата за сърцето му.

Персонажите:

Отавио

Собственик на 50% от веригата магазини „Charlô’s“. Необвързан, пълен с мании и инат като на магаре, а понякога става смешен в своите изисквания. Много умен и умел в бизнеса, харесват му парите, успеха и престижа. Той води двойнствен живот и нощите, когато излиза да се забавлява, никой не знае къде ходи. Мачист и арогантен, води голямо съперничество с Шарло, неговата братовчедка и съдружница във веригата от магазини.

Шарло

собственица на другите 50% от акциите на веригата от магазини. И е крайна феминистка. Взискателна, горделива, забавна и изпълнена с живот. Харесва парите, също като братовчед си, но следва други морални ценности, различни са нейните приоритети. Не толерира мачизма и арогантността на братовчед си. Близо до Отавио, тя е космополитна жена. Не обича официалните обръщения и предпочита да я наричат просто Шарло. Приемна майка на Фелипе, когото обича много, въпреки големите различия между тях.

Фелипе

Осиновен от Шарло, той е единствения ѝ наследник. Тъй като е в много добри отношения с чичо си Отавио, той също е и негов наследник. Той е дясната ръка на Отавио в магазините и като него, мачист. Голям професионалист и налага своя начин. Бил е женен и развеждан няколко пъти заради природната непоносимост към жените. Притежава много силна човешка страна, която крие от всички жени, за да не покаже, че има някаква слабост към тях. Обожава дъщерите си: Жулиана и Аналу.

Жулиана

Голямата дъщеря на Фелипе. Заема висока позиция в управлението на магазините, координира шефовете на отделите. Обожава баща си, но заради магазините често се карат с него, тъй като имат различни концепции. За това тя безусловно застава на страната на Шарло при всички случаи. На работното си място тя е една весела и спокойна жена, но в личния си живот е малко затворена, тъжна и самотна.

Аналу

По-малката дъщеря на Фелипе, сестра на Жулиана. Харесва мъже с много мускули и малко мозък. Посещава горещите точки за младежта в Сао Пауло. Иска само да се забавлява в живота. Упорита и своенравна. Прави само онова, което харесва, но често не знае какво точно иска. Като цяло, тя е индивидуалистка с пресметливи мисли.

Нандо

Шофьор на Отавио. И довереник, съюзник и голям приятел на шефа си. Живее в дома на своя приятел Улисес. Изглежда добре, симпатичен, добър и приятен темперамент, но има и голямо сърце. Води труден живот и смята, че в този свят трябва да се бори за всичко.

Виторио

Съпруг на Роберта и собственик на фабрика за конфекция „Positano“. Винаги е имал усет за бизнеса и е изградил компанията си от нулата. Приема Роберта като своя приятелка и съветничка в бизнеса. Любещ съпруг и добър баща за Кико. Има желание да въведе сина си в семейния бизнес, за да може някой ден да поеме всичко в своите ръце.

Роберта

Омъжена за Виторио и майка на Кико. Жена със горещ темперамент и със скромен произход, която е имала късмета да се омъжи за подходящ мъж. Помага много на съпруга си от самото начало. Изтънчена, елегантна, красива и самоуверена. Независима и активна, приветлива и обичана от подчинените. Знае как да бъде твърда, без да губи нежността си. Живее в елегантна сграда в Жардим Паулиста, но поддържа близка връзка с близките си Ниета и Нене, които живеят в скромна къща в Моока.

Кико

Син на Роберта. Срамежлив, малко дръпнат. Смята, че е най-непохватното момче на света. Харесва чичо си Дино, съпруга на Ниета, сестрата на майка му.

Ваня

Дясната ръка на Шарло в управлението на магазините. Красива, привлекателна, умна, амбициозна. Винаги е трябвало да се бори за всичко, което иска и не се е спирала пред никакви проблеми. Практична и модерна жена. Ефективна, интелигентна и голяма професионалистка, а също така е смела и с голямо въображение. Има само една посока в живота: да бъде щастлива в рамките на своите концепции, без да допуска отстъпки.

Верушка

Секретарка на Виторио във фабриката и голяма приятелка и довереница на Роберта. Амбициозна жена и със силен характер, но също така фалшива и надменна. Винаги е била любовница на Виторио. Стреми се да угоди на Роберта във всичко, но има свои интереси. Била е модел, красива е, елегантна, шик, но всъщност е голяма змия.

Фабио

Голям приятел на Фелипе, неговият най-близък довереник. Бил е негов секретар с пристигането си в Сао Пауло. Прави онова, което харесва – той е фотограф и работи в различни рекламни кампании на магазините. Не е имал пари, но се е оженил за много богата жена – Мануела, която, обаче, не обича. Има малка дъщеричка – Сиса, която обожава. Не се разбира много със съпругата си, но не се развежда с нея, за да може да бъде близо до дъщеря си, докато расте. Симпатичен, чаровен, спокоен и непоправим флиртаджия.

Ниета

Сестра на Роберта и нейна противоположност. Живее на село и е бедна, факт, който тя трудно понася. Майка на Каролина, съпруга на Динора. Работи като готвачка, приготвя храна за вкъщи. Хваща се с какво ли не, за да спечели повече пари. Постоянно се оплаква от живота пред съпруга си. Винаги е била силна жена. Амбициозна, тя мечтае да живее в апартамент като сестра си Роберта. Постоянно ръчка съпруга си и го предизвиква. Малко груба, но симпатична. Обожава дъщеря си Каролина, която приема за истинска светица.

Динора

Съпруг на Ниета и пълна нейна противоположност: спокоен, добродушен и прекалено честен. Работи във фабриката на Роберта и би могъл да спечели много пари, ако приема подкупи, но той не е такъв тип човек. Неговото поведение често довежда Ниета до отчаяние. Харесва Каролина, но не е способен да разкрие пред Ниета истинската природа на дъщеря им. Прекалено отговорен човек, който изпада в отчаяние, когато не може да си плати сметките на време. Не дължи нищо на никого и мрази да взема нещо на заем. Голямо мъчение за него е името, което родителите му са му дали: Динора. Предпочита да го наричат Дино.

Каролина

Дъщеря на Ниета и на Дино. Племенница на Роберта. Привидно е ангелче на добротата. Много грижовна, умна и нежна. Всички я харесват. Показва се слаба, за да събуди нежност. Знае как да подхранва суетата на хората, да се показва толерантна и добра. Идеалът за добър човек, с когото искат всички да бъдат. Но в действителност, тя е напълно различна от изградения образ. Тя е вълк в овча кожа, опасна и решителна. Иска да се издигне в живота на всяка цена. Винаги успява да постигне онова, което иска. Излиза с Улисес, но истинската ѝ страст е към другия брат – Зенон.

Нене

Големият брат на Ниета и Роберта. Живее в къщата на Ниета. Още един недоволен от живота и иска да стане модел или актьор, но не е успял. Петдесетгодишен, той няма сериозна работа и не прави нищо, за да си намери. Предпочита да се хвали със своята „славна младост“, с преувеличени и нереални истории, на които никой не вярва. Не спира да харчи парите на сестрите си, винаги обещавайки да им ги върне до седмица, щом му потръгне. Стар коцкар, но не му харесват много младите момичета. Надява се да направи големия удар.

Улисес

Големият брат на Зенон и Афродита. Работи в магазините „Charlô’s“ като превозвач. Той е момче за всичко, което винаги е на разположение. Живее на село и е безумно влюбен в Каролина, която го прави на глупак. Посветил се е изцяло на работата си, без да има големи цели и постижения. Опитва се да стане боксьор-аматьор, но няма голям успех, а след това се увлича по ММА.

Фро

Сестра на Улисес и Зенон. За разлика от двамата си братя, не е красива и няма успех в любовта. Би искала да си намери гадже, атлетично като братята ѝ, и по-специално като Нандо, техен колега, който е наел стая в дома им. Освен трудностите при намиране на гадже, тя е много самотна, защото братята ѝ внимателно наблюдават всеки мъж, който се доближава до нея. Но тя не се дава на братята си и не преклонява глава пред никого. Работи в кафенето на „Charlô’s“.

Семирамис

Леля на Улисес, Зенон и Афродита. Грижи се за „малките“, откакто родителите им са починали. Обича ги като истинска майка. Девствена. Типичната стара мома в бедно семейство. Тя е от онзи тип жени, които се посвещават на другите без да осъзнават, че животът им преминава без да го изживеят пълноценно. Грижи се за всичко в къщата.

Оливия

Била е икономка на Шалро I и Отавио I, тя върви с наследството на Шалро II и Отавио II. Работила е дълги години в тази къща, че им е изгубила бройката. Знае много за старите и новите шефове. Има невероятна памет и може да си спомни всичко, което се е случило в къщата. Тя е връзката между миналото и настоящето и в много случаи, вижда сцени със старите ѝ шефове все едно са пред нея в момента. Грижи се за всичко в къщата. Издържа странностите и глупостите на Отавио по задължение, но прислужва като робиня на Шарло по собствена воля.

Лусилени

Живее в една стая под наем в дома на Каролина. Секретарка на директора на магазините „Charlô’s“, работила е известно време и вярва, че има добра връзка с мъжете, върти се около тях, което понякога може да се приеме по погрешен начин. Определя се като способна и винаги на разположение, но в действителност, тя е обикновена и самотна.

Далети

Практически, тя е робиня на Фро, нейната шефка в кафенето. Прави всичко възможно, за да се хареса на шефката, но Фро не ѝ обръща внимание. Страхува се, че може да изгуби работата си и смята, че работата ѝ би била по-приятна, ако можеше да промени някои неща.

Дивина

Вярна служителка на Роберта, винаги се е занимавала със странностите на Кико. Работи в къщата на Роберто откакто се е омъжила за Виторио. Лоялна и се интересува от добруването на работодателката си.

Източник: globo.com , www.teledramaturgia.com.br