Изумрудено сърце (Corazón esmeralda)

Беатрис Елена Белтран Хименес е млада и красива еколожка, която припечелва чрез разходки и екскурзии със своя стар и изпотрошен автобус, който е кръстила „Зелената планета“. Била е много малка, когато майка ѝ – Мария Виктория Хименес, е умряла. От тогава и без подкрепата на баща, Беатрис Елена е заживяла в скромния, но уютен дом на кръстниците си – Луиса Амелия (Луча) и Рамон Хосе (Барилито) Бланко. Тя приема техните деца – клюкарката Лилиана и налудничавия Мигел де Хесус, като свои брат и сестра и ги обича искрено.

Ангажирана със защитата на природата, Беатрис започва кръстоносен поход срещу милионера Рафаел Салватиера и безразборното изсичане на дърветата във Вайе, както и за правилното обработване на отпадъчните води на неговата фабрика за целулоза, които се изливат в реката и се вливат в язовира на Вайе Бонито, старомоден заспал град, където се развива историята. Това я изправя и срещу Сесар Аугусто Салватиера, без да подозира, че той е биологичния ѝ баща.

Белязана от разочарованията, които е преживяла през своите студентнски години, Беатрис Елена е решена да не се влюбва отново. Съдбата, обаче, ѝ е подготвила нещо напълно различно, когато пресича пътя ѝ с този на Хуан Андрес Монталво, млад очарователен и благороден адвокат. Със своята искрена любов той ще излекува сърцето на еколожката от раните на миналото. Рани, които е искал облекчи Луис Давид Леон, приятел и съдружник на Беатрис.

Този красив младеж е посветил част от живота си на друга своя голяма страст. След като е обикалял света като турист, той е решен да се установи и да сформира семейство с жената, която тайно обича от дълги години: Беатрис Елена. Луис Давид е брат на Хуан Андрес по бащина линия. Когато е навършил пълнолетие, изморен от постоянните караници с баща си, Луис Давид се е отказал от името му и е напуснал дома си завинаги. Двамата братя, които като деца са се разбирали много добре, сега, като възрастни, започват битка за любовта на Беатрис Елена.

Синът на Силвестре и Исабел Монталво – вярна икономка на Вия Салватиера, Хуан Андрес, е също така кръщелник и довереник на Дон Сесар Аугусто. Той се е захванал с мисията да открие дъщерята, която Дон Сесар Аугусто е имал от Марина Лосано, единствената жена, която е обичал от все сърце и която е изчезнала от живота му, отвеждайки със себе си плода на тяхната любов. Една дъщеря, която Дон Сесар Аугусто винаги е имал желание да опознае и на която смята да остави по-голяма част от наследството си.

Тази мисия трябва да е последната работа, която Хуан Андрес върши за любимия си кръстник. Възрастният мъж е наясно, че дните му са преброени заради ужасна болест и за това сам предизвиква края си с един изстрел. Преди това той се погрижва за богатството си и съдбата на семейството си. По-специално, на трите си бивши съпруги, с които е имал лоши отношения и четирите деца, които са му родили, но които са му донесли само разочарования.

Патриархът определя всички те да съжителстват в разкошната къща, докато Хуан Андрес търси петата наследница Салватиера. Който не изпълни това условие, няма да получи нищо от богатството.

И така, в тази луксозна къща пристигат първата съпруга на Дон Сесар Аугусто – перверзната Федерика Перес, и дъщеря ѝ – темпераментната Фернанда; Ортенсия Паласиос, закъсалата втора съпруга, заедно с Елиа Магдалена, нейната благородна и съобразителна дъщеря; разглезената трета съпруга, Бланка Аурора, придружена от децата ѝ – непокорната Росио дел Алба и фриволният Наполеон Атнонио.

Съжителството между трите бивши съпруги и техните деца се напряга допълнително с появата на Лорена – младата и буйна последна любовница на Дон Сесар Аугусто, която също се стреми към добро парче от наследството. Експлозивната връзка между всички тези персонажи, превръща Вия Салтавиера в свърталище на диви зверове.

Най-пресметливата и прозорлива от всички бивши съпруги – Федерика Перес, замисля план да саботира появата на петата наследница на богатството на Салватиера в съучастие със своя любовник и адвокат, безскрупулният Марсело Еганя. Това е същият мъж, който е разбил сърцето на Беатрис Елена, по която ще се обсеби.

От друга страна, Беатрис Елена преживява заедно с Хуан Андрес една интензивна любов, която укрепва въпреки всички тайни, измами и интриги, които заплита около тях Ванеса Виямисар. Красива и амбициозна, тя е бившата годеница на Хуан Андрес и е решена да се събере завинаги с него.

Докато се бори да заздрави любовта си с Беатрис Елена, Хуан Андрес не спира да търси изчезната дъщеря на Сесар Аугусто, без да си представя, че става дума за жената, която толкова обича – Беатрис Елена. Тя, от своя страна, не знае истинското си име, нито че миналото ѝ е измамно.

Преди двадесет и пет години, преди още да се роди Беатрис Елена, майка ѝ не е издържала на интереси, интриги и алчност, които са заобикаляли Сесар Аугусто Салватиера, и е решила да промени самоличността си. От Марина Лосано, тя се е прекръстила на Мария Виктория Хименес. След това е помолила педиатъра на дъщеря си д-р Родриго Белтран, който винаги е бил тайно влюбен в нея, да се ожени за нея, с единствената цел да даде името си на новороденото. След промяната на самоличността си, никой детектив, изпратен от Салватиера, не е имал шанс да я открие. Единствените, които познават тайната на Мария Виктория, са Луча и Барилито, приятели на Марина, които са се заклели никога да не разкриват истината на Беатрис Елена.

След като е изминало много време, Марина решила да разкрие истината пред Беатрис, но нещастието я е разделила с дъщеря ѝ. Марина Лосано умира през една нощ при инцидент, колкото брутален, толкова и странен. Около случилоте се кръжат тъмни сенки... Федерика, Ортенсия и Бланка – трите бивши съпруги на Сесар Аугусто Салватиера.

Малко по малко, Хуан Андрес и Федерика, всеки за себе си, разкрива следи, които ги отвеждат до истината, че Беатрис Елена е истинската дъщеря на Марина Лосано и Сесар Аугусто.

Когато най-накрая се разкрива истината, Беатрис, манипулирана от Марсело Еганя и Федерика, се чувства измамена от Хуан Андрес. Тя повярва, че той се е сближил с нея от самото начало от интерес – не от любов, а защото е наследницата на Салватиера.

И вече няма да е никак лесно за тази голяма любов, тъй като между двамата стои голямото наследство и властта, които Беатрис Елена, сега Салватиера, притежава. Също така се засилва и омразата и алчността на бившите съпруги на баща ѝ, на Лорена, Ванеса и Марсело, които също искат да докопат част от богатството... 

Източник: www.venevision.com