Сърце на студент (Coração de estudante)

Еду, Едуардо Фейтоза, е млад учител, който сам възпитава сина си Липе. Еду пристига в град Нова Алиаса, щат Минас Жераис, за да заеме мястото на преподавател в местния университет.

Еду изпитва смесени чувства към две жени - Амелия Моурао и Клара Жоувея.

Амелиня е дъщеря на богатия крупен фермер Жоао Моурао и е годеница на Еду. Бъдещият му тъст е най-големия бизнесмен в Нова Алиаса, собственик на фазендата „Витория" наречена така в чест на умрялата му съпруга, а също така притежава едноименната компания за транспортни средства. Независимо че Едуардо Фейтоза успява да покори Амелиня със своето обаяние и интелект, Жоао не го харесва и не вярва в искреността на чувствата на бъдещия си зет. Неговата неприязън нараства, когато Жоао научава, че Еду е активен участник в екологическото движение за защита на дивите гори и е готов на се изправи срещу всички, дори и срещу бъдещия си тъст. Резерватът, който е заплашен от разрушение, се намира на границата на студентския град и фазендата „Витория".

На страната на Еду в тази борба застават адвокатката Клара, мила девойка, дъщеря на Лижия и опитният адвокат Раул Жоувея. Клара е увлечена в своята професия и преподава в същия университет, в който трябва да започне работа Еду. Клара не е омъжена, но не е й сама - тя си има приятел, Леандро Жункейра, декан на агрономическия факултет. Те от година са заедно, но все още не са говорили за сватба. В борбата за земята, Еду и Клара имат съюзник - ректорът на университета Роналдо Роза.

Започва учебната година. студентите пристигат в града в търсене на квартири. Общежитията в Нова Алиаса са разделени на мъжки и женски. Женското общежитие се казва „Три сърца" и се управлява от Розана, студентка в горните курсове. А мъжкото се казва „Бананова република" и там главният е студента Бау.

Студентите се радват на живота далеч от дома и семействата си. Техният живот е изпълнен със занятия, веселие и любов. Студентите от горните курсове Карлос, Бау, Кардозиньо, Розана и Бруна вземат под крилото си две първокурсници - Рафаела и Фабио. Рафаела е много сериозна и отговорна студентка. Нейното внимание е привлечено от Фабио и Матеус, син на Есмералда, собственичка на популярен бар в града. Матеус не харесва колегите си заради високомерните и недружелюбни характери.

Майката на Матеус има проблеми с бившия си любовник Жоао Моурао. Жоао се променя, когато научава, че Клара в действителност е негова дъщеря. Тази новина не се харесва на Амелиня, която е готова на всичко, за да се омъжи за Еду. В случая, тя лъже, че чака дете от него. Но истината е различна - бащата на бъдещото дете е Нелио, който преди време е живя във фазендата на Маурао. Влюбен в Амелиня, той напуска фазендата, за да работи в бара на Есмералда.

Освен проблемите с Амелиня, Еду води борба за попечителство над сина си Липе. Майката на момчето, Мариана, пристига в Нова Алиаса, след като е направила опит да се излекува от алкохолизъм. Въпреки болестта си, тя продължава да се грижи за Липе - малкият живее с нея и новият й приятел, Леандро, учител по карате с подозрителна слава, който също иска да отнеме детето от Еду. Борбата за попечителство над сина и новото дете, което, както мисли Еду, ще остане с Амелиня, само пречат на отношенията му с Клара. Не стига това, а и в града пристига нов прокурор, Педро Гера, който в влюбен в Клара и е решен да се бори за нея.

„Coração de estudante" засяга ежедневните проблеми на студентите, учениците и учителите в малък бразилски град, като в центъра на историята стоят конфликта на личните интереси на земевладелеца и интересите на обществото и разбира се, интриги, ревност и предателство. Зрители от различни възрасти могат да намерят нещо интересно за себе си.

* * *

Подобно на други сериали, излъчвани в шест, Globo канят Мария Аделайде Амарал да напише сценария. По това време Мария Аделайде пише сценария на „Dança da Vida". След много перипетии, сценарият е готов, но министерството на правосъдието отказва да даде позволение за излъчване в ефир заради политическите теми, засегнати в него. Така сценарият е изпратен в архивите на компанията. Globo няма намерение да чака ново решение на съда, за това решават да поканят Емануел Жакобина да преработи сценария. Но проблемите не свършват. Историята е преработена, добавени са нови персонажи, като Педро Гера, а характеристиките на други са променени. Всяко зло за добро и така теленовелата спечелва сърцата на зрителите и критиците.

Емануел Жакобина засяга теми като аграрната реформа и алкохолизма. Засяга се и темата за Синдрома на Даун. Според историята, Амелиня трябва да направи аборт след като научава, че бебето й страда от този синдром. Сценаристът променя тази част от историята и показва адаптацията на Амелиня към реалността, когато ражда сина си Жоаозиньо. Добавен е и персонажа на Освалдо, който страда от синдрома на Даун. Борбата срещу предразсъдъците, показани в тази теленовела, предизвиква дискусии в обществото и разкрива пред бизнесмените, че спокойно могат да наемат хора, страдащи от Синдрома на Даун.

Източник: www.braziliada.ru , www.teledramaturgia.com.br