Линията на живота (1975) (A Viagem (1975))

Алешандре е младеж от средната класа, който убива човек при грабеж. Принуден да бяга от полицията, той е предаден от брат си Раул и зет си Тео. Сезар Жордао е известен криминалист, който не приема да го защитава в съда, тъй като жертвата е бил него приятел. За помощ, Алешандре разчита на по-голямата си сестра – Дина, съпругата на Тео, която се бори, за да ги защити. Дори приятелката му – Лиза, го напуска. Накрая Алешандре е задържан и осъден на доживотна присъда, но не издържа на напрежението и се самоубива, проклинайки всички, които са го предали.

Болната му майка – Изаура, се опитва да се възстанови след загубата на сина си, разчитайки на услугите и приятелството на семейния лекар – Д-р Алберто, влюбен в Естела, другата сестра на Алешандре. Естела е страдала много; изоставена е от съпруга ѝ Измаел, който има тежък характер, и на практика сама е отгледала дъщеря си Мария Лусия – проблематична тинейджърка, която мечта да се събере с баща си.

Раул, брата на Алешандре, се радва на щастлиц брак с Андреза и страхотна връзка с тъща си Гиомар, която се отнася към него като към собствен син. Но нещо засенчва пълното щастие на семейството – липсата на дете, за което и двамата се борят.

Дина е омъжена за Тео, младеж, по-млад от нея, много красив, който страда от ревността и чувството за собственост на съпругата си, която се опитва да държи брака им под контрол. Адвокатът Сезар Жордао е също приятел и на Д-р Алберто. Вдовеж и баща на две деца: малкия Дуду и Жуниор, който иска да тръгне по стъпките на баща си.

Но след смъртта на Алешандре, животът на всички тези хора се променя драстично. Неговият безплътен дух планира отмъщение срещу всички, които са го накарали да страда. Първите му жертви за брат му Раул, зет му Тео и адвоката Сезар Жордао.

Дона Гиомар, тъщата на Раул, повлияна от духа на Алешандре, превръща брака на зет си и дъщеря си в истински ад, докато накрая не ги разделя. Детето на Сезар, Жуниор, изоставя учението и се превръща в престъпник, също какъвто е бил Алешандре някога. А Тео се превръща в насилник и безсъвестен мъж, който първо се разделя с Дина и се забърква с Лиза, старо гадже на Алешандре.

Но Алеяшандре не е предвидил, че сестра му Дина, след развода, ще се влюби в Сезар, неговият най-голям съперник. Единственият човек, който разбира какво се случва, е д-р Алберто, привърженик на спиритизма, доктрина на Алан Кардек, и след събиране на медиуми успява да освободи измъчения дух на Алешандре.

Кулминацията е смъртта на Сезар. Дина и той преживяват една трансцендентна любов, която побеждава всичко. Но Дина се разболява и също умира. Накрая, заедно от едно друго измерение, място познато като Нашия Дом, се опитват да се противопоставят на злото влияние на Алешандре върху неговите жертви...

Източник: www.teledramaturgia.com.br