Хорхе Енрике Абейо (Jorge Enrique Abello)

Пълно име: Хорхе Енрике Абейо Морено (Jorge Enrique Abello Moreno)
Дата на раждане: 28 Февруари 1968 г.
Зодия: Риби
Месторождение: Богота, Колумбия
Родители: Алберто Абейо и Сукрея Хейди Морено
Семейно положението: женен
Съпруг/а: Марсела Саласар
Деца: дъщеря - Канделария Абейо Саласар (12 февруари 2002 година)
Височина: 182 см

Рейтинг:  6.94  (95 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Може да се каже със сигурност, че Хорхе Енрике много добре знае какво е телевизия. Също както и съпругата си, той е завършил университет със специалност “Социолог по връзки с обществеността”, със специализация по Програми с образователна насоченост. Той работи като режисьор в учебни и музикални видеопрограми, режисьор на телевизионни реклами, асистент режисьор, оператор и актьор.

След завършване на семинар по кинематографически изображения и изображения в движения в National University в групата на Джузепе Ферара и участия в учебни постановки в продължение на десет години (заедно с Адела Нориега, Белин Марчиас, Патрисия Малдонадо и Ернесто Галиндо), Хорхе Енрике започва своя път на актьор в телевизията.

За първи път той се появява като актьор през 1992 година. Това е една малка роля в “Esperame al final”. Но независимо от незначителността на тази роля, актьорът получава признанието на колегите си. Като следствие от това, следващата му работа е главната роля в сериала “Caballos de fuego” (“Коне на огъня”) му носи наградата на телевизията “Актьор-откритие”, а също така и “Las Ejecutivas” (“Изпълнител”) през 1995 година.

Между 1996 и 1998 година той участва в няколко теленовели, сред които “La viuda de Blanco” (“Вдовицата в бяло”) – Димас Пантоха; “Un mundo para Julius” (“Свят за Юлия”) – Алваро Морено (1998), а също така и в “La mujer en el espejo” (“Жена в огледалото”) – Камило Линарес (1998).

През 1998 година два пъти е номиниран като най-добър второстепенен актьор за ролята му в “Perro Amor” (“Жестока любов”), където неговия герой е неетичния и противен журналист Диего Тамайо. Интересното е, че в тази теленовела главната роля се играе от Хулиан Аранго (Уго Ломбарди от “Грозната Бети”), а второстепенната женска роля се изпълнява от Ана Мария Ороско (Бети от сериала “Грозната Бети”).

След като завършва работата си в “Perro amor”, Хорхе Енрике получава главната роля в “Грозната Бети” и става Армандо Мендоса, привлекателният президент на модната компания “Екомода”. Лекомислен и прекалено самоуверен в началото, Армандо под влиянието на проблемите и заплахата от загуба на любимата жена, той става нов човек. Това е звездният момент в кариерата на Хирхе Енрике Абейо.

На 2 декември 2001 година в САЩ се състоя премиерата на продължението на сериала “Грозната Бети”, “Екомода”. Главните роли в новия сериал естествено се изпълняват от Ана Мария Ороско и Хорхе Енрике Абейо.

В момента се излъчва и новия сериал, в който участва Енрике, “El cachaco y la costena”. Главната женска роля в този сериал се изпълнява от актрисата Амада Роса Перес.

Паралелно на своята актьорска кариера, Хорхе Енрике продължава да работи като постановчик на телевизионни програми. Той участва и в постановката “Amores como el Nuestra”, във втората постановка “De pies a Cabeza”, а също така и в постановката на видеопрограмата на актьора и певец Marcelo Cezan “Una en un Millon”.