Игнасио Лопес Тарсо (Ignacio López Tarso)

Пълно име: Игнасио Лопес Лопес (Ignacio López López)
Дата на раждане: 15 Януари 1925 г.
Зодия: Козирог
Месторождение: Мексико сити, Мексико
Родители: Алфонсо Лопес Бермудес и Игнасия Лопес Ерера.
Близки: Алфонсо и Марта.
Семейно положението: женен.
Съпруг/а: Клара Аранда.
Деца: Сусана, Габриела и актьора Хуан Игнасио Аранда.

Рейтинг:  7.50  (2 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Игнасио Лопес Тарсо е мексикански актьор от киното, театъра и телевизията.

Роден в град Мексико, като малък Игнасио Лопес Тарсо живее на различни места в Мексико като Веракрус, Ермосийо, Навохоа и Гуадалахара, и всичко това по вина на работата на баща му, който е работел към пощенската служба.

Именно в Гуадалахара, Игнасио Лопес осъществява първия контакт с артистичния свят, когато е едва на осем или девет години. В този случай, родителите му го завели на театър. Момчето останало впечатлено от видяното – как загасва осветлението, как се вдига завесата и само сцената се осветява, а по време на самата пиеса е седял като хипнотизиран. За времето, през което е вървяло представлението, той е забравил къде се намира и след като светлините отново светнали в залата, той открил, че стои между родителите си. Не веднъж Игнасио Лопес Тарсо разказва тази история, която е белязала завинаги живота му и е предопределила избора на бъдещата професия. Този детски спомен никога не е избледнял нито за миг...

След като завършва гимназия, във Вайе де Браво, щата Мексико, заради финансови проблеми в семейството, той не успява да продължи с образованието. Докато е в провинцията, един свещеник го съветва да влезе в Семинарията, за да може да продължи с образованието си.

Без друг избор и без никакво призвание за служител на Бог, но с огромно желание да учи, Игнасио Лопес влиза в Семинарията в Темаскалсинго, щата Мексико. След това е посещавал Семинарията в Тлалпан, в град Мексико. Напуснал Семинарията поради липсва на призвание да бъде свещеник.

На двадесетгодишна възраст е трябвало да отбие военната си служба и е бил разпределен за една година в Керетаро. Получава чин Сержант. Като свършва военната му служба, един генерал му казал, че има заложби за военен и му предложил помощта си, за да учи във военно училище. След кратък размисъл, Игнасио Лопес стигнал до извода, че това не е неговото призвание и така приключва военната му авантюра.

В град Мексико работи като агент по продажбите, но финансовите му проблеми продължили и за това е бил принуден да подобри ситуацията си. Тогава негови приятели му предложили да се пробва в САЩ като общ работник при беритба на грозде и портокали. Изпълнен с илюзии за финансова стабилност, той се възползвал от Споразумението между САЩ и Мексико, която подпомагала работа в Калифорния.

Мечтата на Игнасио Лопес не е била да се установи в САЩ, а просто да поработи известно време и да се върне в родината си с много пари. По време на работа, паднал от едно дърво и ранил сериозно гръбнака си, след което едва не останал инвалид. Това е станало и причината да се върне в Мексико. Вместо да спечели много пари, той се е върнал с наранено тяло и само 20 долара в джоба. Възстановяването му е продължило повече от година.

През 1949 година, след възстановяването си, Лопес Тарсо влиза в Академията по драматични изкуства към Националния институт по изящни изкуства, която по онова време е била единствената театрална школа в страната. Тогава, къде на шега, къде на сериозно, баща му казал, че може да допусне две големи и сериозни грешки в живота си – да стане актьор и да се ожени. Въпреки думите му, Игнасио, освен че станал актьор, се оженил и са му се родили три деца.

Лопес Тарсо също така се е занимавал с политика и е бил федерален депутат. Също така е заемал важни позиции в организации като ANDA, ANDI и STPC.

От самото начало на дублиране на чужди филми в Мексико, Лопес Тарсо озвучава редица герои.

Първи стъпки в театъра прави, докато учи в Семинарията, където гостуващ свещеник организира театрална група. По същото време за първи път има досег до класическия театър. Професионалният му дебют в театъра е през 1951 година.

Дебютът на Лопес Тарсо в киното е пълен провал. Става дума за филма „La desconocida“ от 1954 година. Този неуспешен опит разочарова Игнасио Лопес и той за дълго време не мисли да се снима отново. Успехът го спохожда през 1959 година с филма „Macario“, който получава множество премии.

Игнасио Лопес Тарсо се снима както в игрални филми, така и в документални и в късометражни.

Първото му участие в телевизията е в сериала „Cuatro en la trampa“ през 1961 година.

Игнасио Лопес Тарсо е записал осем диска, в които декламира различни истории и разкази за мексиканската революция и друг на историческа тематика.

Във филмографията на актьора са изброени само телевизионните проекти, в които се е снимал. 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Ignacio_López_Tarso