Крисол Карабал (Crisol Carabal)

Пълно име: Крисол Селесте Карабайо Кареньо (Crisol Celeste Caraballo Carreño)
Месторождение: Каракас, Венецуела
Родители: Алехандро Карабайо (Alejandro Caraballo) – виден венецуелски поет

Рейтинг:  7.05  (42 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Родена на 11 януари.

Още от малка, Крисол се заинтригува от изкуството, подтикната от родителите си. Първо се изявява като поетеса, но след това открива своето призвание - да бъде актриса. Записва се в театрално училище. Съвсем млада, тя се изявява в RCTV и успоредно с това усъвършенства актьорските си умения при учители като Орасио Петерсон и Амалия Перес Диас (нейната артистична кръстница).

Първата й изява пред камерите става в програмата „Cuánto Vale el Show" на Гилермо Гонсалес (Guillermo González), където рецитира свои поеми.

Дебютът й в теленовели е с участието й в „Selva María" през 1988 година, където играе доста остроумна девойка, прислужница.

Следват няколко участия в теленовели, сред които са „Alma mia", „Amanda Sabater" и др. и които я правят известна на зрителите, както разкриват и нейния талант.

При снимките на теленовелата „Чиста кръв", Крисол си партнира с Висенте Тепедино. Двамата сформират много чувствена екранна двойка с изявена химия. Те стават любима двойка не само на зрителите, но и на продуцентите.

Благодарение на световната известно на теленовелите „Любовни илюзии" и „Чиста кръв", Крисол е поканена в Париж на международния фестивал Mundial Francia ‘98. След това е избрана от Telemundo, САЩ, за водеща на една от специалните им програми „Novela TV", където участва заедно с Гай Екер и Хосе Анхел Ямас.

През декември 1997 година тя преживява криза в живота си - откриват й мозъчен тумор, доброкачествен и след нужното лечение, тя се излекува, като по чудо. Минават няколко месеца, през които се възстановява, но Крисол не може да стои далеч от своята страст и се завръща в света на телевизията със специално участие в теленовелата „Aunque me Cueste la Vida" през 1998 година.

През юни 2000 година, Крисол Карабал решава да напусне страната си и да отиде в САЩ, по-специално в Ню Йорк, където посещава различни курсове, сред които курс за усъвършенстване на английски език, както и майсторски класове по изкуство, драма и танц.

При завръщането си във Венецуела през 2002 година, Крисол дебютира за Venevision в теленовелата „Mambo y Canela".

През 2003 година, заедно с други венецуелски актьори, сред които Алба Роверси, Франсис Ромеро, Лилиана Мелендес и др, те представят в театъра на Ню Йорк венецуелската комедия „Feliz con mi Barranco", която е номинирана за най-добра чуждестранна продукция.

Тази привлекателна жена признава, че нейната най-голяма страст в живота е актьорството, дейност, на която се е отдала от все сърце. Може би тази комбинация й осигурява признаването като една от най-добрите и любими актриси във Венецуела.

Източник: z6.invisionfree.com/TVVI , www.imdb.com