Якарандай (Yacaranday)

В малко дърварско селце – Сан Мигел де лос Роблес, съществува само закона на Дон Еухенио Гера, лидер в района и собственик на най-големия завод за преработка. Въпреки че успява да контролира живота на по-голяма част от жителите, той не може да попречи на дъщеря си Росарура да се влюби и да започне тайно сантиментална връзка с Адриано – испански художник със страстен темперамент.

Зараждащата любов между двамата е унищожена завинаги, когато Адриано е убит от Еухенио, който разкрива, че Росаура е бременна и има намерението да избяга с любимия си.

Преследвана от баща си, Росаура отива в дома на Доня Мерседитас – лихварката в селото, където Сесилия – бедна девойка, протеже на Мерседес, е на път да роди. Под същия покрив, Росарура дава живот на първородната си дъщеря Якарандай, слабо момиче, а Сесилия дава живот на силно момче, което кръщава Адриан.

Доня Мерседес знае, че Дон Еухенио иска внук, който да продължи неговата линия и да подсили неговия авторитет. За това, тя се възползва от ситуацията, в която се оказва и разменя бебетата. Предава момчето на Еухенио, а кара Сесилия да повярва, че е родила момиче. Мерседес получава щедра награда от Дон Еухенио, че е „спасила“ неговия „внук“.

Якарандай израства свободна сред природата и се превръща в красива девойка със силен и непокорен характер, без да изгуби благородните си чувства и сърдечността. В същото време, Адриан израства в сянката на Дон Еухенио. Той се превръща в красив младеж, с голямо благородство. На него му е трудно да приеме, че дядо му не е точно онзи човек, за когото го е мислел, а точно обратното.

Якарандай и Адриан се срещат и се влюбват. Дон Еухенио, който дълбоко в себе си не може да избегне истината (че Якарандай е истинската му внучка), превръща чувството си за вина в омраза към нея.

Когато научава за връзката, която е започнала между младите, Дон Еухенио решава да ги раздели, използвайки всички средства и дори прибягва до насилие срещу Яакарандай... единствената личност, която му се противопоставя заради несправедливостите, които извършва в селото.

За да консумират своята любов, Адриан и Якарандай трябва да разкрият своя произход и да се борят срещу собствените си чувства, несигурност и слабост. Пътят им не е лек, но заедно успяват да открият щастието като преминават през множество интриги, страсти, завист и измами...

Персонажите:

Якарандай

Интелигентна, чувствителна, неспокойна девойка, чиято личност е смесица от сладост, чувственост, гордост и непокорство. Израснала е, обградена от обич и грижите на Сесилия, нейната майка (поне така смята), но в една враждебна среда. Дълбоко в себе си усеща меланхолия поради липсата на бащина фигура в живота ѝ и се пита постоянно за своята съдба. Притежава борбен дух, обича живота, природата и свободата.

Адриан

Въпреки че е бил възпитан по схемите на мачо и твърдост от Дон Еухенио, той се е превърнал в умен, способен, смел и с благородни чувства младеж, но от време на време се поддава на импулсите си. Помага безусловно и безкористно на хората от Лос Роблес. Образованието му по медицина и по-специално любовта му към Якарандай стават причина за конфликти с дядо му.

Еухенио Гера

Авторитарен мъж, енергичен, арогантен и мачист. Лидер в селото и собственик на обширни земи и гори. Познат е в целия регион и хората се страхуват от него. Има студена кръв, поради което прибягва до всякакви методи, за да премахне от пътя си всеки, който пречи на интересите му без да се интересува дали става дума за собствената му кръв. Постоянно гневен и непоносим. Амбициите му и арогантността му нямат граници.

Росаура

Единствената дъщеря на Еухенио Гера, който я мрази, защото не е изпълнила очакванията му за внук. Тя е жена, която изглежда слаба, с деликатни вкусове, почитател на изкуството и културата, но е нестабилна личност. Таи в себе си неприязън към всичко, което прави баща ѝ и също така към себе си за това, че никога не се е противопоставила на неговите изисквания. Тя е истинската майка на Якарандай, въпреки че не го знае и мисли, че Адриан е истинското ѝ дете.

Сесилия

Грижовна, честна, обикновен и отговорна жена. Останала е сираче съвсем малка и е била приета от Доня Мерседес – лихварката на селото, която се държи с нея като с прислужница. Посветила е живота си на работата. Не умее да лъже и когато се опитва, на мига я разкриват. Тя е интелигентна, но също така потисната и примиряваща се. Тя е майка на Адриан, но не подозира и вярва, че нейната кръв тече във вените на Якарандай, която обожава и за която се страхува, тъй като притежава импулсивен и непокорен характер и дори не се страхува да роптае срещу терора, който сее Дон Еухенио в Лос Роблес.

Доня Мерседес

Егоистка, амбициозна, алчна и арогантна жена, която винаги се стреми да бъде първа във всичко, единствен лидер. Живее, за да блести, да приема аплодисменти и се стреми хората да я възприемат като специална личност. Зад тази фасада се крие една разочарована и жестока жена. Завижда на красотата и не понася да вижда у Якарандай своята изгубена младост и жизненост. Единственият, пред когото се прекланя, че Дон Еухенио и дори успява да го измами като го кара да вярва, че Адриан е неговия внук и да размени детето за теглото му в злато.

Беренисе

Горда девойка, отмъстителна и самоуверена. Често се поддава на деспотизма и жестокостта. Обожава лукса и удоволствията в живота. Снобка е и се отнася грубо с онези, които приема за по-ниско стоящи. Приятелка на Якарандай от детинство и нейна съперница през юношеството. Бори се за любовта на Адриан, но напразно. Безумно се влюбва в Рани, когото в началото е презирала заради това, че е беден и невъзпитан.

Рани

Импулсивен, страстен и нервен младеж, който често изпада в меланхолия. Иначе е много прозрачен в чувствата си. Работи за Дон Еухенио. Постоянно си променя мнението и му е трудно да определи дали е влюбен в Якарандай, Беренисе, Маргарита, Лорена или някоя друга девойка от селото, поради което опитва с всяка, вярвайки че обича всяка от тях, но всеки път остава сам.

Източник: www.network54.com/Forum/13600