Дума на жена (Palabra de mujer)

Това е история за четири жени - Ванеса, Фернанда, Паулина и Матилде, които въпреки различните си социални класи, изживяват преживяват една авантюра, която им помага да се реализират като професионалистки и нещо по-важно, като жени.

Ванеса поема инициативата и решава да се сдружи с Делия - приятелка милионерка, за да основе продуцентска къща и да създаде телевизионна програма, която се води от жени и е насочена към жените. Фернанда, Паулина, Матилде и Ирмита сформират един кръг на доверие, превръщайки се в най-добри приятелки и съюзнички.

Програмата се превръща в стимула, от който Ванеса има нужда, за да продължи напред, след като животът й се е сгромолясал. Съпругът й Хулиан, след 22 години на брак, я напуска заради по-млада любовница. Ванеса се изправя срещу разочарованието и се грижи за Клара и Емилио, двете й деца, които не знаят, че майка им е преживяла една голяма трагедия - преди години е изгубила дете. В действителност, нито Ванеса, нито Хулиан, са успели да преживеят тази загуба и след 20 години, раздялата им за нея е като облекчение на болката. В този момент, Мартин, неин голям приятел от години, й предлага подкрепата и любовта, от които тя има нужда.

От друга страна, Паулина произлиза от заможно семейство, но преживява силен вътрешен конфликт - тя не може да прости на Мариано, баща й, че е изоставил майка й и нея, когато е била малка. Оставяйки сама, Паулина е нямала друг избор, освен да отиде да живее при леля си Карлота, манипулативна жена, която се страхува да не остане сама. Разочарована от живота, Паулина се заклева да не се влюби никога. Когато баща й се завръща, за да поиска нейната прошка, обичта и доброто сърце на мащехата й Флора спечелва нейната привързаност. Но с доведения й брат, Адриан, нещата стоят по различен начин. От първия момент Паулина изпитва към него отвращение. С времето тя осъзнава, че това, което изпитва към него, в действителност е истинска любов.

Фернанда е експерт по финанси. Тя е самотна майка и нейната дъщеря, Бети, е най-добрата й приятелка. Фернанда трябва да се бори в живота без любовта на Емануел, бащата на Бети, който се е оженил за богата жена и след това не е чула нищо за него. Докато един ден съдбата не ги събира отново. Но в момента, в който Фернанда си мисли, че всичко е изгубено, се появява Ернанд, мистериозен и авантюристичен мъж, който никога не се е застоявал на едно място. Всичко се променя, когато се запознава с Фернанда и се влюбва лудо в нея и тя го кара да промени възгледите си за живота.

Благодарение на своята интелигентност и способност за импровизация, Матилде е създателка на програмата. Нейното семейство е скромно, баща й е механик, майка й продава на пазара, а брат й Исмаел учи медицина. Той се влюбва в Паулина, но се отказва от нея, защото знае, че не може да й предложи нищо. По ирония на съдбата, самата Матилде, която постоянно съветва брат си да погледне жена, която повече му подхожда, накрая се влюбва в Роберт, синът на Делия, която, както може да се очаква, е против тяхната връзка.

Сред проблеми, нещастия, любов, нежност, омраза и страст, зрителите проследяват стъпка по стъпка живота на тези четири жени, техните семейства, техните успехи и провали. Четири жени, които работят и се борят да докажат, че Думата на жена тежи.

Източник: en.wikipedia.org/wiki/Palabra_de_Mujer