Имението (La tormenta)

Мария Тереса Монтия и Сантос Тореалба живеят в напълно различни светове и са напълно несъвместими. Те ще открият линията, която разделя любовта от омразата, въпреки че и двамата ще направят всичко възможно, за да избегнат да се влюбят един в друг.

Всичко започва, когато Мария Тереса, бизнесдама привикнала да живее в голям град, трябва да се откаже от комфорта си и да се премести в “La tormenta” (“Ла тормента”), стара плантация, която принадлежи на баща й. Тя трябва да направи всичко възможно, за да стане тази ферма в доходоносна, защото това е единствената надежда за семейството й да избегне банкрута.

Тя е напълно уверена, че тя ще успее да изпълни задачата, както обикновено прави, но с пристигането си на мястото, тя ще открие, че няма да й е никак лесно. За нея, плантацията е странна, дива, но най-лошото е, че трябва да завърже връзка с управителя на плантацията, Сантос Тореалба.

Мъж от провинцията с репутация на разбивач на женски сърца и прелъстител, той се сблъсква и има разногласия с Мария Тереса от самото начало.

От момента, в който двамата се виждат, е повече от очевидно и за двамата, че те са прекалено различни, за да могат да живеят под един покрив. Но колкото повее двамата се опитват да се държат на разстояние, толкова повече нараства страстта между тях. По такъв начин, Мария Тереса и Сантос са уловени в капана на един бурен романс, в който тяхната споделена омраза прераства в най-чистата любов, с която двамата са се сблъсквали.

“Имението” – вихър от любов, страст и интриги.

Персонажите:

Мария Тереса Монтия

Доминираща и много сигурна в себе си млада дама. Тя е израснала в разкош и е учила в най-добрите училища. Независимо от младостта си, Мария Тереса е получила своя дял от предприятието на баща си и има голям успех. Когато Мария Тереса е била на пет години, е изгубила майка си и от този момент нататък, баща й, Дон Ернесто Монтия, я завежда в града, където да живее с него. В началото на историята, Мария Тереса се връща след двадесет години в имението “Ла тормента” (“La Tormenta”). Компанията на баща й е фалирало и това имение е единственото, което й е останало. Тя е твърдо решена да спаси семейството си от разорение. Това, което девойката не очаква е срещата си с управителя на имението, Сантос Тореалба, почитател на жените и отдаден на работата си млад мъж, който ще я накара да преживее най-бурната и истинска любов.

Сантос Тореалба

Той е управител на имението “Ла тормента” (“La Tormenta”). Сантос е мъж на 32 години, много привлекателен, силен и решителен, има спокоен темперамент и в същото време е доминиращ. Способен е да се изправи и срещу армия, но в същото време е с благородно сърце, което го кара да действа великодушно, особено с онези, които нямат нищо. Този непобедим мъж ще бъде поразен от красотата и силата на Мария Тереса. Още от първия миг той се влюбва в нея и ще пожертва много неща, за да защити жената, която обича. Сантос ще я защити и тя ще използва неговата помощ, за да вдигне на крака разрушеното имение.

Исабел Монтия

Демоничната братовчедка на Мария Тереса, единствено дете на братът на Ернесто, бащата на Мария Тереса. Тя живее само заради злобата си. Тя е малко луда, обича да пие и да залага, отдава се на секс. Млада и красива, но в същото време много хладна и пресметлива. Тя иска да получи всичко с малко усилия. От малка остава сираче и за нея се грижи чичо й Ернесто, но това не й е достатъчно и постоянно иска още и още

Симон Гереро

Доведен син на Еделмира от първия й брак, която го отглежда от малък и той я приема като своя майка. Живее в Гуанипера, конкурентното имение на “Ла тормента”. Заедно с майка си ламтят за “Ла тормента”. Също като майка си, Симон не мисли да се спре пред нищо, за да вземе “Ла тормента”. Той обича да плаща за услуги от страна на жените и ги приема само като сделка; те не очакват никакво емоционално обвързване с него. Баща на Валентина Кампо, но открива, че Бернарда притежава земята, към която той се стреми и отказва да поеме каквато и да е отговорност към нея и детето им. Не се интересува дали с действията си ще нарани Бернарда или Валентина.

Бернарда Аяла

Независима жена, която живее в “Ла тормента”. Не е нито неомъжена, нито вдовица. Недоверчива към мъжете, въпреки че мисли някои за достойни (като Сантос). Много се вживява в ролята си на майка, която защитава децата си Валентина и Тринидад. Все още влюбена в Симон, независимо от неговото отношение към нея и дъщеря им, Валентина. Когато Валентина е била малка, тя и майка й са живели в Гуанипера, а Бернарда е работела за Еделмира, докато Еделмира е решила, че не й допадат отношенията между Симон и Бернарда. Тогава тя изхвърля Бернарда и малкото й момиченце. Притежава земята, върху която тя и дъщерите й живеят, завещана й от Ернесто.

Валентина Аяла

По-голямата дъщеря на Бернарда. Лудо влюбена в Сантос. Сега научава, че Симон й е баща и безмилостно го отхвърля. Била е сгодена за Сантос, но той къса с нея, защото установява, че не я обича. В началото на новелата тя подозира, че може да е бременна. Най-добрата й приятелка, след сестра й, е Мария Тереса.

Отец Дамян

Свещеник, който е изпратен да помага и вероятно с цел да замести отец Бенито. Обича да играе футбол с младежите от енорията. Смята, че може да спечели пари за ремонта на църквата като играе на покер, като винаги успява да си тръгне със солидни суми.

Еделмира Гереро де Гуанипа

Собственичка на конкурентната плантация, “Guanipera”, която граничи с “La Tormenta”. Тя и синът й (доведен) Симон, към която има нездрава мания, ламтят за съседната плантация и нищо не може да ги спре по пътя им към целта. Изглежда, че има нещо общо със смъртта на Мария Лусия, майката на Мария Тереса. Тя се показва като класов и социален сноб. Тя се е събирала с Илирио и дори се влюбва в него, но той се е влюбил в Мария Лусия, а Еделмира е наредила да ги убият и двамата. Смята, че плантацията “Guanipera” й принадлежи като компенсация за проваления брак.

Ремедиос де Камачо

Съпруга на Сиприано и майка на Магдалена, “Мигелон” и малкия Хесус. Добра приятелка на Чепа и кръстница на Солита, дъщерята на Чепа. Самопровъзгласила се за първа дама на град Пуерто Браво, само защото е съпруга на “шерифа” на градчето.

Сиприано Камачо

Покварен, подкупен, “шериф” на малкото градче Пуерто Браво. Той обвинява съпругата си, че първото им дете е момиче, дете, което той тотално игнорира. Необичайно горд с второто си дете, за когото казва, че е истински мъж. Пренебрегва своя по-малък син, който е артистична натура. Често злоупотребява със съпругата си. Навремето е изнасилил Бернарда и най-вероятно е истинският баща на Тринидад. Търси възможност отново да е с нея. Съучастник на Симон в неговите тъмни сделки.

Татакоа

Вещица, наета от Еделмира, за да предскаже съдбата на Ернесто. Освен това изпълнява и други мръсни поръчки. Тя е без особено значение за работодателката си и сина й. Тя се свързва тайно със Сиприано, защото иска да получи накрая всичко. С нейна помощ Еделмира и Симон забогатяват. Сега им помага да присвоят “La Tormenta”. Планът е след като завземат всичко, Татакоа и Симон да убият Еделмира, а Симон да задържи всичко за себе си.

Ернесто Монтия

Баща на Мария Тереса и чичо на Исабел, вдовец на Мария Лусия Мареро де Монтия. Сега е разорен бизнесмен и собственик на “La Tormenta”. Никога не е предполагал, че единствената му дъщеря Мария Тереса ще се събере със Сантос Тореалба. Също така не е предполагал, че дъщеря му и Сантос ще се влюбят един в друг, независимо от социалните и икономическите пречки между тях.

Отец Бенито

Свещеникът на Пуерто Браво, доста възрастен.

Далила Хема

Собственичка на бардака в Пуерто Браво, в който Симон е редовен посетител. Той е много притеснен от нея, защото се носят слухове, че тя е била със Сантос, а Симон се притеснява, че тя може да сподели с него всичко, което научи от самия него.

Алирио Паиба

Младежът, който е предал телеграмата от Деметрио за Сантос. Притежател на главния магазин в града. Той се домогва до Солита, която има очи само за “Мигелон”.

Солита Крус

Момиче от Пуерто Браво, което има ужасна прическа и по която си пада Алирио. Тя не пропуска възможностите да се присмее на Алирио и въздиша по “Мигелон” Камачо. Тя е уверена, че когато “Мигелон” се върне в града, ще се ожени за нея. Дъщеря на Чепа и кръщелница на Ремедиос.

Тринидад Аяла – Трини

По-малката дъщеря на Бернарда. Не се знае в началото кой й е баща. Сляпа по рождение, но това не й пречи да опознае околностите не по-зле от останалите. Тя среща Хесус случайно. Той е омагьосан от нея и те стават гаджета, но го крият от всички.

Хесус Ниньо Камачо

По-малкият син на Сиприано Камачо. Артистична натура, което не се харесва на баща му. полудява по Тринидад Айала и стават тайни гаджета. Неговият най-добър приятел и довереник е не някой друг, а по-голямата му сестра, Магдалена, която е отхвърлена от баща им.

Мигел Камачо – “Мигелон”

Предпочитаното дете на Сиприано Камачо. Учил е в Сан Франсиско през последните пет години. Сгоден, въпреки че не знае това, за Солита. Той е образец на истински мъж, особено за баща си и за годеницата му. По тази причина се държи грубо и буйно, за да се отличава от изнежения си брат, Хесус.

Магдалена Камачо

Единствената дъщеря и най-голямото дете на Сиприано Камачо. Много близка с брат си Хесус и никога не е приета от баща си, който й е обиден, че не се е родила момче.

Чепа де Крус

Майка на Солита и най-добра приятелка на Ремедиос Камачо.

Енрике Монталво

Годеник на Мария Тереса и най-близкият й човек, с когото споделя всичко. Съюзява се със Симон с цел да разорят Мария Тереса, за да може Симон да вземе “La Tormenta”, който я иска само за себе си. Явно замесен с фалита на Ернесто. Неприятелски настроен към Исабел, не й вярва. Убил е Роман, довереният адвокат на Ернесто. Той се съгласява да “помогне” на Мария Тереса, като се опитва да я убеди да се омъжи за него, а Ернесто го е приел за зет.

Камела

Едно от момичетата на Далила в бардака.

Амапола

Едно от “цветенцата” в бардака на Далила.

Вирхиния

Третото момиче от “цветенцата” в бардака на Далила. Симон е привлечен от нея и се възползва от нейните услуги.

Нани – Нативидад

Дългогодишна икономка в дома на семейство Монтия. Доверено лице на Мария Тереса. Докато Мария Лусия е била жива, Нани е живяла със семейството в имението “La Tormenta” и по тази причина помни много подробно териториите, включително и съседните имения.

Геновева

Една от прислужниците в имението “La Tormenta”.

Деметрио

Помощник на свещеника в църквата. Той се противопоставя на Татакоа, защото я е видял да погребва кукла, а след това е заявила, че детето на Алсира е умряло при раждането. По тази причина Татакоа си вдига мерника към него. Сирак.

Останалите персонажи:

Абелкаин

Дясната ръка на Симон. Винаги заобиколен от лошо момчета. Кръщелник на Татакоа.

Адела

Асистентка на Ернесто Монтия.

Алсира Кампо

Бивша прислужница в имението на Гереро, но напуска, след като забременява от връзката си със Симон. По-малката дъщеря на Доня Фелисия. Детето й се ражда мъртво, благодарение на Татакоа, която е получила добра сума за това от Еделмира.

Алесио

Един от работниците в имението “La Tormenta”.

Анселмо

Шофьор на семейство Гереро. Предполага се, че именно той е погребал детето на Мария Лусия след като се е родило, но в действителност никога не е открито тялото на нейното дете, а е погребал кости от коза по нареждане на Симон и Сиприано. В началото на новелата е прострелян смъртоносно от Симон за това, че се е разприказвал.

Аурелио

Купувач на добитък, на когото първо е продала животни Мария Тереса.

Сиро

Един от подчинените на Сиприано, високо образован полицай и много добър стрелец.

Фелисия Кампо

Майка на Алсира и на още едно дете. Живее наблизо до Пуерто Браво.

Хисела Паиба

Сестра на Алирио. Работи в главния склад на брат си. Освен това много добра шивачка.

Иларио Гуанипа

Собственик на “Guanipera”, съседното на “La Tormenta” имение. Настоящият, втори съпруг на Еделмира и пастрок за Симон Гереро. По-късно става ясно, че той е бил луд от любов по Мария Лусия де Монтия и най-вероятната причина тя да бъде погребана жива.

Хуан Андрес Падия

Единственият лекар в Пуерто Браво. Неговата компетентност е под съмнение, след като постоянно обърква диагнозите си.

Мануел

Член на борда на директорите в компанията на Монтия преди да фалира. Познава много отдавна Мария Тереса. Изглежда, че има участие в процеса на фалит в компанията. Има връзка с Исабел. Той я използва, за да помогне на Мария Тереса да се разори окончателно, а Исабел да наследи всичко. След като Мария Тереса научава за неговата връзка с фалита на баща си, скъсва всякакви връзки не само с него, но и братовчедка си.

Мария Лусия Мареро де Монтия

Майка на Мария Тереса и съпруга на Ернесто. Историята й се развива още, когато Мария Тереса е много малка. Тогава Ернесто прекарва много време в пътувания по работа, а Иларио се влюбва лудо в нея, независимо от факта, че е омъжена за Ернесто, а той живее с Еделмира. Не става ясно дали Мария Лусия е отвръщала на любовта на Иларио с любов, но както и да е, неговите чувства са известни на Еделмира, която се уверява, че любовниците, за които се говори в града, са именно те. Въпреки намесата на Нани, Иларио е замаян от Мария Лусия, въпреки че отвлича малката й дъщеря Мария Тереса, давайки по този начин перфектното оръжие на Еделмира срещу “любовниците”. Всъщност не става ясно как се е спасило детето и дори се споменава, че никога не е намерено и през цялото време е живяло в пещера. Обвиняват я в магьосничество и както изглежда от далеч защитава Мария Тереса от машинациите на Татакоа. Деметриос я открива, но тя не помни нищо и за това той я нарича “Сибила”. Въпреки че го уверява, че не помни нищо от миналото си, тя пази в сърцето си двама души, за които не спира да се моли.

Ремихио

Възрастен работник в плантацията “La Tormenta”.

Роман

Довереният адвокат на Ернесто. Убиват го в началото на теленовелата.

Руфина

Прислужница на Еделмира.