Изтънчена външност (Fina estampa)

Новелата разказва историята на Гриселда Перейра, която е родена в Португалия в бедно семейство, което се е преместило в Бразилия, когато тя е била на 5 години, поради което няма акцент. Семейството ѝ се заселва в морския район, на Бара да Тижука, Рио де Жанейро. Там тя се запознава с Перейриня, също португалец, рибар, за когото се омъжва и от когото ражда три деца.

Перейриня умира по време на един риболов (но тялото му така и не е открито) и Гриселда, с трите си малки деца, започва да прави малки ремонти в домовете на съседите си, с което се издържа. Не след дълго, тя се превръща в специалист в тази област, с визитни картички и всичко, на които се представя като „съпруг под наем“, като, при отсъствието на титуляра, прави всичко. „Всичко“ в случая се ограничава до малки ремонти, боядисване, подмяна на счупени керемиди... всякаква работа, която е свързана с поддържане на един дом. Гриселда работи в гащеризон, с неотменния куфар за инструментите ѝ.

Гриселда печели достатъчно, за да отгледа и образова децата си Жоакин Жозе, или по-познат като Кинзе, Мария Амалия и най-малкият – Жозе Антенор, който от скоро е във факултета по Медицина.

В работата си тя прикрива пола си и се е превърнала в мъжкарана, а хората наоколо толкова са привикнали с външния ѝ вид, че я наричат „Перейрао“. Гриселда никога не се е притеснявала от това, но както изглежда, Жозе Антенор се срамува от нея до такава степен, че наема една актриса, за да я представя като своя майка пред богатото семейство на гаджето си Патрисия.

Гриселда открива това по времето, когато спечелва голяма сума от лотарията, в която участва с религиозно постоянство от години... и след като не ѝ се налага да бъде „съпруг под наем“, тя решава да наеме учител, който да я научи на маниери, в съответствие с новия ѝ статус на милионерка, т.е. да се превърне в дама.

По време на този процес, двамата се влюбват и... Гриселда открива нещо ужасно: променяйки се, тя е изгубила своята идентичност, превърнала се е в друга личност, която на нея не ѝ харесва толкова, колкото оригинала. И кое е по-важно за един човек: външният вид или характерът?!

Учителят по добри маниери на Гриселда е Рене Велмонт. Елегантен и очарователен, той е собственик на ресторанта „Ле Велмонт“ в Бара да Тижука, и е женен за изтънчената и зла Тереза Кристина Сикейра де Велмонт. Патрисия, дъщеря им, е гаджето, измамено от Антенор, който се преструва, че е от богаташко семейство.

Както може да се очаква, Тереза Кристина се настройва срещу Гриселда, когато открива за връзката между нея и съпруга ѝ. Покрай Тереза Кристина е леля ѝ Ириш, която постоянно се меси в живота ѝ; брат ѝ Пауло Буарке, собственик на фабрика за дрехи „Фио Кариока“, който е женен за Естер и верният помощник Кродоалдо Валерио.

За разлика от Антенор, начинът на живот и работа на Гриселда не е критикуван от другите ѝ деца: Кинзе е изоставен от съпругата му – Теодора, която е избягала с любовника си Валасе, борец от UFC, изоставяйки и малки им син. След като Гриселда спечелва от лотарията, амбициозната жена се появява под претекст, че иска да бъде близо до сина си, но в действителност е привлечена от парите на бившата си свекърва. Мария Амалия е добро момиче, романтична, продавачка на продукти за красота, която попада под милостта на Рафаел, един загадъчен младеж.

Кинзе работи в Тупинамбар, чийто собственик е португалеца Гараси. Син на бразилка и португалец, той заминава за Бразилия след смъртта на родителите си и когато пристига, отваря бар в района. Влюбен в Гриселда, той прави опити да се промъкне в сърцето на любимата, но тя не му обръща внимание.

Естер Шолкоф е много елегантна жена, която обича съпруга си Пауло, брат на Тереза Кристина. Нейната най-съкровена мечта е да има дете, но открива ужасната истина, че Пауло е стерилен и не може да ѝ помогне да осъществи мечтата си. Тогава тя отива на консултация при д-р Даниеле Фрейзър, която препоръчва да използват услугите на сурогатна майка, но Пауло е против тази идея, защото така бебето няма да е тяхно.

Друга история, която се описва, е тази на Селесте, която е в пълно подчинение на съпруга си Балтазар. Тя с трудности отглежда дъщеря си Соланж и няма куража да издаде съпруга си пред властите. Балтазар е много жесток мъж, който не се страхува да налага своята власт като тъпчи хората, които се изправят на пътя му. Селесте разчита само на помощта на своя съседка и нейна най-добра приятелка – Гриселда...

Източник: www.teledramaturgia.com.br , pt.wikipedia.org/wiki/Fina_Estampa , globo.com