Есперанса (Чили) (Esperanza (Chile))

Есперанса Рейес е скромна девойка, от Перу, красива и очарователна. Най-известните ѝ умения са готвенето и пеенето. С дете на 10 години, Есперанса решава да замине за Чили в търсене на нови хоризонти, тъй като животът в Перу става много труден. Иска да започне начисто и за това заминава сама за Сантяго, където да изгради живота си наново.

В Сантяго, тя е посрещната от Сусана – стара приятелка, чилийка, и Ектор, съпругът ѝ от Перу, които са ѝ намерили работа като домашна помощница в една къща в богаташкия квартал.

Изпълнена с надежди, Есперанса пристига в дома на Беатрис – елегантната собственица на къщата, отдадена изцяло на тази работа, която е щастлива с пристигането на нова помощница, която, между другите неща, умее перфектно да приготвя изискани ястия от родината си.

След като я запознава набързо с дома си, Беатрис натоварва Есперанса с приготвянето на вкусни перуански ястия, за да посрещне Хуан Пабло – нейният работлив и успял съпруг, който тъкмо се прибира от служебно пътуване.

Същата вечер, докато всички са седнали около масата, Есперанса се представя добре и за нейна изненада, тя открива, че новият ѝ шеф е същият мъж, когото е срещнала преди 11 години в Перу, и когото все още не е забравила...

Персонажите:

Есперанса Мария Рейес Варела

Жизнерадостна перуанка, малко импулсивна, със завладяваща красота, с лека ръка за готварство и с прекрасен глас, който очарова и съблазнява. Майка на Ариел, Есперанса решила да се премести в Чили, за да опита късмета си и да се опита да осигури на детето и семейството си, които я очакват в Перу, един по-добър живот. Това, което никога не е подозирала е, че ще започне работа точно в дома на Хуан Пабло – стара нейна любов от преди 11 години, когото не е успяла да забрави и от когото крие големи тайни. Сега, след като се настанява в новата къща в Чили, тя трябва да се справя с огорчената Кармен, другата домашна помощница в къщата, и да избягва на всяка цена Беатрис, за да не разкрие истинските ѝ чувства към господаря в къщата.

Хуан Пабло Мартикорена Бургос

Успял и работлив мъж, който е сполучил с бизнеса си. Женен за Беатрис и баща на Родриго, инженер, той е управител на компанията „AvePremium“, които наскоро са се разширили и са стъпили в Перу. Но той не е предполагал, че там ще се сблъска със серия от спънки от страна на еколози, които правят трудно осъществими плановете му в това начинание. В личния си живот, в своя дом, той често е изморен и страда от безсъние, Хуан Пабло не успява да избегне привличането на Есперанса – жената, с която е имал афери преди 11 години по време на едно от пътуванията му и която сега се е превърнала в част от дома му. Пресичането на съдбите им води сериозни последици, тъй като и двамата осъзнават, че и двамата не са успели да се забравят, а освен това се оказва, че от тяхната връзка е останало нещо повече от спомени.

Беатрис Соловера Вергара

Добра жена: добра съпруга, майка, домакиня, дъщеря и любовница. Тя се е отдала изцяло на дома и семейството си и в поддържането на добри отношения с Хуан Пабло и сина си Родриго, който е болен и зависим от инсулин. Добре се справя със задълженията си на домакиня, тя се опитва винаги да бъде перфектна, поради което пристигането на Есперанса Рейес я прави щастлива, защото знае, че благодарение на нея може да има в дома си вкусни перуански ястия, които толкова много харесва съпруга ѝ. Но това, което в началото изглежда като добра поличба, се превръща в голямо главоболие, защото женската ѝ интуиция ѝ подсказва, че между нея и Хуан Пабло има нещо повече от връзка между шеф и служител. Нещата се усложняват, когато се чувства хваната в мрежите на Елиас Роко, заради когото нейният кристален замък, който е изградила толкова трудно, е застрашен от разрушение.

Елиас Роко Алкасар

Личен асистент на Хуан Пабло в компанията, Роко е нетитулуван адвокат, който обича да се преструва, да се облича и мирише добре, да посещава спортната зала и да се грижи за външността си до крайност. Целите му в живота са много ясни и прави всичко възможно да получи добър пост в „AvePremium“, дори това да означава да използва мръсни трикове, да върти съмнителен бизнес и да бъде като цяло безскрупулен. Този начин на действие му създава сериозни проблеми в професионалната реализация и води до сериозни конфликти с Хуан Пабло. Те се изострят още повече, когато се заглежда по Беатрис, госпожата на неговия шеф и приятел, от които той усеща, че не може да избяга.

Сусана Фариас Конде

Сусана и Ектор са приятели на Есперанса от Чили. Те ѝ помагат да си намери работа в Чили и са нейните най-добри съюзници. Сусана е добра жена, весела и винаги се притеснява за другите. Обича дълбоко Ектор и очаква скоро да им се роди дете. Но нещата не винаги стават така, както си ги мисли човек – тя открива, че не може да забременее. Работата ѝ в регистъра по вписване на новородени става поле за изява на добротата, за която не е подозирала, и понякога, единствената ѝ надежда да бъде майка.

Ектор Аргедас Агилар

Перуанец, съпруг на Сусана, който работи в компания за нощно почистване и приятел от години на Есперанса. Весел, добър и нежен, със Сусана са сформирали почти идеален брак... само фактът, че не могат да имат деца понякога го разстройва и разочарова. Тази ситуация на несигурност го е превърнала в ревнив тип, който излага на опасност връзката си със Сусана, в която твърди, че е дълбоко влюбен.

Луис Рейес Варела

Брат на Есперанса, който живее в Перу и еколог, борец за опазване на природата, идеалист и опонент на установяването на „AvePremium“, компанията на Хуан Пабло Мартикорена, в родината му. Луис се превръща в неудобно камъче в обувката на чилийския бизнесмен и като лидер на екологичното движение в страната си, той ще се опита да попречи перуанската част на Амазонка да бъде заплашена от тази компания. За нещастие се сблъсква със сериозния отпор на Роко и компанията, които не се отказват от тази битка.

Хенаро Соловера Аларкон

Пенсионер моряк, Хенаро е баща на Беатрси и съпруг на Тринидад. Тип, който обича да прекарва добре времето си и да се наслаждава изцяло на живота. Веселяк, добър дядо, той вярва, че усилената работа е в основата на социалното издигане. През свободното си време обича да се впуска в страстни авантюри с жена си и за това не спира с идеите за разчупване на рутината. Докато не открива, че нещо става с Тринидад, която се държи студено и не приема срещите със същото щастие. Тогава съмнението се настанява в дома му и не го оставя на мира, докато не открие кой е мъжа (и любовника), който му е откраднал жената, с която е заедно повече от 20 години.

Тринидад Вергара Рисопатрон

Майка на Беатрис и съпруга на Хенаро, тя е студена и сериозна жена, която не се притеснява много за нещата на съпруга си. Великолепна жена, която винаги се е грижила за външния си вид. За това не е странно, че връзката ѝ с Хенаро преминава през един от най-тежките моменти. И най-вече защото Тринидад е изморена да пази тайна, която е премълчавала през всички тези години: обича искрено Улисес – най-добрият приятел на съпруга ѝ; тя планира един ден да се събере с него. Един неочакван инцидент изкарва на светло тази връзка и както Тринидад, така и Улисес, трябва да вземат важно решение.

Улисес Лейгтън Спенсър

Улисес е известен лекар, добре изглеждащ, той дълги години е бил близък със семейството, което са сформирали Тринидад и Хенаро. Кум на Беатрис и близък приятел на Хенаро, лекарят е добър човек, който обича да помага на близките си приятели, но никой не може да си обясни защо той никога не се е женил. Истината е, че Улисес не е искал да се жени, тъй като сърцето му винаги е било заето от Триндад, съпругата на приятеля му, която обича пламенно и тайно. Но нещата излизат извън контрола му и сега той се изправя пред дилемата дали да продължи с тази връзка или да приеме в живота си жена, готова да му се посвети изцяло.

Мария дел Кармен Силва Саласар

Старата домашна помощница в дома на Хуан Пабло и Беатрис. Постоянно е в лошо настроение, раститка, капризна и малко озлобена. Противопоставя се твърдо срещу наемането на Есперанса и след това прави всичко възможно, за да я отстрани от пътя си. Не харесва перуанците, но Киспе, борбен жител на Лима, прави всичко по силите си, за да я очарова. По време на това съблазняване, Кармен се опитва да поправи една грешка, която е извършила преди години, когато е дала за осиновяване детето си. Това, което тя не знае е, че това дете е много по-близо, отколкото тя може да си представи.

Анселмо Киспе

Киспе е собственик на перуански ресторант в Провиденсия. Един жител на Лима, на когото живота в Чили се усмихва и който се превръща в преуспял бизнесмен, който помага на близките, които са останали в родината. Но зад вида си на добронамерен и солидарен тип, се крие един мъж, който се занимава с тъмни и мътни дела, като издаване на фалшиви документи за перуанци, които са нелегално в страната. Само Кармен опознава очарователната му страна, тъй като той се влюбва в помощницата на семейство Мартикорена и я засипва с комплименти и подаръци.

Хесус Вергара Куевас

Хесус е перуанския годеник на Есперанса. Контрабандист, нежен и влюбен в Есперанса, той пристига в Чили, следвайки жената, която иска да покори и за която вярва, че може да оправи живота му. Обожава Ариел така, все едно му е истински баща, и в Сантяго той се стреми да изгради дом, за който винаги е мечтал да има с тях. Докато следва плановете си, той открива, че Есперанса има други цели, а той не присъства в мечтите ѝ за бъдещето.

Игнасио Мартикорена Бургос

Брат на Хуан Пабло. Музикант, продуцент, моторист и създател на хитове. Финансиран от брат си, по-малкият Мартикорена е плейбой, който за момента не се притеснява за уреждането на живота си, тъй като знае, че винаги има една здрава ръка, която ще му помогне при нужда. Постоянно му идват идеи за различни проекти, но всички се провалят. Може би благодарение на прекрасния глас на Есперанса, той открива своята съдба и поема по своя път в живота.

Родриго Мартикорена Солвера

Син на Хуан Пабло и Беатрис. Разглезен от баща си, баба си и дядо си, и от Кармен, помощницата в дома. Не обича много учението, хиперактивен е и обича да гледа другите от високо. Наскоро започва да се чувства зле физически и откриват, че е диабетик и има нужда от постоянен прием на инсулин. Това го принуждава да промени хранителните си навици. Пристигането на Ариел в къщата го напряга и го притеснява, тъй като не е свикнал да дели обичта на семейството си с друг на неговата възраст. За това той полага всички усилия, за да дразни Ариел и да вгорчава живота му.

Ариел Рейес Рейес/Ариел Мартикорена Рейес

Син на Есперанса. Умно момче, уважително, зависимо от инсулина, но добре възпитано да показва обичта си към майка си. Крайно притеснен за Есперанса, той страда много, когато тя заминава за Чили в търсене на нови възможности. Приема преместването в Сантяго като приключение. В дома на Хуан Пабло и Беатрис, той се сблъсква с Родриго, сина им, който го гледа от високо, защото е сина на прислужница. Освен с тормоза от страна на Родриго, Ариел е изправен и пред предизвикателството да оцелее в новото училище.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Esperanza_(telenovela) , www.tvn.cl