Когато се усмихвам (Cuando me sonreís)

„Cuando me sonreís“ разказва историята на Гастон Мърфи – господин с абсолютно перфектен и подреден до милиметър живот. В него присъства и годеницата му Виктория Харди – красива, студена и пресметлива жена, адвокатка и счетоводител, която принадлежи на властно и патриархално семейство. Тя обича повече Гастон, отколкото той нея. Гастон се чувства дълбоко привлечен от нея заради нейната красотата и съблазнителност, но също така дълбоко в себе си знае, че присъстват всички елементи, които подсказват, че не може да се влюби.

Историята започва, когато един сутринта, будилникът започва да звъни в седем часа и нещата вече не са толкова подредени. Изглежда, че целият свят се е объркал и това променя съществуването на всички завинаги.

В този свят, непредвиден от Гастон, влиза един предполагаем син – Хуан Сегундо, за чието съществуване не е знаел. Също така, той не знае и за своя брат и това е план, измислен от него (да се появи след 25 години пред своя доведен брат), за да се възползва от неговата слава и богатство. Баща му, Хуан Примеро, когото не познава и Луна – жената, в която се влюбва, въпреки че отказва да приеме този факт... също се появяват изненадващо в живота му.

Луна е адвокатка, която никога не е практикувала и сега търси нов хоризонт в живота си. Романтична по природа, без да познава добре Гастон, вярва, че се е влюбила в него и за това двамата се сдърпват като куче и котка. Тя купува бар и се премества там, заедно със сестра си Милагрос, търсейки спасение от любовната болка и се опитва да се отдалечи от миналия си живот.

Персонажите:

Гастон Мърфи

Музикален промотър от първа линия, красив и успешен. Желан ерген, обсесивен, методичен и почитател на реда. Страда от фобия от продължителни обвързвания, било то със семейни съседи или приятели. Не обича да говори много или да жестикулира. Неговата програма е запълнена със служебни и лични задължения до октомври 2015 година. Единствената му страст е саксофона и джаза. Никога не пропуска упражненията си, диетата или посещенията при лекаря, аналитика или диетолога си. На моменти е хипохондрик. Има свои привички, които се опитва да следва почти с маниакалност и обсебеност без значение какво става с околните, дори и светът да се разпада. Не приема промените, защото според него те са за лошо. Конфликтите със съседката му му носят лошо настроение. Понастоящем поддържа връзка, почти от една година, с Виктория Харди – адвокатка и счетоводителка. Макар и да пази тайна, единственото, което иска тя е да избистри ситуацията, колкото се може по-скоро, за да извлече най-доброто за себе си. Заради фобията си, той не се осмелява да направи нищо повече от най-необходимото. Връзката му с Луна, съседката, променя работния му график и скоро той се чувства объркващо привлечен от толкова уязвима и женствена сладост.

Луна Ривас

Адвокатка, която никога не практикувала. В свободното си време рисува. Ужасна е във всичко, което прави с ръцете си. Наскоро е приключила дълга връзка и се чувства уязвима и разбита. Романтична по природа, дори не познава добре Гастон, но вярва, че е влюбена в него и за това двамата се дърпат като куче и котка. Тя купува бара и се премества там, за да потърси спасение от любовната мъка и се опитва да се отдалечи от миналия си живот. Тя е красива, уязвима, романтичка и влюбчива. Не умее да готви, нито пък да обслужва, поради което остава сама при управлението и започва да губи, докато изгубва локала. Опитва се да си потърси работа, но заради състоянието си, не смее дори да си купи вестник. Защитничка на изгубените каузи, сред които са принципите, любовта... Тя става част от хаоса, който я заобикаля. Мрази настоящата годеница на Гастон – Виктория, заради това, което е, заради това, което показва и преди всичко, онова, което крие. Непохватна, чувствителна, интензивна и драматична. Напряга се до краен предел и изпълнява всичко, но обича и да се забавлява. Всичко, което планира, излиза точно на обратно. Роберта стига до отчаяние заради тази жена. Хуансе я приема, а Хуан я обича повече от снаха, като дъщеря.

Виктория Харди

Изпълнителен директор на компанията. Адвокатка и счетоводителка, която е очарована от идеята да поеме поста на Гастон и за това го държи изкъсо. Годеница на Гастон повече заради нея, отколкото заради него. Опитва се да го спечели, за да го върже, готова да направи всичко необходимо. Красива, студена и пресметлива жена. Оказва се лесен улов за Хуансе, но тя успява да го нокаутира. Гастон побеснява, когато научава за това. Той се чувства истински привлечен от нея заради нейната красота и съблазнителност и защото дълбоко в себе си той е наясно, че има всички елементи, за да не се влюби. Тя принадлежи на властно и патриархално семейство. Тя обича Гастон повече, отколкото той нея. Обича да контролира и манипулира ситуациите и хората, за да постига онова, което иска. Не се отказва от битки и знае, че целта оправдава средствата. А средствата понякога са много крайни. Луна не се разбира с нея.

Хуан Мърфи

Баща на всички Хуанес. Напуснал е Гастон от ранното му детство. Заминал е с един търговски кораб, за да обикаля света. След това се отегчил, се върнал към своя обект: дългите крака на дъщерята на фризьорката на майката на Гастон. Правил е какво ли не в живота, за да оцелява, освен да поддържа тялото си в спортния салон. Експерт по жените, съблазнител, очарователен и привлекателен, въпреки килцата в повече и прическата, която разваля външния му вид напълно. Във всичко е пълна противоположност на сина си: неформален, неточен и хаотичен. В живота си не използва календар или мобилен телефон, защото, както обича да казва, не обича да бъде откриван. Има оправдание за всичко, което прави и говори омайно като заклинател на змии. Облича се добре, според възможностите си и винаги харчи повече, отколкото има. Задържан е заради проблеми със закона и банките. Импулсивен комарджия. Единственото, което е направил в живота си, са синовете си. Експерт бонвиван, който е убеден, че трябва да черпи от живота с пълни шепи, без да пропуска нищо.

Хуан Сегундо Мърфи

Синът, който е падал от небето за Дон Хуан, или иначе казано, за Хуан Примеро. Хуан се заема с това да бъде приет, чрез споразумение с майка си, която да играе ролята на посредник с неговия строг син. Хуан Сегундо го приема от удобство, за да може да види по-добри места, където може да живее и след като вижда брат си как живее, си поставя за цел да бъде по-добре от него. Появата му за Гастон има разрушителна сила, както в работата, така и в личния живот, хвърля го в паника, силно сърцебиене и го изпраща на дивана на аналитика му. Красив, смел, умен, бърз младеж, манипулатор и митоман. Има слабост, като баща си, към жените, без оглед на социална група и положение. Умел съблазнител както на девойките, така и на майките им. Състезава се с с Дон Хуан, като неведнъж печели. Осмелява се да направи всичко и винаги ризата му е свалена. Изкусен в изготвянето на капани и винаги има скрит коз.

Милагрос Ровас

Сервитьорка, тя е по-малка сестра на Луна. Типичната по-малка сестра. Отдадена е на работата си. Баща им ги е напуснал, преди тя да се роди и практически, тя не го познава. Мъжкарана и груба в своите маниери. Облича се в занемарени дрехи без да се интересува какво мислят другите. Достатъчно умна е, но е завършила само гимназия, но от нейния начин на говорене и поведение в живота може да се иска повече. Много по-експлозивна от Луна, тъй като винаги има какво да каже. Винаги готова да се бие, тя използва тялото си, за да действа и разрешава проблеми. За нея, един шамар е повече от сто думи. Груба, страстна, уязвима, интензивна и не се страхува да действа, когато сметне, че е нужно. Каквото мисли, това и казва, но по най-ужасния начин. Етична и има свое схващане за справедливост. Гастон с неговите методи предизвиква най-лошото у нея. Не се страхува от Гастон, когото слага в малкия си джоб от първия им сблъсък. Разчупва всички норми. Влюбва се в Хуансе, който не ѝ обръща внимание. Притежава очарователен гласи красота, която пази скрита от очите, които не знаят как да погледнат отвъд.

Роберта Риос

Домашна помощница с безупречен вид и обноски. Работи по час в дома на Гастон и е като негова майка. Въпреки че той ѝ няма голямо доверие, тя го защитава като свой син, ако някой се опита да го нарани. Контролира с поглед всяко кътче в дома на Гастон и околното пространство. Ушите ѝ са нащрек и е готова да защитава своя „господар“ от всички. Ненавижда появата на останалите членове, които объркват света и налага почти военен режим, за да вкара всичко в ред. Гастон би умрял без нея, а баща му и близките му без малко да умрат в нейните ръце. Неженена заради принципите и майка на Фака след допусната грешка, която не смята никога да повтаря. Кисела и бойна, няма филтър на думите си, когато иска да каже какво мисли тя и това, което мисли е, че Хуан, Хуан Сегундо и Хуанпи са демони и иска да ги отдалечи от господаря си. Умна, контролираща, със силен характер, не се оставя да бъде изтривалка.

Мартин

Готвач в бара. Добър и елегантен младеж. Ироничен и умен. С него става същото като с Луна – наскоро е приключил една връзка. Проницателен в подтекста и разчитане на неизказаното. Ироничен. Гастон с неговите мании и формалност го подлудява. Забавлява се като пуска дразнещи шегички. Интимничи с Милагрос и Луна. С една видео-игра може да подпали цялата кухня.

Мерседес Руеда

Секретарка и рецепционистка на 30, но изглежда по-възрастна. Колежка от университета на Виктория. Страда от комплекс за малоценност и накрая става асистентка на колежката си, която се възползва от нейните услуги. Формална, тя се облича като по-възрастна, отколкото е. Страхлива, изплашена и послушна. Постоянно нащрек. Хуансе ѝ подарява бонбон и с лекота я подкупва, карайки я да прави каквото пожелае с нея. Дон Хуан също се държи така с нея всеки път, когато се появи в офиса. Тя е първата, която пристига и последната, която си тръгва. Винаги е в курса на нещата.

Фака

Син на Роберта и тя е причината да поддържа изрядна чистота. Кара скутер. Не прави нищо и нищо не го интересува. Неговият ритъм е бавен и отпуснат. Обича Мерседес. Ненавижда Виктория. Барът е неговото убежище почти по цял ден. Мерседес има добри намерения, когато се опитва да излезе от своя пашкул. Никога не се показва изплашен или покорен пред Гастон. Дързък по по-различен от Хуансе начин.

Самуел Ласки

Психиатър. Опитва се да се впиши в графика на Гастон и всеки път го обърква все повече. Фройдиски и ортодоксален аналитик. Говори малко, пуши много.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Cuando_me_sonreís