Историята на Естер (A história de Ester)

Историята се развива през 400 година пр.н.е в древна Персия, днешен Иран, и има като основна сюжетна линия любовната история между бедната селянка – Естер, и цар Асуир.

Адаса, все още дете, е спасена от Мардохея след като родителите ѝ – Авихаил и Лия, са убити при голямото преследване на евреи от амалиачите. Мардохея, който също е евреин, успява да избяга и да отгледа Адаса като собствена дъщеря. Той работи в двора на цар Асуира - Артаксеркс ІІ Мнемон, като войник в кралската армия. След голямата победа над гърците, Асиур и неговите воини преминават по улиците на Суза, столицата на Персия. Народът празнува с голямо вълнение.

Сред тълпата, красивата Адаса привлича вниманието на Асуир. Двамата разменят погледи, изпълнени с възхищение. След това, Асуир организира голямо празненство с големците на областта, както и с царските служители. В същото време, кралица Васти, съпругата на Асуир, организира празненство само за жени. Всичко върви много добре, докато не искат Васти да присъства на царската трапеза. Асуир е съгласява и моли Мемукан, негов доверен човек, да доведе царицата на празненството. Тогава, Васти отказва да отиде при Асуир, което предизвиква неговия гняв, поради което той я прогонва от царството. Аман, съветник на Асуир, убеждава царя да събере всички девственици, за да си избере нова царица.

Мардохея чува разговора и се опитва да скрие Адаса, но войниците нахлуват в дома му и я отвеждат. Адаса променя името си на Етер, тъй като Мардохея се страхува да не я преследват заради това, че е еврейка. Под наставленията на евнуха Егай, всички девственици минават през специален ритуал за разкрасяване и са обучени как да се държат пред императора. Асуир прекарва нощта с различни жени, но никоя от тях не му харесва. Докато не идва реда на Естер. Царят си я спомня и е впечатлен от нейната красота и мъдрост. Въпреки че тя е привлечена от победителя, Естер се ядосва, че е принудена да спи с него. Тя заявява, че винаги е мечтала за любов, която да трае цял живот и докато той не я покори, няма да му се отдаде.

Смелостта, с която Естер се противопоставя на царя, още повече разпалва страстта му. Асуир не прекарва нощта с Естер и решава да спечели любовта ѝ. Като се връща в харема, без да бъде докосната от царя, Естер е изненадана от Егай и двамата стават добри приятели. Асуир настоява за присъствието на Естер, за да я ухажва, като се надява по този начин да спечели сърцето ѝ. Малко по малко, Естер се предава на любовта на царя, но никога не му признава, че е еврейка. В царството всички забелязват промяната в поведението на императора, който преди е бил винаги много сериозен, а сега изглежда много по-щастлив и достъпен човек. Така, Естер е избрана от Асуир за царица на цялата империя Персия.

Щастието на Естер продължава много кратко, тъй като след като поема поста на главен везир на императора, Аман, който е амаличанин, изисква всички да се прекланят пред него. Въпреки това, Мардохей отказва, защото, като истински евреин, той може да се кланя само пред Бог. Аман, побеснял, планира да унищожи евреите, които не му се кланят и за това построява бесилка пред дома си, на която смята да увеси Мардохей. Подтикнат от съпругата си Зареса, Аман убеждава Асуир, че евреите са непокорни люде, с твърди различни навици, закони и култура и за това не бива да се толерират в Персия. По този начин, Асуир издава указ, според който всички евреи трябва да бъдат унищожени на 13 декември. Евреите се оплакват от декрета на царя.

Естер открива, че нейните хора за заплашени. Успоредно с това, Аман прави опити срещу живота на Асуир, за да завземе трона му. Той организира един комплот с някои евнуси за убийството на царя. Естер го разкрива и разказва на царя, че Аман иска да го убие. Асуир нарежда да разследват историята. Изправен пред заплаха към еврейския народ, Мардохей моли Естер да се застъпи. Тя е притеснена и призовава всички евреи да постят и да се молят за нея в продължение на три дни.

След тези три дни, изпълнена с вяра, Естер отива при царя, без да знае каква може да бъде нейната съдба. Асуир я спасява и се държи нежно с нея. Естер уби смелост и като извинение, кани царя и Аман на вечеря. Както чете книгата за великите дела, Асуир разбира, че Мардохей му е направил голяма услуга, а не е възнаграден за това.

На следващия ден, Асуир нарежда на Аман да възнагради с почести Мардохей на централния площад. Това унижение още повече засилва гнева на Аман против Мардохей. Естер организира ново празненство, на което признава пред царя, че е еврейка и се застъпва за своя народ. Аман и Асуир са изненадани. Царицата също така разкрива за омразата на Аман срещу евреите и оставя Асуир много разстроен. Аман коленичи пред Естер и моли за прошка. Когато Асуир вижда тази сцена, той смята, че Аман досажда на царцата и нарежда да го обесят на същата бесилка, на която е искал да окачат Мордахей.

Трогнат от молбата на Етер, Асуир издава нов декрет, според който позволява на евреите да подготвят своята защита.

На 13 декември се провежда голяма битка. След два дни на ожесточени военни действия, евреите стават победители и вдигат голямо празненство в Пурим.

Това е историята на една скромна еврейска девойка, която се превръща в царица и спасява своя народ от сигурна гибел.

Източник: www.rederecord.com.br , www.teledramaturgia.com.br