Върни се рано (Vuelve temprano)

Знаеш ли къде е детето ти сега?

Както изглежда, Клара и Сантяго имат идеалния живот: тя е популярна водеща на новини, а той е известен адвокат. За тях семейството е най-важното, въпреки че познават децата си много малко – не знаят, че Исидора е бременна, че Флоренсия живее във виртуална връзка със света, който става все по-сложен, а Игнасио, най-големият, въпреки че е добър ученик и син за пример, крие минало, което започва да излиза наяве след като е открит мъртъв след предполагаема автомобилна катастрофа.

Сега животът на Клара и семейството ѝ се променя. Те трябва да се справят с болката от загубата на любим човек, за да започнат разследване и да открият кой стои зад смъртта му.

Защо са убили Игнасио? От страст, заради наркотици, за отмъщение? Това са въпросите, които карат Клара да изостави кариерата си на една от най-известните журналистки в страната и да се бори за намиране на истината всеки път, която става все по-тъмна.

За комисар Антонио Фуенсалида всеки от сценариите за Игнасио може да е търсения отговор за смъртта му. Детектив Мануел Карвачо вижда в случая нещо повече от случайно убийство. А прокурорът Лорето се оплита твърде много в близкия кръг на жертвата.

Колко тайни са способни да разкрият познатите на Игансио?! Дали приятелят му Габриел би признал, че последният път, когато са се видели, са си разменили удари?! А друг негов добър приятел – Пабло, дали би признал, че Игнасио е бил замесен с наркотици?! Какво би станало, ако стане ясно, че Ханс – собственика на дискотеката, е изпитвал силна ревност от връзката, която Игнасио е поддържал с годеницата си Денис?! Дали Каталина – гаджето на Игнасио, е способна да приеме, че последният път, когато го е видяла, тя му е вдигнала скандал заради неверността му?!

И така, пред очите на Клара се разкрива една истина, която тя не познава: за това какъв е бил любимия ѝ син Игнасио и кои са имали причини да се отърват от него. Отдушник за чувствата на Клара стават колегата ѝ Франсиско и съпругата му Маите.

От друга страна, сестрата на Клара – Рената, пристига да живее при нея, за да се погрижи за племенниците си. А двера ѝ – отец Мигел Гойколеа, преживява истинско раздвоение като става част от една религиозна конгрегация и борбата за откриването на истината за смъртта на племенника му.

Никой не подозира, че чувствителността от загубата на близък може да превърне всеки в кълбо от заплетени емоции.

Персонажите:

Игнасио Гойколеа

Младеж, който е обичан от всичко. Любвеобилен, нежен и голям идеалист. Най-добрите му приятели са Пабло и Габриел. Поддържа сериозна връзка с Каталина. Наясно е с привилегиите, с които разполага и за това иска да бъде в полза на онези, които нямат същия късмет като него. Една събота, Игнасио излиза на улицата и е открит мъртъв. Никой не знае какво точно се е случило с него в онази нощ.

Клара Арансибиа

Майка на Игнасио, Исидора и Флоренсия. Омъжена е за Сантяго. Сестра е на Рената. Експедитивна, уверена и интелигентна жена. Остра, впечатляваща и голяма перфекционистка, тя е много добра в професията, която е избрала. Животът на Клара претърпява съдбовен обрат, когато синът ѝ е убит. Клара се изправя пред една ситуация, над която няма контрол и малко по малко открива неща, за които не може да повярва, че са истина и още повече, че синът ѝ е крил от нея прекалено много неща. Клара се отдалечава от света, който е изградила със собствени сили, чувства се самотна и натоварена с мисията да открие убиеца на Игнасио, сякаш никой друг не се интересува от това. Връзката ѝ със Сантяго влиза в криза, когато ѝ предлага да се откаже от случая.

Сантяго Гойколеа

Баща на Игнасио, Исидор и Флоренсия. Известен криминален адвокат, познат в съдебните среди с това, че печели всеки случай, с който се захване неговата адвокатска кантора. Именно Сантяго се заема със съдебния случай на Игнасио. Замесва се надълбоко в разследването, което разкрива неща, които Сантяго не е подозирал нито за сина си, нито за приятелите му. Работи рамо до рамо с полицията за откриването на виновника, а след това, използвайки всички познати похвати, да го вкара до живот в затвора. Тъй като по случая излизат много подробности, той не иска наблизо хора от пресата и постоянно се кара по този въпрос с Клара, която вярва, че разследването има нужда от по-голямо разгласяване.

Исидора Гойколеа

Независима девойка, която не обича да дава обяснения. Импулсивна и хаотична. С отворено и либерално съзнание, тя обича да споделя и дебатира с хората своите идеи. След шока от убийството на брат ѝ, тя трябва да се справи и с откритието, че е бременна от Габриел точно в момента, в който той е задържан като заподозрян за убийството на Игнасио. Дори и тогава, бременността не обърква плановете ѝ, тъй като смята, основавайки се на своя прагматизъм, че с едно дете също може да осъществи всичко, което иска за себе си в живота.

Флоренсия Гойколеа

По-малката сестра на Игнасио и Исидора. „Изтърсачето“ на Клара и Сантяго, тя от малка е разглезена. Като най-малка, тя има всички предимства, които по-големите не са имали с излизания и разрешения. След смъртта на Игансио, Флоренсия става много слаба и търси подкрепа при леля си Рената. Освен това, започва да усеща празнина, която не знае как да запълни. Започва да се изолира в дома си, да избягва Исидора и родителите си и да се потапя все по-дълбоко в своя виртуален социален живот в мрежата.

Отец Мигел Гокйолеа

Брат на Сантяго. След смъртта на Игнасио, Мигел се сближава повече със семейството. Трудно понася мъката от загубата на племенника си и не може да се бори така, както би искал, за да изясни истината. Мигел познава една част от Игнасио, която никой друг не познава. Племенникът му и неговите приятели са му се доверявали, но не може да разкрие нищо под претекст „тайната на изповедта“, дори и за нещата, която са се случило в нощта на убийството на Игнасио.

Рената Арансибиа

Влиза в семейството, за да предостави на децата подкрепа и утеха, докато сестра ѝ Клара търси убиеца на сина си. Става довереница на Флоренсия и подкрепа за Исидора. Когато Клара напълно се обсебва от издирването на убиеца на сина си и започва да занемарява дома си, Рената заема мястото ѝ в къщата. Постепенно преминава всички граници и ревността към сестра ѝ я кара да взема решения, които ще променят живота ѝ.

Франсиско Валенсуела

Генерален директор в канала, в който работи Клара. Партньор е на Маите и е баща на Пабло. След смъртта на Игнасио, той пръв предлага помощта си на Клара в канала и като приятел. Изправя се пред етична дилема: трябва да избира между запазване на личния живот на семейството на Клара и рейтинга на главните новини.

Маите Солер

Отворена, весела и общителна, тя се съпруга на Грансиско. Като научава за смъртта на Игнасио, Маите се превръща в основна опора за приятелката си Клара, докато Пабло не става заподозрян в престъплението. И тогава, Маите решава да лъже, за да предпази Пабло и е решена на всичко, за да не позволи да затворят сина ѝ. Това създава криза в отношенията ѝ с Франсиско и разбира се, непоправим разрив с най-добрата ѝ приятелка Клара.

Пабло Валенсуела

Студент по медицина. Син на Маите и Франиско. Добър младеж, симпатичен, кавалер с жените, той винаги привлича вниманието. Разочарова се, когато някоя жена му откаже и по тази причина се обсебва по Каталина, която е единствената, която не е пожелала да спи с него, още повече че е гадже на Игнасио, на когото Пабло винаги е завиждал. След смъртта на Игнасио се разкрива, че Пабло се е държал не точно като младеж.

Каталина Еченьике

Гадже на Игнасио и приятелка на Исидора, Пабло и Габриел. Каталина се представя като идеалната жена, гадже на Игнасио, „любяща годеница“. След смъртта на Игансио, тя трябва да се справи с болката от загубата на голямата любов, започва да се чувства самотна и уязвима. Въпреки всичко, Каталина се забърква в разследването рамо до рамо с Клара и без да го цели, накрая предава приятелите си като разказва как се забавляват младежите днес.

Габриел Кастро

Предприемач по природа. Интелигентен и свръх активен. Скромен по произход, наясно е с корените си, но с желание да се прояви. Габриел не успява да се възстанови емоционално след смъртта на Игнасио, когато е задържан като основен заподозрян за убийството. По време на целия процес, той трябва да се справи със съмненията на Клара и Сантяго, които до тогава са му предоставяли обич и възможности. Исидора разкрива, че е бременна от Габриела, което превръща задържането му още по-ужасно. Габриел нарушава обещанието към приятеля си да не се забърква със сестра му.

Ханс Тронкосо

Собственик на дискотеката, в която са видели Игнасио преди смъртта му. Този мъж е тайнствен и изглежда, че върши нередни неща. Очарован е от много по-млади жени, които използва, а след това изритва. Жената на дневен ред е Денис, която едва ли ще остане дълго с него. Споменаването на името на дискотеката във връзка със смъртта на Игнасио поставя в шах както заведението, така и живота му.

Денис Моя

Страстна, чувствена и обичаща насладите жена. Знае, че е красива и използва своя чар за постигането на разни неща, а за издигане в обществото е готова на всичко. Има проблем с Ханс, който не се представя много добре в леглото и за това го е мамила с Игнасио.

Антонио Фуенсалида

Интелигентен и хитър. Арогантен и самоуверен. Професионалист и ефективен. Щастлив е да бъде обвързан със случай, който има толкова голям медиен отзив, какъвто е случая със смъртта на Игнасио Гойколеа. Той вярва, че този случай може да му помогне в професионалното издигане. Антонио се задълбочава прекалено много във всеки случай като приема като професионално предизвикателство разкриването му. Близостта му с прокурора Лорето му помага да отвори много врати, които иначе биха останали затворени за него. Остър и ироничен, той се води от идеите си. По тази причина, връзката му със семейството на Игнасио е много трудна.

Мануел Карвачо

Млад детектив, който е назначен за асистент на Антонио. Случаят на Игнасио е първия му важен случай, който има голям отзвук в медиите. Прави всичко по силите си, за да се открои и да прави нещата добре, тъй като този случай може да бъде трамплин за кариерата му. В това разследване залага дори брака си и стабилността като детектив, тъй като без да иска, поглежда към погрешната жена.

Лорето Родригес

Жена с характер, много смела и сериозна в професионално отношение. Заради женската си чувствителност, тя симпатизира на Клара, като майка на младежа, който е бил убит. Поддържа връзка с Антонио, комисарят, който е натоварен със случая. Тази връзка, имайки предвид че и двамата са част от разследването, а тя е и негов шеф, е доста напрегната. Тя използва хладнокръвни причини пред импулсивните и неконтролируемите действия на Антонио.

Норма Кастро

Целеустремена, решителна и борбена жена. Синът ѝ Габриел представлява всичко онова, което тя не е успяла да постигне. Когато синът ѝ е обвинен за убийството на Игнсио, тя се изправя срещу всички онези, които се съмняват в неговата невинност и предизвиква дори съдебната система. 

Източник: www.tvn.cl , es.wikipedia.org/wiki/Vuelve_temprano