Обърни се да се влюбиш (Voltea pa' que te enamores)

Историята поставя изключително актуална тема: колко е трудно да живееш с някого в съвременния свят! Свят, в който жената не иска да отстъпи и милиметър от така трудно извоюваната „женска свобода", поради което много трудно да живее с някой мъж. И, от друга страна, за мъжа никак не е лесно да съжителства с такава жена, която, както изглежда, е в постоянна бойна готовност.

Историята, както разказва писателката, разказва за различни видове любов: романтични, невъзможни, сложни, тежки и хора, които са готови да се борят ежедневно за любовта си и за човека, с когото най-накрая могат да бъдат щастливи.

В същото време, това е история, която забавлява и е изпълнена с комични ситуации. Ситуации, в които зрителите, всеки един от тях, може да се отъждестви с някой от героите, тъй като тази история отразява ежедневните трагедии, борбите и понякога абсурдите, с които всеки се сблъсква по пътя на завоюване сърцето на любимото същество.

Главната героиня в тази история е Дилейди Лопес, която живее в един от кварталите на столицата и продава вестници на една пресечка на централната улица. Тя има две мечти: да стане инженер и да стане годеница на Луис Фернандо.

Въпреки че е излязло лъжа това, че много лесно се става инженер, тя винаги е имала успех като студентка и сама си е извоювала стипендия. При другата й мечта има много трудности, тъй като не познава Луис Фернандо, тъй като само за миг, докато се сменят светлините на светофара, те са разменили погледи. И въпреки че Луис Фернандо е заможен и красив младеж със собствен автомобил, той преминава всяка сутрин през това кръстовище, само за да види отново Дилейди, която е завладяла мислите му.

Дилейди и Луис Фернандо се запознават на един празник, на който тя отива по погрешка облечена като принцеса и той се влюбва в нея, а принцесата по нищо не прилича на жената, която продава вестници. Така, тя се възползва от объркването и го излъгва, създавайки една Дилейди, която не съществува, а той, както и нейният въображаем годеник, се влюбва в момиче, което не е тя.

Но това е само едни от проблемите, с които трябва да се справи тази двойка - Луис Фернандо е сред най-желаните ергени. Той е красив, архитект, има добра работа, хубав автомобил. Той е кавалер и приятен младеж, поради което девойките го преследват - факт, който искрено го забавлява. Има си формална годеница, Фелисия, и други, между които е Татянита, най-добрата й приятелка.

Трябва да се отбележи и един факт, който не е известен на нито един от двамата - Гладис, майката на Дилейди, е била на времето прислужница в дома на Луис Фернандо и Дилейди се явява дъщеря на прислужница. Но това не е всичко, Гладис е самотна майка. Тя е твърда жена, която е преживяла много и иска да види голямата си дъщеря да се реализира в живота и да сбъдне мечтите, които самата тя не е успяла да изпълни: иска да я види дипломирана и щастлива, толкова щастлива, колкото тя не е успяла по вина на всички мъже, които са я измамили и изоставили сама. Гладис не вярва на мъжете и е отгледала дъщеря си по този принцип.

Междувременно, в квартала, в който живее Дилейди, пристига един младеж, Аурелиано Маркес. Аурелиано има тъмно минало, което иска да забрави, още повече след като се запознава с Дилейди. Той се влюбва в нея и се бори да стане добър човек, способен да я завоюва. Аурелиано се сблъсква с Луис Фернандо и двамата се борят за любовта на Дилейди. Аурелиано смята, че има преимущество заради силната си любов към нея и заради това, че и двамата произхождат от низините и следователно, Дилейди не трябва да го лъже.

Персонажите:

Аурелиано Маркес

Син на Габито, една от най-обичаните жители в квартала. Много екстравагантен младеж, който харесва много жени, но най-вече - Дилейди. В началото, тя не му обръща внимание, но това не го отказва и той не губи надежда някой ден да спечели сърцето и любовта й. Не се знае дали казва истината, когато говори - на моменти е двуличен в поведението си.

Дилейди Мария Лопес

От една година, седем месеца и дванадесет дни тя е влюбена в младеж, който минава ежедневно покрай нея, докато продава вестници. Той никога не е купувал от нея вестници, не я е поглеждал и явно, не подозира за нейното съществуване. Светът й се преобръща в деня, в който той я поглежда. Това е първият път, когато Луис Фернандо среща девойката, която не се предава и не губи надежда някой ден да сбъдне мечтите си.

Луис Фернандо Гарсия Малаве

Естествен младеж, който се представя за кавалер и който е метросексуален. Женкар, който до момента, в който се запознава с Дилейди, не намира причина да се обвързва завинаги. Син на Ромуло и Егле. Забавен младеж, доста известен. Има силна връзка с Хосе Тадео, дядо си, и сестра си, Кристина.

Фелисита Гусман

Формалната годеница на Луис Фернандо, но е готова да се бори с Дилейди и дори с най-добрата си приятелка за него.

Ромуло Гарсия

Забавна личност. Той е типа мъже, които се чувстват удобно с брака си, до момента, в който съпругата му най-неочаквано пожелава да се разделят. В действителност, той е инфантилен и непохватен. Той участва в рок-група, с която репетират в гаража му и която звучи доста зле, но никога не се отказват с опитите да успеят.

Егле Малаве

От много години се надява да излезе от рутината на ежедневието си и обвинява съпруга си за всичко. Изведнъж решава да се раздели със съпруга си и от този момент нейната история започва да се развива.

Нена Сифуентес де Аристигиета

Била е омъжена за мъж, който й е позволил да води охолен живот. Освен това, тя произхожда от аристократично семейство. От семейството си наследява не състояние, а само дългове, които е принудена да изплати. По тази причина тя започва работа, докато не открие нов богаташ, който да й реши проблемите. Когато се запознава с Тео разбира, че той не е това решение за нея, но той я кара да се смее и да се чувства различно.

Габриел Маркес

Красавец, който вярва в любовта, всички подробности, розите и серенадите. Пише поеми в свободното си време. Чете много латиноамерикански и испански поети, като предпочита Гарсия Лорка. Вярва в жената, уважава и е влюбен в Гладис, която е изгубила вяра в мъжете.

Гладис Лопес

Събрала е богат житейски опит. Притежава умения, благодарение на които може да продължи напред.

Рамон Гусман

Приятен мъж, жертва на своята съпруга. Той е чист и искрен.

Паскуита Гусман

Влюбена в семейството и съпруга си жена. Основна цел в живота й е да се хареса на съпруга си. Работи, но не колкото другите, въпреки че е много компетентна. Защитница на брака и е готова да изостави всичко друго заради него. Коментарите й са много умни и отроумни.

Марко А. Гранадос

Много колоритна личност - той е собственик на компанията, в която практически се събират всички главни герои. Изпитва нежност към Гладис, която чисти офиса му всеки петък.

Матилде Санчес

Съвременна жена, която е готова да излезе на улицата да работи, за да помогне на семейството и децата си. Преди всичко тя е майка, но има и достойна професия. Матилде е омъжена за Гонсало и има едно дете, Кристиан.

Гонсало Малаве

Много ревнив към семейството си мъж, тъй като не му допада идеята съпругата му да работи и да оставя малкия в детска градина.

Хосе Тадео Малаве

Добър човек, който е живял много. Той е една жива енциклопедия на живота. Мъжете търсят съвети от него, когато имат проблеми с жените. Винаги е в добро настроение, смее е и се забавлява. Обича съпругата си Росита, с която е женен от дълги години.

Росита Малаве

Победителка в любовта жена, защото е успяла да преодолее всички трудности и е заедно със съпруга си - те са най-мъдрите хора в историята.