Мелез (Vira-Lata)

„Vira-Lata“ е новела, която говори за семейството. Говори за майки, които изоставят децата си и деца, които изоставят родителите си. В стила на мелодрама и с ритъма на комедия, историята разкрива крачките на хора, които искат започнат живота си отначало.

Стела, Елена и Ленин сформират основните линии в новелата. Всеки се опитва, по свой си начин, да възвърне семейството, което е изгубил като е изоставил.

Преди осемнадесет години, Стела е изоставила малките си деца в името на една голяма любов. Сега, тя преживява криза в брака, поради което решава да си върне трите деца, вече пораснали – Ленин, Фидел и Мусолини. Децата са отгледани от бащата – Луперсио, германката Алианса и чичо им Аурелио. Именно той управлява „Solar Santa Maria“ - хотелът на семейството на Стела. Сега в упадък, на времето хотелът, разположен на плажа на Флорианополис, е бил много успешен.

Настоящият съпруг на Стела е Анжело Висконти, бивш управител на имението. Съвсем сам, той е изградил империя – веригата хотели Висконти. В началото на историята, Стела и Анжело са на път да се разделят и тя е изправена пред дилемата дали да запази брака си, въпреки положението, и да се върне при децата си, които все още са много наранени от нея.

От друга страна, Елена е изоставила семейството си в миналото, защото се е срамувала от баща си – Морейра, който лежи в затвора. Освен това, тя е станала свидетел на самоубийството на майка си, която не е издържала на тежкия живот, който е имала със съпруга си. Тя успява да се издигне по стълбицата на обществото с брака си с Браулио Виана, който не подозира за истинския й произход. Двамата имат две малки дъщери – Джована и Жулиана. Драмата на Елена започва, когато Виана започва работа с Морейра, без да подозира, че е негов тъст. Елена без съмнения се доверява на съпруга си и е крайно изненадана, когато вижда баща си – старец, безсилен, нуждаещ се от нейната помощ.

Браулио Виана е добър баща и прекрасен съпруг, но страда от пълна липса на чувство за хумор, непреклонен е и взема всичко много на сериозно. Въпреки че държи на семейството си, той не издържа дълго и започва връзка със служителка – Долорес, посещавайки често стаята й нощем. Когато разкрива истината за Морейра, той принуждава съпругата си да избира между децата им и собствения си баща.

Историята на Ленин е различна – той е опитал какво ли не след като напуска къщата си като младеж, тъй като не се разбира добре с баща си. Мечтаел е да стане автомобилен пилот и дори отива в Англия като механик. Там той става тест-пилот, но тежка катастрофа го е принудила да се откаже от кариерата си още в началото. От този момент нищо не е същото в живота му. Той се преселва да живее в Рио де Жанейро. Един ден е обвинен в престъпление, което не е извършил. След това, Ленин е принуден да търси убежище в дома на баща си във Флорианополис. Когато пристига там, го очаква голяма изненада: Луперсио е полудял, братята му са изчезнали и наследството на семейството се е изпарило неочаквано. Ленин е шокиран да види баща си слаб и безпомощен. И също като Елена, Ленин открива, че, въпреки всичко, което някога си е мислил, цени много своето семейство.

Във важен момент в историята, пътищата на Елена и Ленин се пресичат. Тя отива във Флорианополис, за да помогне на баща си, и двамата се влюбват. Елена е много объркана, тъй като все още силно обича съпруга си и иска да спаси брака си.

Друга история в новелата разказва за живота на Фидел, който лежи в затвора за опит за убийство на мъж, който се е опитал да убие Ленин. Когато Фидел излиза от затвора след пет години, той няма къде да се върне. След като е работил в работилницата на затвора, той си отваря собствено ателие за изработване на стъклени изделия по класическия начин. В един момент той се изправя пред дилема – да избира между Пиетра, неговата голяма любов от дълги години, и Рената, с която се запознава по средата на историята и която го завладява. Пиетра е майка на Токиньо и накрая става ясно, че той е син на Фидел.

Централен образ в историята е уличното куче Зе, което притежава особена роля. Той е свидетел на важни събития и решава да се засели пред дома на Елена, където вече живеят други 15 улични кучета.

В края на историята, Елена е бременна от Виана. В разговор с Ленин, двамата стигат до извода, че никога не са се обичали наистина и че връзката им се е основавала само на физическо привличане. Ленин отива да търси Виана и накрая той тръгва да търси истинската си любов. Виана, от своя страна, признава какво е търсел в Долорес и осъзнава, че Елена е голяма жена. Тя му прощава и накрая двамата се събират.

В драматична сцена, при която Фидел бяга от полицията, Пиетра е уцелена от куршум в гърба и остава парализирана. Изпълнен с вина, Фидел решава да остане до края на дните си, грижейки се за нея.

Ленин умира от тежка генетично наследена болест. С последните си думи, той признава, че въпреки че е обиколил целия свят, най-хубавите му спомени са свързани с имението. Той умира в ръцете на Фидел и Мусолини.

Минават три години...

Изморена да вижда Фидел огорчен и самотен и след като е неспособна като жена, тъй като е прикована към инвалидната количка, Пиетра слага край на връзката, която е продължила 15 години. Тя казва на Фидел, че заслужава да си почине и като подарък му организира пътуване до Бузиос.

Когато отива там, Фидел се среща с Рената, която е управител на хотела, в който е настанен. Тя го запознава с детето си, което има същите интереси като него и иска да се научи да кара сърф. Накрая Фидел открива, че малкият е негов син. Той и Рената се събират.

В последната сцена от новелата, Ленин се появява усмихнат с чаша шампанско на тавана на имението... 

Източник: memoriaglobo.globo.com