Противоположни животи (Vidas Opostas)

„Vidas opostas" разказва историята на Мигел, млад милионер, гениален математик, който през последните пет години специализира в Англия, защитавайки докторска титла. Очарован от катеренето, след завръщането си в Бразилия той решава да се посвети на този спорт. При едно изкачване, Мигел се запознава с Жоана. Тя е млада инстриктурка в този екстремен спорт, но с бедно потекло и живее в един от най-опасните квартали в Рио де Жанейро. Въпреки че е сгоден за богатата и елегантна стилистка Ериния, той се влюбва лудо в смирената Жоана, както и тя в него.

Това би могло да бъде една прекрасна история на Пепеляшка, ако години преди това Жоана не е била годеница на съученик, който по-късно се е превърнал в опасен нарко-трафикант, заради което влиза в затвора и прекарва там почти четири години, но излиза точно по времето, когато Мигел се разделя с годеницата си, решен да се събере с Жоана.

Престъпникът се връща в квартала, където е живял и сформира опасна банда, начело на която застава той и се превръща в най-могъщия търговец на наркотици в района. Тогава трафикантът решава да си върне Жоана на всяка цена, дори и на сила, заплашвайки със смърт Мигел.

От друга страна, бившата годеница на Мигел, Ериния, не приема мисълта, че е изгубила Мигел и прави всичко възможно, за да разруши любовта между Мигел и Жоана.

Историята изобилства от романтични и комични истории, както и с много насилие, сблъсък на етнически и морални гледни точки, сред които са жестоки и егоистични интереси. Светът на престъпниците се разкрива чрез живота в затвора, бандите, организираната престъпност и сблъсъци между въоръжени групи.

„Vidas opostas" е история, в която се сблъскват любовта и насилието, богатство и бедност, мечти и реалност, честно и корупция, ред и хаос, героизъм и жестокост.

* * *

Заради включените сексуални сцени, трафика на наркотици и насилието, Министерството на правосъдието са класифицирали сериала като не препоръчителен за лица под 14 години. Според „Ройтерс" и „Wall Street Journal", тази новела има голям успех именно заради сцените на насилие, които обичайно липсват в повечето бразилски продукции.

През 2006 и 2007 година теленовелата печели няколко награди, сред които са за най-добър сценарий, най-добра теленовела, както и за най-добър актьор и актриса за играта на Жусара Фрейре (Jussara Freire) и Марсело Серадо (Marcelo Serrado), най-добър актьор в главна роля за Лео Роза (Léo Rosa).

Източник: www.rederecord.com.br