Валентина (1993) (Valentina (1993))

Историята започва на остров Ескондида, когато Естела и Феликс решават да избягат заедно. Дон Рохелио – бащата на Естела, не приема тяхната връзка, тъй като Феликс работи в хотел „Рай“ и се носят слухове, че е любовник на Дебора Андраде, новата собственица на хотела, която го е отнела от Рохелио.

Феликс написва писмо на Дебора, в което ѝ заявява, че не иска да има нищо общо с нея и го подписва само с Ф. Дебора го дава на Естела, а Виктор – любовникът на Дебора, прерязва спирачките на Естела, за да се убие.

Естела умира и Феликс си мисли, че не е пристигнала на срещата, за да избягат заедно, защото не го обича достатъчно.

В това време, Валентина Исабел – другата дъщеря на Дон Рохелио, която учи в Мексико, решава да се върне на остров Ескондида.

Фернандо Алкантара е милионер, щастливо женен. Бракът му, обаче, не е толкова щастлив, колкото той вярва, тъй като съпругата му Летисия, в съучастие с любовника си Ренато Салдивар, иска да го убие, за да прибере всичките му пари.

На кораба, който пътува от Мексико към остров Ескондида, пътуват Валентина, Маурис – неин приятел, Летисия – маскирана с перука, представяйки се под името Ана Мария Миранда, Кони – млада фотографка и сестра ѝ Луисита. Летисия прегръща Фернандо, който не е знаел, че тя ще е на кораба, а Кони им прави снимка.

Фернандо пада в морето, а малкият Тоньито го спасява със своята лодка. В това време, Летисия обира каютата на Кони, изхвърля всичко в морето, но преди това Кони взема лентата.

По-късно, Тоньито пристига на острова и Дебора вижда Фернандо. Тя решава, че ще го има на всяка цена, както и Феликс.

Фернандо губи паметта си и не знае кой е. Дебора убеждава, че Фернандо е онзи, който е измамил Естела (тъй като имената на Фернандо и Феликс започват с една и съща буква). Истината е друга – никой не е измамил Естела, а е била убита от Виктор по заповед на Дебора.

Валентина пристига на остров Ескондида и се влюбва във Фернандо, както и той в нея, въпреки злините и измамите на Дебора. Накрая, преодолявайки всичко, те решават да свържат съдбите си и отиват в църквата, за да се оженят... но Дебора, която ги наблюдава от далеч и без да се е примирила с положението, планира да убие младожендицте, когато излизат от църквата.

След време, в Мексико се появява Валентина де лос Анхелес, Анхелита, изгубената сестра близначка на Валентина Исабел. Тя работи като таксиметров шофьор и живее с родителите си – Ригоберто, един вид предсказател, и Ампаро, тежко болна и прикована в инвалидна количка жена. Тя е единствената, която знае истинския произход на девойката. Освен това, винаги може да разчита на помощта на симпатичната си съседка, която живее в очакване да открие своята половинка.

Анхелита се влюбва в Хосе Мануел Коралес – млад счетоводител в банка. В началото, той отвръща на нейните чувства и двамата се сгодяват. След това Даниела Валдепеняс – разглезената дъщеря на собственика на банката, съблазнява младежа и се надсмива над Анхелита като се омъжва за любимия ѝ.

Разочарованата Анхелита не иска никога повече да вижда Хосе Мануел, който не спира да я тормози, като се появява често в дома ѝ. Така тя се вижда принудена да избяга окончателно и да си намери работа като прислужница.

Така тя попада в дома на семейство Кармона, където се запознава с Хулио – единственият и крайно разглезен син на собствениците. Той е малко незрял, но е честен. Учи медицина и като вижда за първи път Анхелита, остава запленен от нейната красота и чувствителност.

Накрая, Хулио се влюбва в Анхелита и тя отговаря на чувствата му. Но за младата жена проблемите нямат край. Злата Ребека също се влюбва в Хулио и прави дори и немислимото, за да го спечели.

Анхелита открива, че е бременна от Хосе Мануел и не иска, по никакъв начин, той да научи за това. Тя планира да отгледа детето си сама. Даниела и Хосе Мануел, които не могат да имат деца, съставят план заедно с Ребека, за да откраднат от Анхелита бебето, след като го роди, и да го представят за свое... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Valentina_(telenovela)