Една роза с любов (Uma rosa com amor)

Серафина Роза Петрони е една бедна секретарка, неомъжена, романтична и работлива девойка, която живее с родителите си – италианците Джовани и Амалия. Тя мечтае да се омъжи. Всеки ден купува по една роза за себе си и моли да я доставят на работното й място. Мечтата й да се омъжи е свързана с шефа й – бизнесмена французин Клод Антоан Жералди.

За да разреши проблемите в бизнеса и да уреди законното си пребиваване в страната, Клод предлага на Серафина да сключат фиктивен брак. Девойката приема, защото, с парите, които ще получи, може да помогне на семейството и приятелите си. А Клод не се омъжва за жената, в която е влюбен – арогантната милионерка Нара Параньос де Васконселос, защото тя не се е развела все още с бившия си съпруг.

Клод и Серафина накрая се влюбват, въпреки усилията на Нара, която прави всичко възможно, за да ги раздели. Освен това, Серафина разчита на помощта на сестра си Терезиня и стария Пимпинони, който със своите кукли разказва различни истории от живота и поздравява дъщерята на италианците с: „Buona sera, Serafina!“

В новелата се разказва и историята на актрисата Роберта Вермонт, която живее с много по-младия от нея Сержио, подпомагана от приятелката й Алаба.

Персонажите:

Серафина Роза

Една безкрайно романтична жена, която мечтае да се омъжи, въпреки че е преживяла огромно любовно разочарование в миналото.

Клод Антоан

Френски бизнесмен, който иска да успее в Бразилия. Много елегантен и честен мъж.

Амалия Петрони

Омъжена за Джовани. Тя е по произход италианка и е истинска италианска „мама“, която винаги се притеснява за децата си, които обича безкрайно – Дино, Терезиня и Серафина.

Джовани Петрони

Италиански имигрант от 70-те години. Всеотдаен баща на семейство. Женен за Амалия, с която има силна връзка, основана на любов и разбирателство.

Нара

Съперница на Серафина Роза и годеница на Клод. Има две пораснали деца и с помощта на баща си Егидио, тя се опитва да се разведе с бащата на децата си, за да може да се омъжи за Клод, чието състояние я привлича.

Егидио

Съдружник на Клод. Въпреки че е инженер, той никога не е изградил нищо в живота си. Баща на Нара и използва дъщеря си, за да се добере до състоянието на Клод.

Роберто Вермонт

Красива актриса, която се радва на световна известност. Тя е сред малкото приятели на Клод. Обича да се разхожда и да привлича погледите на всички.

Фразао

Адвокат, добър приятел, довереник и съветник на Клод. Одухотворен и ироничен на моменти, Фразао притежава едно неповторимо чувство за хумор.

Пимпинони

Известен артист, който изнася своите представления на улицата. Актьор, певец, композитор, той е много щедър човек. Довереник на Серефина.

Сержио

Син на Жоана. Красив и галантен младеж. Иска да стане актьор и е очарован от историите, които разказва майка му.

Терезиня

По-малката сестра на Серафина. Влюбена в Милтон, тя мечтае да се омъжи, но след като завърши образованието си като стоматолог.

Милтон

Годеник на Терезиня. Смята да се ожени за нея, въпреки възраженията на нейното семейство.

Жоана

В миналото е била актриса. Влюбила се в актьора Родолфо, който е бил голямата любов на Роберта, нейната най-добра приятелка. Видяла се е принудена да изостави кариерата си, за да се погрижи за сина си.

Афранио

Много забавен, той живее в беден квартал, работи като сервитьор и е влюбен в Серафина.

Пепа

Кралицата на клюките. Голяма чистофайница, тя работи като чистачка. Обича да плете интриги и да се меси в живота на околните.

Бето

Син на Нара. Привидно е непокорен младеж без особени причини, но в действителност има много сериозни причини, за да се държи по този начин. Лишен от грижите и нежността на майка си, той страда, защото баща му ги е изоставил. Прави всичко възможно, за да държи Клод на разстояние от майка си.

Ракел

Дъщеря на Нара. Гледа да не се забърква в живота на майка си, брат си и дядо си, или поне да не я притесняват за нищо.

Алаба

Бизнес-дама с африкански произход. Работи с Роберта. Много красива, но и много властна жена.

Ерси

Съучастница и приятелка на Нара и Роберта. Обича да плете интриги и да клюкарства.

Алзира

Приятелка на Ерси и Роберта. Освен това е част от кръга богати дами в града. Обича добрите клюки, новите запознанства, но не обича да се обвързва с никого.

Ниника

Богата приятелка на Ерси и Алзира. Красива, елегантна, весела, забавна, наивна, но и много умна жена.

Г-н Смит

Богат американец и инвеститор. Женен е за г-жа Смит и е вложил над 10 милиона долара в Бразилия.

Г-жа Смит

Американка, богата, красива и властна. Намесва се в бизнеса на Клод.

Катарина

Майка на Милтон. Живее с пенсията от починалия си съпруг. От средната класа, тя е крайно амбициозна.

Антониньо

Близнак на Уго, когото не познава. Израснал е като брат на Милтон. Той е адвокат и съветва жителите от града.

Клейде

Дъщеря на Катарина. Обществена катерачка. Влюбена е в Сержио, сина на Жоана. Изпратена е в чужбина от майка си, защото не иска дъщеря й да бъде свързвана с бедния квартал, в който живее.

Жанет

Работи заедно със Серафина. 30-годишна, тя е много красива жена.

Гургел

Компетентен, той не пропуска възможностите, които му се изпречват. Работи в компанията на Клод.

Дади

Добра жена, служителка на Клод. Много симпатична и отлична готвачка. Постоянно се усмихва и излъчва радост.

Дино

По-малкият брат на Серафина. Дино се сблъсква с характерните проблеми на тинейджърите и мечтае да бъде нещо повече от това, което е.

Елиза

Работничка в дома на семейство Параньос де Васконселос. Много хубава, приятелка на Бето.

Антониета

Готвачка, която живее в бедния квартал, от къде се притеснява, че скоро може да я изгонят. Има тъмно минало, за което не обича да говори.

Фрейташ

Адвокат, интелигентен и възпитан мъж, уважаван от всички.

Жоазиньо

Внук на Антониета и по-голям брат на Мириам.

Мириам

Внучка на Антониета и по-малка сестра на Жоазиньо. 

Източник: www.teledramaturgia.com.br