Капани и маски (Бразилия) (Transas e caretas)

„Transas e caretas“ разказва историята на Франсиска Моура Империал – богата бизнесдама, и нейните двама сина: Жордао и Тиаго, които слабо се интересуват от семейния бизнес. Двамата младежи са плодовете от брака ѝ с Роберта – съблазнителен мъж, който циркулира из висшето общество, но няма къде да падне мъртъв.

Жордао и Тиаго са пълни противоположности. Жордао е консерватор и се държи като човек от XIX век: има монархически схващания, учи се да свири на клавесин, разполага с иконом, който пее опера и дори робиня – Дориня. Тиаго, от своя страна, е типичен представител на своето време, очарован и фанатично настроен към електронните нововъведения. Почитател на технологията, има за иконом робот, когото е кръстил Алсидес. Единственото общо между двамата братя е факта, че и двамата са заклети ергени.

Франсиска е много притеснена за синовете си, но не успява да повлияе в живота им така, както ѝ се иска. Ексцентрична и пълна с налудничави идеи, тя решава да си направи пластична операция, която да я подмлади с 20 години, вярвайки, че по този начин ще успее да се сближи повече с Жордао и Тиаго.

Най-голямото желание на Франсиска нейните синове да се задомят и да я дарят с внуци, които да продължат семейното име. За да постигне целта си, властната жена наема красивата Марилия да съблазни един от двамата. Марилия е със скромен произход, но със силен характер и се бори да подобри начина си на живот. Тя живее с родителите си – Жоакин и Далва, и прави всичко възможно да помага в домакинството. Учи бизнес администрация и е гадже с Дирсеу – скулптор, който желае да постигне успех на всяка цена. Тя решава да приеме предложението на Франсиска, заинтересована от парите, които може да получи.

Марилия се сближава с Жордао и Тиаго, без те да разберат за другия, и изведнъж се оказва в една доста затруднена ситуация: и двамата братя се влюбва в девойката. Положението още повече се усложнява, когато Марилия, която се сгодява за Жордао, открива, че е влюбена в Тиаго.

С напредването на историята, Жордао и Тиаго променят своите характери. Докато първият по-малко започва да се „цупи“, другият разкрива, че не е толкова модерен. Жордао насрочва сватбата си с Марилия, изпреварвайки брат си, но тя, влюбена в Тиаго, го изоставя на прага на църквата.

Крайно разочарован, Жордао решава да поиска ръката на приятелката си Лиана, което отчайва майка му, Франсиска. Лиана е обикновена жена, по-възрастна от Жордао, която в миналото е била проститутка. Очарована от Жордао, тя приема предложението му за брак и започва да страда от преследването на свекърва си, която се осмелява да ѝ предложи голяма сума пари, за да изчезне от живота на сина ѝ.

Като че ли това е малко, та Лиана е принудена да се справи и със София – преподавателката по музика на Жордао, която е влюбена в него. Тогава, Лиана загърбва всички препятствия и се свързва с Жордао, променяйки завинаги живота му. Събирането му с тази жена, превръща Жордао в много по-земен човек. Той се научава да танцува рок-ен-рол. Щастието на брачната двойка става по-пълно, когато тя забременява...

Тиаго, от своя страна, накрая се събира с Марилия, с която също са щастливи и имат дете.

Източник: memoriaglobo.globo.com