Топ модел (Top Model)

Мария Едуарда, начинаещ модел от голям провинциален град, след като научава, че богатите родители на годеника й са против техните отношения („не е на нивото им"), подписва договор с модната къща „Ковери" и заедно с майка си заминава за Рио ди Жанейро.

Модната къща „Ковери" принадлежи на семейство Кундера. Начело е най-големия брат Алекс, а майка му и по-малкия му брат Гаспар, четири пъти разведен баща на четири деца, са отстранени от делата (Гаспар, в действителност, не се е и натиска - предпочита плажа и сърфа пред бизнеса) и живеят от това, което им отпуска Алекс, прекалено неприятен и мрачен тип, вдовец с множество любовници, вечно преследващ своя син тинейджър.

В денят, в който трябва Дуда, както всички наричат Мария Едуарда, и майка й на работа в къщата на Алекс, се появява неговата бивша топ-модел, бивша любовница и бивша съпруга на брат му - Барбара Елен, и настоява Алекс да й даде работа и подслон. Той я настанява в стаята на прислужницата си Мария де Сокоро и се води с нея много грубо. В отговор, Барбара му дава да разбере, че знае някои неща около предполагаемото самоубийство на съпругата на Алекс и той веднага променя тона си.

Обстоятелствата около смъртта на съпругата на Алекс вълнуват и пенсионирания детектив, съсед на старата Дона Кундера и дядо на симпатичната Жулия, който упорито отказва да повярва във версията за самоубийство, въпреки всеобщо известните факти от нейния живот - нещастен брак, злоупотреба с алкохол, често изпадане в депресии и няколко опита да се отрови.

Дуда прави успешна кариера и се сближава с моделиера Лукас, внук на Дона Кундера. Те имат връзка и Дуда забременява, но в резултат на нещастен случай, изгубва детето. Отношенията й с Лукас се разпадат. В трудните минути много й помага Гаспар и децата му, а също така Нана, приятелка на Гаспар, а Алекс, след като разбира за раздялата между Дуда и Лукас, предлага на девойката ръката и сърцето си. Лукас започва да ухажва внучката на детектива.

В това време, в модната къща започват финансови страсти: Доня Кундера и Гаспар не издържат вече Алекс да ги ощетява и те, привличайки на своя страна недоволните от Алекс сътрудници, опитват да разделят компанията. Случват се много скандали, интриги, но въпреки всички усилия, не успяват да разделят компанията и те основават своя собствена модна къща, за което немалко помага приятеля на Гаспар, Аиртон, собственик на павилион на плажа, който в действителност е дипломиран адвокат. Дуда, научавайки за случилото се, отказва на Алекс и като годеник, и като работодател, и започва да работи за Гаспар. Въпреки опитите за саботаж, работата потръгва, а Алекс си навлича друг проблем. Прислужницата му Сокоро, девойка с прекрасен глас, започва да участва в шоута и напуска работата си при него. След като се скарва с работодателя си, тя разказва на детектива, че в деня, в който е починала господарката, пропадайки с колата си в пропаст недалеч от вилата, Дон Алекс по незнайна причина е изнесъл от дома огромни парчета лед от хладилника.

На фона на събитията от деловия, юридическия и криминалния план, се развиват и романтични отношения. Големият син на Гаспар, Елвис Пресли, ученик последна година в гимназията, обявява на семейството намерението си веднага след дипломирането си да се ожени за шестнадесетгодишната Грасиния и иска благословията на близките си. Вторият син, Ринго Стар, съученик на Грасиния, се влюбва в рижата манекенка Малу, с която заедно дефилират по случай откриването на компанията, а един път дори я спасява от нейни почитател. Фактът, че Малу е десет години по-възрастна от него, не смущава Ринго: в началото отношенията му с Малу, както се изразява неговия братовчед Алекс Жуниор, са „приятелски и професионални", а след това, кой знае... А самият Жуниор, който повече време прекарва в дома на чичо си и дори отмъква от баща си хайвер и швейцарски шоколад, за да черпи братовчедите си, ухажва единствената дъщеря на Гаспар, Джейн Фонда, и даже официално иска ръката и сърцето от чичо. Чичото не отказва, че моли да изчакат до сватбата пет години - докато и двамата станат пълнолетни. Но най-далче стига шестнадесетгодишния син на Гаспар и Барбара - Джон Ленън. Той на всеослушание заявява, че обича Дуда и след като Лукас не се оженва за нея, той сам се кани да го направи.

Лукас, който продължава да обича Дуда както и преди, е отегчен от връзката си с Жулия, но тя очаква дете от него. В Рио пристига бившия годеник на Дуда, вече „мама не е против", за да се ожени за известната манекенка, но сега против е майката на модела, която също е модел. Освен това, Дона Франсишка, знаейки за сложната ситуация между дъщеря й, Лукас и Жулия, се обръща за съвет към Дон Кундера, но вмсето съвет, получава ухажор: бивш колега на детектива, пенсиониран прокурор, случайно пристига на кафе, вижда Франсишка и веднага е поразен от стрелата на Амур.

А самият детектив продължава с разследването. Той стига до Барбара и измъква от нея важна информация: в денят, в който е умряла съпругата, Алекс се оплаквал от нея в офиса, разказал, че от сутринта е била пияна и се търкаля на дивана в хола и дори не забелязала, че съпругът й е тръгнал на работа. А след час-два, Барбара чула как Алекс се обажда в дома си и пита Сокоро дали съпругата му се е върнала от града. И тя, Барбара, не разбира как така, напълно пияната съпруга може да е отишла до града и да се върне обратно, ако от дома до града е около час пътя, а и обратно. А и как така Алекс е решил, че съпругата му е ходила някъде. Барбара забелязала, че на всичките й въпроси относно случилото се, Алекс реагирал много нервно, дори веднъж я е заплашил да затвори устата й.

Детективът дълго време мислил, съпоставял фактите, ходил на местопроизшествието, а след това отива при Алекс и излага своята версия за случилото се. По негово мнение, онова утро Алекс рано излязъл от дома, оставил колата си недалеч от къщата, след което се е върнал в дома си, качил безчувствената си съпруга в колата и я откарал до ръба на пропастта. След това оставил колата до пропастта, преместил съпругата си на шофьорското място, сложил ледени блокове под гумите, а след това се качил на своята кола и заминал на работа. След два часа, когато, по негово мнение, топлината е свършила своята работа, започнал да се обажда в дома, показвайки се разтревожен за съпругата си.

Оправяйки се от първоначалния шок, Алекс заема позата на оскърбен невинен и напомня на детектива, че няма никакви доказателства, както и права за разследване. Накрая го изгонва от дома си. А сам отива при майка си, за да я помоли за съдействие и да повлияе на съседа и да избие от главата му зловещите глупости. Но майка му застава на страната на съседа и съветва сина си да избяга от страната, докато не е станало късно. Алекс се свързва с някакви криминални типове, изръсва се с много пари и организира бягството, но то пропада, започва гонитба и Алекс загива в престрелка.

След смъртта му, Гаспар обединява двете компании в една, Елвис се оженва и заедно с младата си жена отива при майка си, която го е оставила на двегодишна възраст при баща му, а сама е избягала с богатия си съпруг в Тексас; тя се радва отново да се събере със сина си. Жулия обяснява на Лукас, че детето не е причина да съсипват живота на всички и се разделя с него мирно и тихо. Барбара също устройва живота си, омъжвайки се за един лекар, с когото се е запознала на тенис корта и заминава с него за Бая. Дона Кундера и детективът решава да се оженят и заедно да възпитават общия им правнук. Прокурорът продължава да ухажва Дона Франсишка по всички правила: цветя, театър, вечери на свещи и др. Гаспар решава да се ожени за пети път и прави предложение на Нана, с която и до сега имат приятелски отношения. От изненада, Нана припада и дълго не може да дойде на себе си, докато Джон Ленън не излива върху нея чаша вода. Аиртон се събира с Карла, приятелката на Барбара. Тя приема да се омъжи за него само при едно условие: той да се откаже от глупавия павилион на плажа и да отвори адвокатска кантора.

На Дуда предлагат договор в Милано и те с Лукас решават до раждането на детето на Жулия да не формализират своите отношения, а за начало да се отправят на предсватбено пътешествие в Италия - да съчетаят полезното с приятното.

Източник: www.braziliada.ru