Истинска дама (Toda una dama)

Валерия Агире е една млада изолирана и непокорна девойка, която несправедливо прекарва седем години в очакване на решение за малко престъпление, което й донася голяма болка. За нея, тази болка си има лице и това е Мигел Рейес, прокурор, който е повдигнал обвинение против нея. Когато най-накрая Валерия излиза от затвора, мислейки само за отмъщение, тя претърпява още една трагедия и този път остава сляпа. Научавайки за това и за съдебната грешка, която са допуснали относно Валерия, Мигел се чувства виновен и опитва да се сближи с девойката, която цялата е бинтована.

Без да видят лицето на другия, между двамата се заражда връзка, в която Мигел се представя за Д-р Ортега, тъй като е наясно, че Валерия го ненавижда и се е заклела да си отмъсти. Така, по ирония на съдбата, тя се влюбва в мъжа, когото се е заклела да мрази, а той страда, защото е дал нов шанс на съпругата си, Лорена Ринкон; брак, от който има едно дете. Мигел усеща, че е откраднал години от живота на Валерия и решава да я забрави, тъй като не смята, че е справедливо да се стреми да я накара да го обикне, или влюби в него. Той е твърдо убеден, че Валерия никога няма да му прости за това, въпреки че той не е виновен за това. Мигел полага огромни усилия, за да се отдалечи от Валерия.

Вече извън затвора, животът на Валерия се променя, благодарение на срещата й със сестрите Ромеро, които познават миналото на Валерия. Енграсия Ромеро се грижи за девойката и взема решение, заедно със сестра си Енкарнасион, да й предложи цялата си любов, знаейки колко тежък е бил живота й. Това възражда надеждата на Валерия, но не за дълго, защото съдбата й е свързана с една ужасна жена: Империя Лая.

Империя е истинската майка на Валерия. Могъща жена, която не се трогва от нищо на пътя си. Преди години е продала дъщеря си на човек, чиято дъщеря се е родила мъртва. И тази дъщеря е Валерия. В момента Империя е омъжена за Висенте Трухийо, простодушен и влюбен мъж, който й служи само за начален капитал и място в обществото. Както състоянието, така и мястото в обществото са се увеличили в честолюбивите ръце на Империя, а в замяна тя му е дарила дъщеря.

Нещастно произшествие, при което Валерия причинява смъртта на самия Мигел Рейес, я отвежда, бягайки от правосъдието, направо в света на Империя, изпълнявайки последната воля на Енграсия Ромеро. Присъствието й предизвиква гнева на Империя, която се намира във вътрешен конфликт - иска да открие дъщерята, която е смятала за мъртва и която в момента я смята само за крадла, мошеничка и иска само да я измами и използва.

Въпреки че Мигел и Валерия не могат да отричат любовта, която изпитват един към друг, обстоятелствата ги убеждават, че връзката им е невъзможна. Дълго време Мигел не знае истинската самоличност на Валерия, а тя не е способна да му признае истината. Единственият, на когото се доверява девойката, е Игнасио Кабайеро, влюбен в нея, който обещава да й помогне с каквото може. Ревнувайки любовта между Мигел и Валерия, Империя планира да ги раздели на всяка цена.

Майка и дъщеря игнорират връзките, които ги свързват и противоречията между двете стават все по-силни.

Това е история, която се развива обвита в лъжи, разкрития, съмнения и преследвания.

Персонажите:

Валерия Агире

Девойка, която е лежала седем години в затвора в очакване на решение. Тя ненавижда дълбоко прокурора Мигел Рейес и живее с мисълта да му отмъсти. Произходът й за нея е тайна. По невероятно стечение на обстоятелствата, тя става виновна за смъртта на съпругата на Мигел, от когото бяга под фалшива самоличност. Появява се в дома на Империя Лая без да подозира, че тя е истинската й майка. Там отново се среща с ненавистния прокурор Мигел Рейес, който вече владее сърцето й. Валерия и Мигел се отдават на чувствата си, но Империя прави и невъзможното, за да ги раздели.

Мигел Рейес

Прокурор. Вярва в силата на истината и правосъдието. Недоразумение го разделя, по взаимно съгласие, със съпругата му Лорена. Страда от чувство за вина заради това, че Валерия е изкарала седем години в затвора за престъпление, за което се полага не повече от една година. Привлечен е от нея, въпреки омразата, която тя изпитва към него. Връща се при Лорена, за чиято смърт, съвсем случайно и без умисъл, е виновна Валерия. Мигел се заклева да си отмъсти и въпреки силните чувства, които изпитва към нея, той е решен да я върне зад решетките.

Империя Лая

Жена, която обича да контролира всичко и всички. Прозорлива в бизнеса. Произхожда от скромно семейство. Вижда как мечтите й се стопяват, когато Елои Кастро я изнасилва, докато е още много млада. В резултат, на бял свят се появява Валерия. Елои я кара да си мисли, че дъщеря й се е родила мъртва и я дава на семейство Агире. След това тя се омъжва за Висенте Трухийо и му ражда дъщеря. Тя иска да бъде богат и могъща, за да не зависи от никого. 25 години по-късно, Енкарнасион й признава, че дъщеря й е жива. Тя не вярва в думите й, но съмнението е посадено вече. Животът и любовта я противопоставя, без дори да подозира, на собствената й дъщеря.

Игнасио Кабайеро

Любезен и много остроумен бизнесмен. Любовник и съдружник на Империя Лая. С времето разбира, че привличането му към Империя е чисто сексуално. Непредвидена среща с Валерия му разкрива какво означава любов, факт, който е предсказан от звездите. Той се превръща в защитник и приятел на Валерия, сблъсквайки се със самата Империя и настоявайки за невинността на девойката. Спечелва свободата на Валерия, но губи попечителството над сина си. Сключва брак с Валерия, след като признава, че е болен от неизлечима болест и е на крачка от смъртта.

Ленин Маркес

Очарователен безсрамник, който никога не е полагал особени усилия за каквото и да било. Вродените му прелест, прозорливост и ненаситност винаги му осигуряват лек начин да печели. Умело борави с думите и така успява да спечели доверието на всички. Съблазнява Деянира, най-добрата приятелка на съпругата му, Леона Бариос. Тогава напуска дома си и дава воля на своето честолюбие в един свят, изпълнен с огромни опасности и в който Империя Лая го използва като инструмент в своите планове. Накрая Ленин става жертва на собственото си честолюбие.

Деянира Бланко

Приятелка от затвора на Валерия, с която установява сърдечна връзка. Сантиментална, нежна и много наивна. Романтичка, която има нужда от нежност и привързаност. Винаги е готова да бъде до Валерия, и в добро, и в лошо. Нейната необходимост, нещо повече от мечта, е да намери своя приказен принц, който я да обгради с много внимание и любов. В търсене на такъв мъж, тя рискува много, дори приятелството си с Леона. Омъжва се за сина на Енкарнасион, но открива истинската любов с бащата на Мигел.

Леона Бариос

Третата от групата приятелки на Валерия Агире. Най-голямата от трите „сестри", които животът е срещнал. Заради своите приятелки тя е готова на всичко и много често прибягва до крайно рискови действия. Жена със силен характер, която се събира с мъж, който е истински Дон Жуан, Ленин, който използва и нея, и Деянира, превръщайки ги в съучастници в нещастието на Валерия.

Висенте Трухийо

Съпруг на Империя. Благороден и влюбен мъж, въпреки отношението на съпругата му към него. Притежавал е малко състояние, което умелата Империя е успяла да умножи. Обикновен, спокоен, малодушен, той се подчинява във всичко на Империя от страх да не я изгуби. От дълго време спи отделно от съпругата си и живее, терзаейки се че може да му изневерява. Става добър приятел на Елои Касто, когато Империя го довежда в дома си, за да си отмъсти и създава красива връзка с Валерия точно в момента, в който тя има най-голяма нужда от помощ.

Хуан Хосе Рейес - JJ

Вдовец, чиято най-голяма гордост е сина, който е отгледал сам. Когато синът му се дипломира, той дълго време не може да си намери работа. Тогава „Лулу", неговото такси, се превръща в основно средство на препитание. Той смята, че хората са забравили значението на думата „любов" и живеят, само за да се карат, тъй като не могат да понасят да са щастливи. Винаги се старае да помогне на когото с каквото може. Заради това, всички го смятат за добър човек, а той смята, че животът е изпълнен с добри неща. С времето спечелва любовта на Деянира, която идва при него като заслужена, но неочаквана награда.

Лорена Ринкон

Съпруга на Мигел Рейес. Небрежността й като жена, заради работата на съпруга си, постава в опасност брака й. Тогава получава вниманието на приятеля си Диего, който се стреми към друг тип връзки. Избягва от съпруга си и взема сина си. След година се завръща при Мигел с надеждата да възстановят връзката си. Тогава те си обещават всяка година, на годишнината си, да посещават мотела, в който за първи път са е отдали на страстта. Те не подозират, че това ще е последното пътуване за нея - бива блъсната случайно от Валерия.

Алехандра Трухийо Лая

Голямата дъщеря на Трухийо. Благородна, умна, прилежна, привърженичка на съвършенството и е много взискателна към самата себе си. Идеалната дъщеря, за каквато мечтае Империя. Възхищава се на упорството на майка си, но не приема начина, по който се отнася към Висенте. Адвокат с бъдеще, тя е влюбена в талантливия журналист Хуан Морейра, връзка, която Империя се старае да разруши, но не успява - след година скитания из страната, тя се завръща с дете на ръце. Това кара майка й Империо да започне със сватбените планове и с опитите да „изчисти" името на Хуан.

Хуан Морейра

Младеж, влюбен в Алехандра. Талантлив рекламен агент. Плановете му за сватба са провалени, благодарение на капаните на Империя, която наема жена, която да се представи за негова любовница, за да отдалечи от него дъщеря й. И действително успява. Чувствайки се предадена, Алехандра заминава за провинцията и си замълчава, че е бременна. През това време, Хуан планира да се ожени за друга девойка, но още веднъж Империя разрушава плановете му, внушавайки му страх и настоявайки да се ожени за дъщеря й Алехандра и да признае сина й. Хуан Морейра се превръща в най-добрия приятел и съюзник на Висенте Трухийо.

Елена Трухийо Лая

Малката дъщеря на семейство Трухийо. Романтична и с нежен характер. Няма успех в учението и живее под силния натиск на Империя. Обича двамата си родители еднакво. Конфликтите й в дома се дължат на това, че обича да слуша силна музика. Постоянно стои пред компютъра и не излиза от Интернет. Иска да бъде адвокат, за да работи със сестра си, но си остава само голямото й желание. Дълбоко в душата си крие огромното си желание да бъде DJ, поради което често се измъква по нощите, за да ходи по дискотеките.

Гийермо Галван - Гийе

Малкият син на Максимо Галван, важен кандидат за президент. Живее в сянката на политическите амбиции на баща си, който не му обръща много внимание и не разбира, че е него се трупа гняв, който всеки момент може да избухне. Груб и несъобразителен, той е привикнал да се преструва на жизнерадостен младеж. Баща му се опитва да го убеди да се ожени за малката дъщеря на Империя, в опит да се доближи до могъщия капитал на тази жена. Животът му се превръща в истински ад, когато разкрива истината за своя произход.

Отец Емилио Амадо

Млад местен свещеник на населението на Адикора. Голям приятел на Енграсия и Енкарнасион. Като духовник на сестрите Ромеро, той знае тайната за истинския произход на Валерия и връзката й с внушителната и прозорлива Империя Лая. Има голяма пречка да разкрие тази тайна: това е тайна, призната в момента на изповед, но не само това - признанието е направено от Енграсия на смъртния й одър. Той се превръща в убежище за Валерия и Енкарнасион и в тяхно доверено лице. Когато отива в Каракас, той търси подслон в дома на стара приятелка на Енкарнасион.

Марилин Монрой

Позната от затвора на Валерия и нейният най-голям враг. Заклева се да я убие. Когато излиза от затвора и настъпва момента, тя се опитва да изчисти пътя на Империя към Мигел. Влиза в дома на Империя под фалшива самоличност и се опитва да й отмъкне любовника, Ленин. Накрая се включва в политическата кампания на състоятелния Максимо Галван. Възползва се от прелестите си, за да скрие миналото си и да си осигури удобен живот, веднага след като удовлетвори желанието да си отмъсти на Валерия.

Ашли Ринкон

Младата дъщеря на Каликсто и Миранда Ринкон. Сестра на Лорена и най-добра приятелка на Елена Трухийо Лая, на която помага в учението. Популярна, жизнерадостна, много умна. Кокетка, която следва всеки писък на модата. Солидарна като никой друг и е способна да се свърже с хора от различна социална класа - не се води от предразсъдъци. Подкрепя приятелката си Елена, която обича като истинска сестра. Изпада в криза, когато след смъртта на сестра й Лорена, внушителната Империя се омъжва за Мигел и открива, че Гийермо е любовта на живота му, но той обича Елена.

Лукас Гаярдо

Полицай, който се възхищава на прокурора Мигел Рейес и приема смъртта на съпругата му като нещо лично. Почтен, упорит и вярва в реда, но не е безчовечен. Разследването на Валерия Агире го сблъскват с Леона Бариос, най-голямата защитница на Валерия. Зад пределите на своите противоположни позиции в тази ситуация, Гаярдо и Леона откриват, че си приличат в моралните ценности, в които вярват - вярност и дадената дума. Малко по малко те откриват каква силна страст ги свързва в една нетипична двойка.

Енграсия Ромеро

Загубата на дете при самото раждане, бележат живота й за винаги. Тя пристига в имението на семейство Агире, за да се грижи за Валерия. Пет години по-късно, г-жа Агире, от ревност, я изгонва от къщата. Болката на Енграсия е нетърпима след раздялата с малката Валерия. Когато разбира, че тя не е тяхна дъщеря, решава да я потърси, но е прекалено късно. Тя знае истинския произход на Валерия и след години моли сестра си Енкарнасион да открият къде са Империя и Валерия.

Елеонора Лая

Майка на Империя. Жена, която въпреки скромния си произход, е привикнала да води хубав живот, който й предоставя новото финансово положение на дъщеря й. Упреква се, че е оставила дъщеря си на грижите на леля й, която винаги я е приемала само като товар. Елеонора научава за истинските намерения на дъщеря Империя Лая към Елои, но вината я подтикват да стане нейна съучастница.

Уитни

Красива помощница на Империя, която жадува да бъде като своята работодателка. Имитира я във всичко, дори някои от жестовете й. Убедена е, че някой ден може да стане като нея. Готова е на всичко за лесни и бързи пари. Но не всичко в нея е амбиция. Малко безразсъдна и безсрамна. Изпълнява заповедите на Империя, но наема Диосмари, за да й помогне да раздели Алехандра и Карлос Фелипе, без да подозира, че именно тя ще се превърне в единствената й приятелка.

Енрике Галван

Единственият син от брака на Максимо Галван и Ана Лусия Торес. Още много малък, той е видял идването на Гийермо в дома. Избягва извън страната, а когато се връща в Каракас, научава истината за брат си и се опитва да го срещне с истинската му майка. С такова намерение той се сближава с Валерия и Деянира, за която се оженва.

Елои Кастро

Истинският баща на Валерия. Изнасилил е Империя, когато тя е била много малка. В резултат на това изнасилване се ражда Валерия, но Елои смята, че детето е продукт от връзката й с гаджето. За това излъгва, че детето се е родило мъртво, а го дава на семейство Агире, за да се грижат за него. Минават години и пътищата на Елои и Империя се пресичат. Той преживява инцидент на улицата и Империя го завежда в дома си, за да му отмъсти за случилото се преди години. Когато си възвръща говора, той й признава какво се е случило с дъщеря й.

Миранда де Ринкон

Майка на Лорена Ринкон. Никога не се е съгласила напълно с брака между дъщеря й и Мигел Рейес. Това отрицание в началото се превръща в болка и отчаяние от загубата на дъщеря си, чиято убийца е не някоя друга, а именно Валерия, в която Мигел, въпреки всичко, е влюбен. Това произшествие превръща Миранда в още един враг на Валерия Агире и постоянно настоява Мигел да не забравя кой е виновен за смъртта на дъщеря й.

Диосмари Торо

Жена не много бляскава, но много привлекателна и симпатична. Ексцентричната Диосмари е учила всичко - дефилиране, актьорско майсторство, протокол, музика, счетоводство и да бъде секретарка. Никога не е завършила удовлетворително което и да е, но външния й вид и доброто поведение са й помогнали да си намери работа. Вярва, че животът е предвидил за нея голяма възможност. Когато Империя Лая я използва да раздели дъщеря си Алехандра от Хуан, тя открива в това голямата възможно, шанс за любов, за които винаги е мечтала.

Коромото Диас

Остроумна и приятна медицинска сестра, която, въпреки дългогодишния си стаж, е все още ентусиазирана в професията си. Смята, че най-доброто лекарство е смеха и го прилага в големи дози, както и любовта. Започва да се грижи за Елои Кастро по нареждане на Империя, без да подозира, че тя цели само да му отмъсти. Превръща се в утеха за Елои, който за нея винаги си остава красив старец. Става съюзница, приятелка и доверено лице на Валерия, когато се появява в дома на Империя.

Кумбамба

Проницателен мъж, който винаги е имал власт чрез духа на Хуан Грийито, който му предсказва какво предстои да се случи. Предлага опеката си на Леона, Деянира и Валерия, дори предлага на Империя помощта си. Но след като Империя не иска да слуша, а да я слушат, той се изпълва с големи съмнения.

Каликсто Ринкон

Баща на Лорена. Знаменит адвокат и собственик на престижна адвокатска кантора. Винаги е бил резервиран относно Мигел и никога не го е харесвал, но се е примирил, защото е желал доброто на дъщеря си. Връзката му с Мигел се променя, когато той решава да се отдалечи от Валерия Агире и решава да изостави поста си на прокурор и се премества в столицата, приемайки предложението му да работи в адвокатската му кантора. Отношенията между Мигел и Каликсто се изострят отново със смъртта на дъщеря му Лорена.

Даниел Рейес Ринкон

Син на Лорена Ринкон и Мигел Рейес. Прилежно дете. Щастливо, но ужасно хлапе, което обожава баща си и майка си. Заминава с майка си Лорена в чужбина за една година, докато тя изяснява обърканите си чувства. След това е щастлив, когато при завръщането им, родителите му отново се събират. Но тази радост трае кратко - много трудно понася смъртта на майка си.

Източник: www.rctv.net