Голямата конфронтация (Tocaia Grande)

„Tocaia Grande“ е историята за основаването на град в южните райони на Баия по времето, когато насажденията с какао са били напоени с кръв. Историята разказва за спора върху земята и политическото надмощие между полковник Боавентура Амарал и Елиас Далтро.

Всичко започва, когато Натарио да Фонсека иска да престане да бъде обикновен стрелец и да стане полковник. Натарио се заема с командването на групата на Боавентура. По този начин, той си спечелва чин Капитан и с това, малко земи. Натарио започва да отглежда какао и става инициатор за създаването на нов град, чието име да бъде Токая Гранде. Това довежда до конфликти с полковниците от Итабуна, които искат да доминират в района и да не позволят на Натарио да се намеси в техните дела.

Насред този конфликт се появява проститутката Жулия Саруе, която е преследвана от полковниците. Жулия има четири деца, които е изоставила, когато са били малки. Това са Сакраменто, Ресурейсао, Аурелио и Бернарда.

Ресурейсао, или просто Ресу, е бил отгледан от Отец Мариано в Итабуна. Влюбена в слепия Полкотник Фелипе Сампайо, девойката преживява основната любовна история в новелата.

Бернарда се влюбва в Натарио, който, заедно със съпругата си Зилда, я е отгледал. След смъртта на съпругата му, Натарио се чувства свободен да скочи в прегръдките на Бернарда.

Сакраменто е радостта на Полковник Боавентура, който преди да умре, моли Натарио да поеме грижите за момичето и да ѝ помогне да върви по правилни път.

Аурелио е жертва на собствения си бунт срещу властта на полковниците, който го води към гибел.

След смъртта на Полковник Боавентура, в Токая Гранде пристига неговия син – Вентуриня, който е принуден да загърби своя хубав живот в Европа и да поеме финансите и политическата позиция на баща си. Като научава, че Капитан Натарио няма да бъде негов съветник, който смята, че отговорностите му като такъв са приключили със смъртта на баща му, Вентуриня се разгневява и търси отмъщение. 

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Tocaia_Grande_(telenovela)