Тиета (Tieta)

Историята се развива в град Сантана до Агресте, в северната част на Бразилия.

Всичко започва, когато Тиета е изгонена от града от баща си – Зе Естевеш. Отегчен от свободното поведение на девойката и влиянието й върху другата му дъщеря – Перпетуа, той решава да се отрече от Тиета и да я изгони от дома. Унижена и изоставена от семейството, тя отива в Сао Пауло, бягайки от консерватизма на Сантана до Агресте.

Двадесет и пет години по-късно, богата и самоуверена, Тиета се появява в Санта до Агресте, решена да си отмъсти на семейството и хората, които са се отнасяли зле снея. Денят, в който пристига, тя присъства на меса в нейна памет. Екстравагантна, облечена в прилепнали кожени панталони, тя прекъсва празника, привличайки вниманието на всички в църквата и разсейва недоразумението. Зашеметяващата Тиета заявява, че смята да остане в градчето и да промени ежедневието на всички жители в Санта до Агресте. Онези, които са я осъждали на младини, сега започват да я ухажват дали заради богатството й, дали заради нейната привлекателност. За да шокира още повече семейството си, тя се забърква със сина на своята огорчена сестра Перпетуа, младият семинарист Рикардо.

Историята на Тиета е изпълнена с хумор и драматизъм, преживени от незабравими персонажи. Нещо, което свързва Тиета и останалите персонажи е построяването на фабрика за титаниев диоксид в града, което от една страна помага на района да се развива, но от друга – заплашва чистотата на околната среда. Санта до Агресте, който е близо до Аракажу и Салвадор, е един град, замръзнал във времето, докато не се появява Асканио Тринидад, който го е напуснал много млад и се завръща в родните места, за да донесе цивилизация. Той се превръща в секретар на кмета и заедно с Тиета се грижи за модернизацията на Сантана.

„Тиета“ разказва историята и на други забележителни жени, като Имакулада, едно от „птичетата“ на кмета в града Артър да Тапитанга, който подслон, храна и образование на девойките, в замяна на сексуални услуги. Друга забележителна жена в историята е Карол, любовницата на полковиник Модесто Пиреш, който я измъчва, защото смята, че има право на това след като я издържа. Каминосина и Тоня внасят свежест и невинност в историята. Разчитайки на помощта на Тиета, първата открива, вече като възрастна, какво е любов и секс, а втората, как да се отърве от перверзния си съпруг, бащата на Тиета. Дона Молу допълва картината със своята мистерия.

А историята на Елиза е още една брънка от тази новела. По време на криза в брака си с Тимотео, тя мечтае за връзка с актьора Тарсизио Мейра. Тя се подготвя и планира срещата със своя идол.

Сред мъжете в историята са Кавалерите на апокалипсиса, които са известни като неразделни приятели на Тимотео, женкар, който е разочарован от факта, че вече не е ерген –Аминташ, собственик на компания за строителни материали; Оснар, бивш любовник на Тиета и най-големия сваляч в групата, и Асканио, с чара на човек, който е живял в столицата. Два от четиримата се срещат често в бара на Шалита са очаровани от „жената в бяло“, по която са полудели всички мъже в града. Тази жена крие своята самоличност и си остава мистерия до края на историята, когато всичко се разкрива... 

Източник: memoriaglobo.globo.com