Обетована земя (Terra nostra)

Жулиана и Матео садвама млади италианци, които се запознават по пътя си към Бразилия, на където са се отправили в търсене на по-добър живот. Тяхното запознанство бързо прераства в приятелство и любов. Но тяхното щастие е помрачено от настъпилата трагедия: на корабчето избухва епидемия от чума, от която почиват родителите на Жулиана. Момичето все повече време прекарва с Матео, но след няколко дни се разбира, че и той е болен. Мадежът, естествено се излекува и те пристигат на бразилския бряг, където двамата се разделят.

На пристанището Жулиана среща стар приятел на баща си - Франческо, който като разбира за смъртта на родителите й, я откарва в своя дом в Сан Паоло и започва да се грижи за нея като за собствена дъщеря. Връщайки се след няколко дни на пристанището, те не откриват Матео.

Франческо вече много години живее в Бразилия и заема поста Управител на банка. Той е милионер, женен за Жанети. Той вижда добра перспектива в любовта на сина си Марко Антонио към Жулиана, защото именно тази любов е способна да даде наследник, който да се включи в семейния бизнес.

Като не намира своята любима на пристанището, Матео се отправя към вътрешността на страната, за да започне работа по кафеените плантации на могъщия плантатор Гумерсиндо. След отмяната на робството, той се възползва от работната сила на емигрантите. Като наследник на робството, Гумерсиндо има проблеми с отношенията си с италианските емигранти, чиито постоянни стачки са неизбежни.

Гумерсиндо е женен за Мария дел Сокоро, жена, която се явява феминистка на тази епоха. Тя се подчинява на своето свободолюбие и желанията на своя съпруг. Те имат две дъщери: Розана и Анхелика. Но Гумерсиндо не може да се примири, че няма наследник. С пристигането на италианските емигранти всичко се променя в техния дом и Матео, колкото и да не иска, става почти член на това семейство.

Персонажите: 

Жулиана

Красива, чувствителна, открита и в същото време романтична. Жулиана емигрира със своите родители в Бразилия, но на кораба остава сираче. Там се запознава с Матео, в когото безумно се влюбва. След това момичето отива да живее в Сан Паоло в дома на приятел на своя баща. Не минава и минута, през която да не мисли за събирането й с любовта на живота й. В самото начало на сериала Жулиана е все още млада и открито преживява своята мъка, но с времето, след получаване на все нови и нови удари от съдбата, тя губи своята невинност, за да преживее.

Матео

Млад, но много решителен емигрант, честен и работлив. Открива в Жулиана спътница за цял живот, въпреки че съдбата не им позволява да останат заедно. Матео е роден ръководител, постепенно се превръща в лидер на своите съотечественици. Матео е типичен герой на оново време. Решителен, честен, силен, откровен и страстен. Той продължава да чака и да се надява, че съдбата отново да го събере с Жулиана и те завинаги да останат заедно.

Франческо

Франческо е италиански емигрант, който от мнгоо години живее в Бразилия и има много добро икономическо положение. Голям приятел на родителите на Жулиана, който я вземе под своята опека в името на старото приятелство. Това е много праволинеен човек, идеалист. Той вижда в момичето идеалната снаха. За него тя е частица от Италия. Франческо е човек, който може да предвижда и предусеща бъдещето, благодарен е на своята нова родина за възможностите, които му е предоставила.

Жанет

Тя е съпруга на Франческо, дъщеря на крупен земевладелец, свързана силно със своето материално положение. Презира италианците, въпреки че се е омъжила за един италианец. Прави всичко възможно, за да не позволи отношения между Жулиана и своя син.

Марко Антонио

Син на Франческо и Жанети. В началото на историята той само си живее живота прахоснически, възползвайки се от положението на своя баща. Но след запознанството си с Жулиана той се променя, опитва се да заслужи уважението на баща си, а най-главното - да спечели доверието на девойката.

Гумерсиндо

Владетел на огромна плантация с кафе. С приключва ерата на робството, той остава без работна ръка и тогава започва да привлича на работа италиански емигранти. Скоро близо до плантацията израства малко градче, в което живеят италианците, които работят за Гумерсиндо.

Мария дел Сокоро

Съпруга на Гумерсиндо и майка на две дъщери. Тя е много послушна жена, която се налага сама да се грижи за домакинството, след като отменят в страната робството.

Розана

По-възрастната дъщеря на Гумерсиндо и Мария дел Сокоро. Открита, поривиста, знае точно какво иска да получи от живота. Когато Розана вижда Матео, решава, че той на всяка цена ще бъде неин съпруг. Тя не се съмнява и не съжалява за това, което прави, за да стане той неин съпруг.

Анхелика

По-малката сестра на Розана. Тя е напълно различна от сестра си по характер. Тя е скромна, внимателна и послушна, а нейната най-голяма мечта е да стане монахиня и да посвети живота си на Господ.

Бартолдо

Близък приятел на Матео, с когото се запознават на кораба. Той е искрен човек, идеалист, не се бои да работи и много добре знае своите граждански права.

Леонора

Съпруга на Бартолдо. Тя е решителна, влюбена в своя съпруг, силна жена. Пристига в Бразилия с току-що родената си дъщеричка и започва да работи в домана Гумерсиндо, където спечелва всеобщо доверие. Явява се своеобразна връзка между господарите и италианските емигранти.