Тереза Батиста (Tereza Batista)

Родена в градчето Кажазейраш, Тереза Батиста е отгледана от Янса и е получила доказателства от всички божества, че винаги са близо до нея и я пазят. Била е едно малко момиче, когато леля й Фелипа я е продала на ужасния капитан Жусто, колекционер на девствени момичета като Тереза, които не са имали интимни отношения, за да ги малтретира и изнасилва.

Тъй като умее да чете и пише, Тереза започва работа в складовете на Жусто, където се запознава и се влюбва в Даниел, нейната първа любов. След като са заловени от капитана, Тереза и Даниел се чувстват заплашени и накрая го убиват. Затворен, Даниел отрича да има нещо общо с престъплението, настоявайки че е бил прелъстен от девойката. Младежът се превръща в първото й любовно разочарование.

Освобождаването й от затвора става възможно благодарение на намесата на адвоката Лулу дос Анжос. Покрай адвоката, Тереза се запознава с богатия полковник Емилиано, с когото преживява една любов, изпълнена със спокойствие и сигурност. За нещастие, Емилиано умира изненадващо, а Тереза напуска дома на полковника без нищо, толкова бедна, колкото е била и преди.

Без никакви опции, Тереза Батиста попада на Венеранда, една мадам, и започва да проституира. Запазва силния си характер и изявената си личност, тя става лидер сред останалите момичета и сформира една истинска армия, която се заема да се бори със заразите в града и да лекува заразените. Остава силна, дори когато лекарят Ото Еспиньейра, с когото поддържа връзка, избягва от града.

Въпреки всички любови, които преживява, един мъж не напуска главата й. Един рибар на име Жануарио Жереба, който я е защитил от лапите на Жусто, докато е работила в склада. Изглежда, че мечтата на Тереза може да се превърне в реалност, когато среща отново Жереба и с него се радва на пълно щастие.

Свикнала с препятствия, Тереза трябва да приеме, че нейната голяма любов е женен. Жереба няма куража да напусне съпругата си, тъй като тя е много болна. Тереза приема решението му и се влюбва още по-силно в него заради силния характер и цялост на рибаря. Тя решава да напусне Кажазейраш и да отиде в Салвадор, където се превръща в певица в кабаре.

В Салвадор, Тереза се включва в протестите на свои приятелки проститутки против мерките, които предприема властта в града и желанието да ги изселят. По време на тази борба, Тереза Батиста получава новината, че Жереба е умрял след като корабчето му се е блъснало в един танкер.

Тереза има един обожател – Алмерио дас Невеш, един добър мъж, който наистина я обича и винаги го е заявявал открито. Освен това, депресията от новината за смъртта на Жереба я прави податлива и тя накрая приема предложението на Алмерио да се омъжи за него.

Докато целият град е в трепетно очакване на сватбата, Жереба се поява точно когато Тереза се подготвя за празненството. Той й разказва, че е напуснал рибарското корабче един месец преди това и е бил в Лима по време на катастрофата. И така, вестниците са разпространили грешен списък с жертвите. Облечена като булка, Тереза Батиста се хвърля в прегръдките на любимия си и двамата се качват на едно корабче, с което се отправят към един безлюден остров.

Проститутките, които помагат на Тереза да се облече преди църквата, отиват при Алмерио, който е с гостите, и му съобщават за бягството на булката. Алмерио не спира празненството и обявява, че иска да отпразнува щастието на Тереза, която най-накрая е успява да се събере с истинската си любов.

Източник: memoriaglobo.globo.com