По една Тереса на три жп гари (Teresa en tres estaciones)

Една железопътна гара е кръстопът на светове и неизчерпаем източник на истории, които се развиват. В железопътната система на Лос Вайес дел Туи, местата на влаковете са една вселена, в която главните героини в тази динамична, емоционални и изпълнена с надежди история са свързани с развитието на този вид превоз във Венецуела.

Точно там работят три жени на ключови възрасти: Мария Тереса – на 48 години, Крус Тереса – на 28 и Ана Тереса – на 18. Тяхното ежедневие е изпълнено с борби, любови, постижения, разочарования, но общото между тях е работата в най-важната железопътна система в страната.

Персонажите:

Мария Тереса

Царствена жена на 48 години, шеф на кондукторите в железопътната система на Лос Вайес дел Туи и жител на Куа. Живее заедно с майка си, след смъртта на баща ѝ, когато е била тинейджърка. Така и не е успяла да роди дете и е наясно, че въобще не ѝ върви в любовта, колкото и да опитва. Пристигането на влака променя живота ѝ, тъй като покрай железницата тя открива първата любов – мъж, който е 20 години по-млад от нея.

Крус Тереса

28 -годишна. Впечатляваща жителка на равнините, която работи във фризьорски салон на жп гара Ла Ринконада. Следобедите се изявява с една музикална група в реснорант в Чараяве Сур. Тя е самотна майка на 8-годишно момче, което се характеризира с неспокойния си нрав. Крус има годеник, който ѝ изневерява със собственицата на ресторанта, в който работи. Много скоро, обаче, любовният ѝ живот навлича в решителен етап, който бележи съдбата ѝ завинаги.

Ана Тереса

Едва 18-годишна, тя е здраво стъпила на земята. Започва образованието си по кино и се възползва от ежедневните си пътувания до Чараяве и Ла Ринконада, за да записва на лента историите на пътниците във влака. Един ден се запознава със скромен и чувствителен младеж, парамедикът Хосе Рафаел, към когото усеща мигновено привличане, въпреки че сърцето ѝ е изпълнено с любов към Хуан Карлос Боливар. И не само тази изненада е подготвила съдбата за Ана Т – нито в университета ще открие своите цели в професионалната сфера, нито пък с някой от тези младежи ще открие любовта.

Рени Колон

Завършил е университет със специалност Електроника. Родом от Валенсия, той се е преместил в Лос Вайес дел Туи в търсене на вълнуваща работа: да бъде машинист. Там се запознава с шефката си Мария Тереса и се влюбва в нея. Но, както често става, рано или късно, миналото, от което е избягал от родния си град, го настига...

Арнулфо Молеро

Заема много удобен пост и без никакво съмнение, той е най-забележителният продавач по цялата жп-линия между Каракас и Лос Вайес дел Туи. От малък, Арнулфо има проблем с тик, който трудно контролира. Резервиран, с благороден дух и също като неговите тикове, е нещо неизбежно. Неговото благородство е толкова голямо, че е единственият, който е приел да се грижи за Педрито, неспокойният син на Крус Тереса, която Арнулфо обича мълчаливо.

Елвис Тортолеро

Напет жител на равнините, той се занимава с управлението на ресторанта Ла Фундасион, в Чараяве, където работи и живее Крус Тереса. Много амбициозен мъж, който е изправен пред избора да избира между любовта на Крус Тереса и сбъдването на мечтата, която е преследвал цял живот: да отвори собствен ресторант с жива музика.

Хосе Рафаел Ваядарес

Млад стажант парамедик, който прави първите си стъпки като професионалист в железопътната система на Лос Вайес дел Туи. Иска да стане лекар и да се реализира в най-големите квартали на Каракас. Влюбва се в Ана Тереса и неговата социална ангажираност я покорява.

Хуан Карлос Боливар

Привлекателен младеж от средната класа. Интересува се от Ана Тереса, негова колежка от университета. Въпреки че дълбоко в себе си е много добър, не притежава ясни социални и човешки ценности – факт, който го отдалечава от нея.

Фонсека

40-годишен. Журналист. Мрачен, но с особена привлекателност. Мърляч, пушач и пияч. Яде само сирене и хляб от гуаяба, с които бори махмурлука. Преживял е много и е малко гневен на света. Пише репортажи за пари. Понякога се опитва да публикува репортажи, свързани с проблеми, което не му се отразява добре.

Педрито

Син на Крус Тереса и е известен на жп гарата, а също така и ресторанта, в който работи майка му, като антихрист. Голям почитател на влаковете и мечтае един ден да стане машинист на влак, който е голям вариант на онзи, който майка му му е подарила. Влакчето му стои в единия ъгъл на стаята му, където също така има снимки, афиши, карти и планове на железницата в Лос Вайес дел Туи, транспортът, който майка му използва всеки ден.

Доня Петра

70-годишна. Майка на Мария Тереса. Кисела, саркастична, иронична и закачлива. Тя осъзнава много добре, че дъщеря ѝ е много консервативна и моралистка, повече дори от майка си.

Лейдис Ангарита

Влюбчива и приказлива фризьорка, колежка на Крус Тереса. Забавна, емоционална, остроумна и грижовна.

Емили Родригес

Най-добрата приятелка на Ана Тереса. Малко невежа, наивна и разсеяна, но също така е най-добрата колежка, която може да има. За това, тя преминава през тежък период, когато се влюбва в Хосе Рафаел, който от своя страна се влюбва в Ана Тереса.

Мартина Ескалона

Лицемерна и хитра жена. Много красива и прекалено идеална, за да е истинска. Не успява да преодолее факта, че Хуан престава да се интересува от нея. Учи в същия университет като Ана Тереса и се превръща в нейна голяма неприятелка.

Татяна

Вдовица, красива жена, материалистка, експлоататорка, невярна, лъжкиня и любовница на Елвис Тортолеро. Собственица на ресторанта „Ми Тернера“ и на фризьорския салон, в който работи нейната съперница Крус Тереса.

Абелардо

Елегантен кавалер, роден съблазнител и добре поддържан. Някъде около 50-годишен, но не и на външен вид. Оженил се е за Татяна, за да скрие предпочитанията си към мъжкия пол. Обожава екстремните спортове и е увлечен по музиката. Неговият начин на живот изисква много пари и той се опитва да си ги набавя бързо. Така открива в Крус Тереса златна мина.

Франческо Бертолото

Италианец и вдовец, той е дълбоко влюбен в Мария Тереса. Добър и работлив мъж, той се изправя в битка срещу Рени Колон за спечелване любовта на Мария Тереса.

Източник: www.tves.gob.ve