Желязната дама (Soy tu dueña)

Животът за Валентина се променя в деня, в който годеникът й я изоставя пред олтара!

Валентина Виялба е девойка, на която животът се усмихва във всеки смисъл на думата.

Притежава огромна красота и безмерно богатство, което е получила от родителите след като са починали. Живее в имението си в град Мексико в компанията на любимата си леля Исабел и братовчедка си Ивана, която винаги й е завиждала, тъй като е убедена, че заслужава всичко, което притежава Валентина.

За Валентина всичко се променя, когато годеникът й – Алонсо, който се е съюзил с Ивана в един план за присвояване на състоянието й, я изоставя пред олтара. От този момент тази сладка, справедлива и благоразумна девойка се превръща в една студена, авторитарна и деспотична жена, изпълнена с огорчение.

Валентина се усамотява и заминава да живее в имението „Los Cascabeles“ - нейна собственост в едно село, където се запознава с Хосе Мигел, който неотдавна се е преместил да живее в съседното имение.

Не след дълго време, хората от областта започват да мразят Валентина, защото нейният управител Росендо – садистичен мъж, извършва ужасни неща от нейно име.

Между Хосе Мигел и Валентина се зараждат недоразумения заради границите на имотите им, на които тя реагира много бурно, но Хосе Мигел, който се влюбва в красотата и силния характер на Валентина, прави опити да я спечели.

Въпреки всички препятствия, организирани от Ивана и Росендо, Валентина позволява на своите чувства към Хосе Мигел малко по малко да разчупят желязната й обвивка и да достигнат сърцето й. Накрая чувствата побеждават гордостта й и двамата се наслаждават на истинската любов заедно.

Персонажите:

Валентина Виялба

Валентина остава сираче много малка и е израснала, обградена от любовта на бавачката си Бенита и леля си Исабел. Благородна, великодушна, отговорна, щедра и справедлива, тя притежава огромно богатство, ум и изявена личност. Писателка към важно издателство, тя е влюбена в Алонсо, който я оставя пред олтара. Скоро след тази измяна, тя търси убежище в „Los Cascabeles“ - имението на родителите й. Цялата болка, гняв и чувството за провал я изпълват с омраза и презрение към мъжете. Въпреки това, когато се запознава с Хосе Мигел, започва да изпитва силно привличане. Обстоятелствата постоянно ги изправят един срещу друг и с времето, Валентина не успява повече да крие своите истински чувства.

Хосе Мигел Монтесинос

Много привлекателен, мъжествен, смел, решителен, изпълнен с дълбоки и благородни чувства. Верен, великодушен, добър син и приятел. Завършил е Архитектура, но не изпитва призвание да се занимава с това. Изморен от толкова неуспехи, той се завръща на единственото място, където се е чувствал щастлив: старото имение на баща си, същото, което той иска с усилена работа да възроди. Без да подозира, там открива ново чувство, което никога преди не е изпитвал: истинската любов.

Ивана Дорантес

Братовчедка на Валентина, тя е чувствена, егоистка, амбициозна и грубиянка. Прави всичко само в името на собствените си интереси, използвайки пълноценно ловкост и ум. Обича да се облича по последна мода, защото от съвсем малка е чувствала, че трябва да се бори за любовта на майка си. Завижда на всичко, което притежава Валентина, включително и на годеника й Алонсо, с когото стават любовници. По-късно, тя се влюбва обсебващо в Хосе Мигел, поради което подготвя всичките си оръжия, за да премахне от пътя братовчедка си.

Алонсо Пенялверт

Самоуверен, съблазнител, амбициозен и кариерист. Изглежда, че е успял както в личния, така и в професионалния си живот, въпреки че богатството му е натрупано по неособено законен начин. Имал е безброй годеници и любовници. Има едно дете, на когото помага от време на време. Любовник на Ивана, с която планират да лишат Валентина от богатството й. Накрая си дава сметка, че истински обича Валентина и решава да я изостави пред олтара, за да не я наранява повече, но след това се опитва да я спечели отново.

Исабел Ранхел

Леля на Валентина, която я обича като собствена майка и за която тя се е грижила като за собствена дъщеря. Красива и достойна жена, с добри чувства, консервативна и вярваща. На младини се е влюбила във Федерико Монтесинос, но години след това се е омъжила за Хулиан Дорантес, който й е изневерявал с всяка срещаната жена. Исабел и дъщеря й фактически са останали на улицата, когато Хулиан е умрял от инфаркт. Тя е любяща и разбираща майка. Исабел отказва да мисли за самата себе си и отхвърля любовта на Ернесто Галеана, тъй като никога не е успяла да забрави любовта на живота си: Федерико Монтесинос.

Росенто Гавилан

Селски човек: грубиян, мачо и много амбициозен. Не се спира пред нищо, за да постигне целите си. Като управител, дълги години ръководи имението на семейство Виялба с желязна ръка, надменност и деспотизъм, които винаги са сработвали отлично. Държи се все едно той е собственика. Поддържа връзка с Крисанта, но се опитва да изнасили дъщеря й Илюминада. Управителят не е доволен от появата на Валентина, която е решена да поеме управлението на имението и се опитва да я отстрани. Въпреки това, той се влюбва безумно в нея и се опитва да я спечели, дори се опитва да елиминира Хосе Мигел, с чиято майка е имал авантюра на младини.

Бенита

Обикновена, нежна, искрена и директна жена. Притежава опит и здрав разум. Никога не е имала деца, за това насочва майчинската си любов към Валентина, чиято бавачка е от самото й раждане. Изпитва обич и към Ивана, въпреки че си дава сметка, че тя не е такава, за каквато се представя. В Исабел вижда не просто господарка, а една приятелка. Тя се е посветила на Валентина и прави всичко по силите си, за да не бъде наранена, дори е готова на жертва. Тя запазва тайна, когато открива измяната на Ивана и Алонсо.

Орасио

Красив, симпатичен, солидарен и кокетен. Роден в селото Сан Педро де лас Пеняс, където притежава магазинче. Приятел от детинство на Хосе Мигел.

Сабино

Скромен мъж, верен и работлив. Искрен и всеотдаен до саможертва. Въпреки че не е учил, той се радва на богата обща култура. Работник в имението на семейство Монтесинос и сърдечен приятел на Федерико.

Източник: www.esmas.com