Късно слънце (Sol tardío)

Марсела е известна пианистка, зряла жена, която въпреки всичко не е успяла да изгради собствено семейство. Живее заедно с племенницата си Мария Тереса и вярната ѝ служителка Фресия в Пеняфлор.

Любовта се появява в живота на Марсела с ръката на младежа Родолфо, който също така е привлечен от Мария Тереса. Връзката между Родолфо и Марсела е възпрепятствана от семейството му: баща му Адриан, брат му Хорхе и сестра му Силвия. Те живеят заедно с Флора, етървата на Адриан, която винаги е била влюбена в него.

Друг проблем е Кристобал – цигулар, който винаги е обичал мълчаливо Марсела, тъй като тя не е забелязвала неговите чувства към нея.

Друга главна история в новелата е връзката между Ева и Анджело. Тя работи за деспотичния Хуан. Анджело е неин партньор, който се възползва от нея. Той се опитва да измами Хуан, а след като е разкрит, го убива, превръщайки Ева в свидетел на случилото се.

Ева се характеризира с това, че не е много привлекателна жена. При опита си да избяга от тормоза на Анджело, се сблъсква с Адриан, който я оперира и я превръща същата като мъртвата си жена. Това става причина да се влюби в нея, но Флора и децата ѝ се противопоставят.

Третата и последна история в новелата засяга Даниела Ортиса – известна художничка, която живее в чужбина. Тя се е посветила на издирването на сина си, когото е изгубила при раждането. Съдбата го е пратила в ръцете на Пингвина, който го отглежда заедно с приятелите си Наполеон и Гуага, заедно със собствените им деца: Томас и Нанси, както и съседката и конкурентка Елиса, която работи за Камило...

Новелата засяга силни теми за времето си като любовта между по-възрастна жена и младеж, както и любовта между беден възрастен мъж и млада жена от висшето общество... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Sol_tardío