Младата господарка (Sinha moça)

Робовладелческа Бразилия, XIX век, град Араруна.

Основната сюжетна линия разказва за борбата на Младата Господарка и Родолфо за своето щастие на фона на борбата за освобождение на робите. И едните, и другите, накрая постигат успех; сираците намират родителите си, а нещастните родители, от които някога са отнели децата, за да ги продадат на пазара за роби, намират своите вече пораснали деца.

Младата Господарка е дъщеря на робовладелеца и деспот Ферейра. Девойката много съчувства на робите и е тяхна приятелка. И те я обожават, готови са във всеки един момент да й се притекат на помощ. Пред много изпитания се налага да се изправи, но силният й характер и добротата (по закона на жанра) побеждават.

Родолфо Фонтиш, млад адвокат, пристига от столицата след завършването на университета. Той е обаятелен и красив. След като се среща със Младата Господарка, порасналата приятелка от детинство, дъщерята на съседа Ферейра, се влюбва в нея. Но допуска грешка - в желанието си да спечели бащата на Младата Господарка, той скрива своето членство в партията на аболиционистите, които застъпва идеята за отмяна на робството. Той прави всичко възможно, за да угоди на баща й, което отблъсква Младата Господарка. Тя предпочита Димас, „Кръвния брат", който по нощите обикаля, облечен в плащ и маска, на кон, като открива и освобождава робите. Съдбата дава шанс на Родолфо - той става негов приятел и съратник в борбата, а когато Димас е арестуван, продължава неговото дело - нощни набези на фазендите на робовладелците. Накрая и той е заловен и така се разкрива неговия истински облик, което подтиква Младата Господарка да му отвърне с взаимност. Но зет - борец за правата на робите, не е необходим на Ферейра и той е готов на всичко, за да попречи на дъщеря си да се среща с Родолфо. От този момент започва борбата на младите за правото да бъдат заедно.

Персонажите:

Полковник Ферейра: мъж с власт в града, барон Араруна, едно от основните действащи лица в историята. До жестокост мрази и ненавижда робите, а също и всеки, който има смелостта да се застъпи за тях. А ако дъщеря му е една от тях - изпраща я в лагера на робите. Коравосърдечен до степен, че оставя дъщеря си дори да роди в лагера на робите.

Кандида: майка на Младата господарка. Много красива. Винаги и във всичко подкрепя дъщеря си.

Рафаел: малко по малко става ясно, че той е извънбрачен син на Ферейра от една робиня. Той пристига в града под името Димас. Веднага спечелва симпатията на Младата господарка - той знае, че са брат и сестра. Участва дейно в борбата за отмяна на робството. Познат е като Кръвния Брат. Вярната на Ферейра полиция прочиства околността в търсене на Кръвния Брат. В края на историята намира щастието с младата Жулиана.

Рикардо: брат на Родолфо. Мил младеж, много добър. Безнадеждно влюбен в баронесата, съпругата на Ферейра, Кандида, която може да му бъде майка. Той не крие своите чувства, нито от баронесата, нито от другите, въпреки че се налага да търпи подигравките на Ферейра. В Рикардо се влюбва една много симпатична девойка, Ана, дори и сватба вдигат, но той не може да се пребори със своите чувства.

Ана: млада девойка, която живее наблизо. Майка й, малко луда, й е забранила да си показва лицето до официалния годеж. Налага й се да слага кърпа на лицето си (като арабките). А тя е много активна, развита и търси мъже. Тя сваля кърпата по-рано от определения срок. Историята е с привкус на комедия и до последния момент се внушава идеята, че зад кърпата се крие някое чудовище, но когато (около 50-та серия) Ана сваля кърпата си, става ясно, че е много красива и мила. Родена под щастлива звезда, тя не успява да задържи щастието си - любовта й към Рикардо не среща взаимност. Дори и свободата не помага. Все пак, към края на историята тя си намира подходяща партия.

Горския капитан: негър, огромен и зъл, вярното куче на Ферейра. Много горд, че му поверяват надзираването на бегълците-негри. Но баща му Жусто успява да разтопи неговото ледено сърце. С помощта на Младата господарка и Родолфо той успява да избяга и да се ожени.

Жусто: комедиен персонаж. Много страда от раздялата със сина си и е натъжен като разбира какъв е станал.

Виржиния и Баштиао: роби в къщата, които се грижат за домакинството. Постоянно се карат. Виржиния оплаква детето си, което е продадено от Ферейра. Баштиао също е продаден роб и никога не е виждал майка си. Сигурно сте се досетили, че двамата са майка и син!? А Ферейра винаги е знаел това, но нищо не е споменавал.

...Кулминацията на тази история за любов и история е бягството на Младата Господарка от дома с Родолфо. Сватбата им се осъществява на открито, на фона на красивата бразилска природа.