Спаси и съхрани (Salve Jorge)

Морена е обикновено момиче от Complexo do Alemão, слага край на плановете си да постигне успех в артистичната си кариера, тъй като забременява рано, резултат на едно любовно разочарование.

Няколко години по-късно, пред Морена се открива невероятна възможност – получава предложение да работи в Европа. За това, тя решава да замине за другия край на света в преследване на мечтата да си осигури по-добър живот за себе си и семейството си, което я принуждава да стои далеч от Тео.

Тео е правилния мъж, който се появява в неподходящо време. Той е верен поклонник на Свети Георги, военен от кавалерията, силен, справедлив и добър приятел. Морена не може да повярва, че е открила мъж като Тео след толкова много любовни разочарования. Но той ще трябва да почака, тъй като тя не може да позволи шанса да я подмине и да пропусне да промени живота на сина си и майка си. Надява се скоро да се върне в неговите обятия. Това е и голямото желание на Морена.

Но младата жена не подозира дори за опасностите, които се крият за голямата възможност, която ѝ е предложена от Ливия. А и как би се усъмнила в нея?! Ливия е самоуверена жена, извън всякакво подозрение. Но този невинен поглед крие много добре една опасна жена, която се занимава с международен трафик на хора.

Персонажите:

Морена

Девойка, изпълнена с живот и индивидуалност. След като става майка на 14-годишна възраст, тя пораства преждевременно. Весела, сладка, тя диша свободно.

Тео

Кавалерийски капитан, честен и смел. Свикнал е да живее с съответствие с установените правила. Има специално отношение към конете и разбира техните чувства.

Ерика

Лейтенант, ветеран от войската. Влюбена в работата си и конете. Горда и решителна, тя се брои да не се нарушава нито едно етичен принцип.

Ливия

Красива, елегантна и изискана жена, с външност, която не събужда никакво подозрение. Тя крие ревностно своята незаконна дейност – трафик на хора.

Лусимар

Майка на Морена. Отгледала е дъщеря си сама. Тя е весела, суетна, но не обръща голямо внимание на дома си.

Жуниор

Син на Морена, роден от връзката на майка ѝ с Бето, който така и не е поел отговорността за детето си.

Нилсея

Сестра на Лусимар. Приказлива маникюристка, която се смята за познавачка в областта на модата.

Делзуити

Самотна майка на Лурдиня и Саманта. Влюбена в Пескосо, бивш затворник, който често влиза отново на топло.

Лурдиня

Непокорна девойка, която обожава фънка. Дъщеря на Делзуити и сестра на Саманта.

Саманта

Дъщеря на Делзуити и сестра на Лурдиня.

Кловис

Собственик на бар, той е от хората, които не обичат да се забъркват в неприятности. Краен песимист, той винаги очаква най-лошото във всяка ситуация. Омъжен за Дива.

Дива

Съпруга на Кловис и заедно с него върти бара. Ревнива и деспотична. Клюкарка, тя живее с проблемите на съседите.

Сидни

Внук на Кловис и Дива. Жизнен младеж, интересува се от всичко и е много изобретателен. Любознателен, пълен с желание да учи.

Галдино

Собственик на магазин, твърд отвън и мек от вътре. Не понася невежеството и винаги има готов отговор на въпросите, които смята за глупави.

Миро

Симпатичен мошеник, който умее да се възползва от всяка възможност. Готов на всичко, за да спечели пари.

Шейла

Най-добрата приятелка и довереница на Морена.

Стенио

Собственик на адвокатска кантора. Интелектуално и физически много надут. Брилянтен като адвокат, но има една доста еластична етика.

Елоиза

Началник на полицията, честна и добронамерена. В постоянна битка е с бившия си съпруг, Стенио, който е свикнал да се освобождава от подозренията, които тя има.

Дрика

Дъщеря на Стенио и Елоиза. Буйна и разглезена. Живее с Пепеу, симпатичен тип, но безотговорен, аморален и любовчия.

Пепеу

Симпатяга, но безотговорен, аморален и любовчия. Омъжен за Дрика.

Харолдо

Адвокат от кантората на Стенио. Весел и почитател на нежния пол.

Дебора

Адвокатка от кантората на Стенио, тя счита Елоиза за отговорна за раздялата им.

Джойс

Секретар в полицейския участък. Мечтае да стане детектив, а в свободното си време се изявява като DJ.

Барош

Детектив, дясната ръка на Елоиза.

Бианка

Модерна и независима жена, която не обича да бъде обвързана в никаква връзка.

Маите

Приятелка и довереница на Елоиза. Дизайнер на бижута.

Леонор

Матриарх на семейство Флореш Галвао. Остроумна вдовица, весела и малко ексцентрична. Много богата, тя умее да отклонява измамите на своите наследници. Взема си кученце, което обсипва с подаръци, което дразни изключително много членовете на семейството.

Аида

Доведена дъщеря на Леонор. Тя е от онези жени, които променят личността си с всеки нов любовник. Импулсивна и страстна.

Ракел

Доведена дъщеря на Леонор, сестра на Аида и Карлош. Интелигентна, с добро чувство за хумор, театрална, свикнала да действа рационално.

Карлош

Доведен син на Леонор. Грижи се за семейния бизнес. Женен за Аманда. Умее да умиротворява войнствените си сестри и караниците между настоящата и бившата му жена, Йоланда. Има дете от всеки брак.

Томпсън

Иконом на Леонор, той винаги е много строг и формален.

Аманда

Съпруга на Карлош, в постоянна война със жените в семейството и с Йоланда, бившата съпруга на Карлош. Суетна, тя винаги използва всичко, което се отнася до красотата. Не се разбира с доведения си син Кайке.

Йоланда

Първата съпруга на Карлош, тя се бори за наследството на Леонор. Липсата на образование тя компенсира с интелигентност и изобретателност.

Селсо

Добър човек, но краен мачист. Не приема, че съпругата му, Антонио, е незадоволена и се отдалечава от него.

Антония

Съпруга на Селсо. Била е модел, а когато е на върха в кариерата си, се запознава със съпруга си. По негово настояване, тя се оттегля от професията си, за да се омъжи.

Изауриня

Майка на Селсо. Преминава през тежък период, след като съпругът ѝ е изгубил цялото семейно състояние, пропилявайки го на борсата.

Артуро

Въпреки че е изгубил цяло състояние, той винаги е в добро настроение. Винаги се оглежда за големи сделки, решен на всяка цена да върне изгубеното богатство.

Раиса

Дъщеря на Антония и Селсо.

Далия

Приятелка и довереница на Изауриня и Леонор. Недискретна, тя приказва прекалено много.

Аурея

Майка на Тео. Със силен майчински инстинкт, тя винаги знае кое е най-доброто за сина ѝ.

Марсия

Лейтенант, ветеран от войската. Колежка на Ерика. Жена със силен характер.

Елсио

Офицер от кавалерията: деспотичен, мрачен, коварен. Вярва, че хората му предпочитат Тео и не пести усилия, за да обърне тази ситуация.

Полковник Нунеш

Началник на Тео в кавалерията. Весел и суетен.

Сиро

Офицер от кавалерията. Приятел и довереник на Тео.

Мустафа

Внушителен и елегантен, той е богат търговец от Истанбул. Притежава голям ентусиазъм по отношение на всичко, което е свързано с Турция и културата ѝ.

Аиша

Осиновена дъщеря на Берна и Мустафа. Много добре се разбира с родителите си, но е обсебена от идеята да открие истинския си произход. Модерна и будна млада жена.

Мурат

Управител в магазина на Мустафа и негова дясна ръка. Честен, лоялен, горд с културата си.

Буке

Работи в магазина на Мустафа.

Зия

Груб и симпатичен мъж, който живее постоянно в планините на Кападокия. В туристическия сезон работи като екскурзовод. Вдовец, баща на Екран.

Екран

Син на Зия.

Кемал

Брат на Зия, женен за Езма. Притежава добро сърце и силен характер.

Езма

Съпруга на Кемал. Намесва се в семейните спорове и действа като умиротворител в темпераментното си семейство.

Демир

Син на Езма и Кемал. Продавач на Капалъ чарши, интелигентен, забавен, добре запознат с триковете и хитрините на местните търговци.

Фарид

Майка на Кемал и Зия. С възрастта увеличава своите бягства от реалността. В нейните сънища, членовете на семейството ѝ се превръщат в персонажи от Османската империя и обърква кварталните спорове с дворцовите интриги.

Сарила

Вдовица, майка на Тамар и мащеха на Айла. Специалистка по килими, тя притежава огромно самочувствие. Много съвременна за селото, в което живее.

Тамар

Дъщеря на Сарила, влюбена в Демир.

Айла

Доведена дъщеря на Сарила, тя живее заедно с нея и Тамар. Влюбена в Зия.

Тартан

Собственик на ресторант в Кападокия и един магазин на Капалъ чарши. Женен за Сила. Тъй като двамата нямат деца, Демир ще бъде наследник на неговия магазин.

Сила

Собственица на ресторант в Кападокия и на магазин в Капалъ чарши. Омъжена за Тартан.

Ванда

Дясната ръка на Ливия при избора на момичета за трафика. Прави се на добър човек, който винаги разполага със сладки думи, които всъщност са лъжи.

Русо

Началник на охраната в нощния бар на Ливия. Арогантен и безскрупулен.

Ирина

Управител на нощни клубове в чужбина, тя участва и в бизнеса на Ливия.

Джесика

Приема работата в пицерия с перспективата да натрупа много долари за кратко време, без да подозира, че е включена в трафика жени, които са принудени да проституират в чужбина.

Розанжела

Жертва на организирания трафик на хора.

Валеска

Работи като момиче на повикване в Бразилия и приема офертата на Ванда, без да знае, че се превръща в жертва на трафика на хора.

Източник: globo.com , www.teledramaturgia.com.br