Спешно отделение (Sala de urgencias)

Класическата представа за едно спешно отделение обикновено включва една линейка, която пристига на висока скорост до вратата на болницата и група хора, които работят отчаяно, за да се справят с конкретния случай без да губят време.

Обстановката в спешното отделение може да бъде толкова шокираща, че може да предизвика и страх. Никой не знае какво точно се е случило с пациента, който пристига. Всичко се случва на висока скорост, че дори няма време за размисъл, а само за действие и лекарите трябва да решат какво трябва да се прави в крачка, докато вкарват пациента. Професионалистите са принудени да действат с абсолютно спокойствие – нечий живот може да зависи от това.

Няма друга специалност в медицината, която да включва толкова много, както може да се види в спешното отделение. Автомобилни катастрофи, счупени кости, изгаряния, кървене, сърдечни пристъпи, затруднено дишане, пристъпи на астма, загуба на функции (крака, ръце и др. п.), загуба на зрението, загуба на съзнанието, предозиране, болки в корема, интоксикации, повръщане, алергии, висока температура, усложнения от други заболявания... и един дълъг списък със заболявания, които могат да покосят както възрастни, така и деца и може да изискват спешна медицинска помощ. Ето защо, всеки, потопен в тази вселена, трябва да има специални качества, способности да се справя с всякакви ситуации, без да позволява да бъде разсеян.

Във водовъртежа на този свят, в който всичко е спешно, шестима души вдъхват живот на тази история:

Д-р Мигел Грахалес – шеф на спешното отделение и мъж, отдаден на професията толкова много, че не може да се справи със семейния живот.

Д-р Диего Ромеро – педиатър, способен да обича силно своите пациенти, но не и жените в своя живот.

Д-р Сусана Лондоньо – интернист, толкова отговорна, колкото и страстна.

Каролина Ернандес – главна медицинска сестра, а нейните чувства винаги са показ.

Д-р Педро Белтран – хирург в спешното отделение, обвързан силно с работата си, но също така е много амбициозен.

И младият Хуан Хосе Кардона – студен в пети курс по медицина, решен на всичко, за да научи всичко необходимо, за да стане отличен професионалист.

Всички заедно и всеки по отделно са анонимни герои, способни да спасят живота, когато надежда не е останала....

Източник: www.canalrcn.com