Роке Светецът (1985) (Roque Santeiro (1985))

Историята в „Roque Santeiro“ разкрива в сатиричен дух съществуването на градски легенди, както и необходимостта от поддържането им, тъй като се оказват добър източник на доходи, особено в малките градове.

Историята се развива в измисления град Аса Бранка, събирателен образ на Бразилия, с неговите предимства и недостатъци. Аса Бранка живее, благодарение на фалшивия мит за чудотвореца Роке Светеца, който е умрял като мъченик, докато е защитавал града от бандита Наваляда.

Когато бандата на Наваляда напада Аса Бранка, всички жители избягват в паника, освен Роке Светеца, чийто прякор се дължи на това, че пресъздава светци от глина. Той изчезва и е обявен за мъртъв. По време на инцидента, една девойка, която е на ръба на живота, оцелява и твърди, че младежът ѝ се е явил в едно видение.

Новината бързо обикаля района и Роке, като спасител на девойката, е обявен за светец. Популярността на Аса Бранка нараства и в него изграждат паметник в чест на героя и започва да се твърди, че е чудодейна, тъй като може да лекува. „Да живее Роке Светеца!“ е най-често чуваната фраза в Аса Бранка.

След 17 години, фалшивият светец се поява от кръв и плът, предизвиквайки ужас у местните власти на Аса Бранка, защото това означава край за легендата и смърт за града. Властите са разделени на два лагера – едните настояват истината да бъде разкрита и другите, които искат да запазят жива легендата, за да могат да оцелеят.

Сред онези, които се чувстват застрашени от завръщането на Роке са отец Иполито, кмета Флориндо Аделя и търговеца Зе дас Медаляш, който е натрупал богатство чрез образа на светеца. Също така, заплашен от присъствието на Роке е и най-големия земевладелец в района, Синьозиньо Малта, тъй като смята, че неговата връзка с предполагаемата „вдовица“ - Порсина, е в опасност.

Окуражена от Синьозиньо, Порсина (която дори не е познавала преди Роке) измисля лъжата, че е била омъжена за светеца и накрая се е превърнала в живо наследство за града. В действителност, Порсина е много амбициозна жена, екстравагантна и въобще не е непорочна. Заради тази лъжа, Роке е принуден да отседне в къщата на предполагаемата си съпруга, събуждайки желанието на „вдовицата“.

Начело на групата, която иска да се разкрие истината пред жителите на Аса Бранка е отец Албано. Той е противоположност на отец Иполито и е наречен „свещеник-комунист“. Чрез този персонаж, новелата засяга тема, която е актуална през тази епоха – разделението на Католическата Църква между традиционалисти и поддръжници на либерализацията на теологията. Прогресивният отец Албано се бори в полза на работниците в Аса Бранка и прави всичко възможно, за да разкрие, че митът за Роке е просто един фарс.

Във важен момент в историята, отец Албано се забърква с дъщерята на Синьозиньо Малта – непокорна девойка, която е в постоянен конфликт с баща си. След много съмнения, отец Албано успява да устои на чара на девойката и в края на новелата остава сам. Както Таня обяснява: Без Църквата, той е сам войник без армия.

Пристигането на Роке Светеца също така разтърсва живота на друг жител на Аса Бранка: Мосиня, истинската годеница на Роке. Мосиня никога не е приела изчезването на любимия си и очаква неговата любов, запазвайки се чиста. Когато го вижда отново, страстта ѝ се разпалва и надеждите ѝ оживяват. Дъщеря на кмета на Аса Бранка – Флориндо Абеля, и на благословената Дона Помбиня, Мосиня е ухажвана от намусения преподавател Астромар Жункейра.

Освен появата на Роке Светеца, пристигането на Матилде също разтърсва живота в Аса Бранка. Стара приятелка на Синьозиньо Малта, тя ръководи нощен клуб, „Sexus“, и от Рио де Жанейро води чувствени танцьорки: Нинон и Розали. Триото жени се сблъсква с опозицията на отец Иполито и жените от града, начело с Дона Помбиня Абеля. Любовни недоразумения внасят комедийна нотка в новелата.

В Аса Бранка пристига филмов екип, за да заснеме историята на Роке Светеца. В екипа е женкаря Роберто Матиас, който играе Роке Светеца във филма. Роберто се забърква с вдовицата Порсина, с Таня, с Марилда Матиас и с потиснатата Лулу, съпругата на Зе дас Медаляш. В един момент от теленовелата, Марилда забременява и се оказва, че не знае от кого е това дете: дали от Роберто Матиас или Синьозиньо Малта, с когото също има връзка.

Изстрадалата Лулу е повече от жител на Аса Бранка. Тя е момичето, което е видяла Роке след смъртта, факт, който е променил много живота ѝ. Много са били на мнение, че тя трябва да се посвети на религията и да влезе в манастир, но Лулу има по-голямо желание да живее. Въпреки това, тя е потискана от съпруга си, който я държи като затворник в дома им, за да се грижи за децата. След отделеното внимание от страна на Зе дас Медаляш, тя решава да промени живота си, но накрая се оказва забъркана с Роналдо, мъж с лош характер, бивш съпруг на Матилде, който се появява в Аса Бранка, за да проучи бившата си съпруга.

И за да усложни още повече рутината в Аса Бранка, една мистерия събужда любопитството: кой е върколакът, който се появява по пълнолуние и напада жените от града? Основният заподозрян е учителят Астромар Жункейра, заради загадъчното си поведение и за това, че е толкова мрачен. В последния епизод става ясно, че учителят наистина е върколак.

В края на историята, Роке Светеца решава да напусне Аса Бранка. Въпросът е кого ще избере Порсина остава отворен до последната сцена. Вдовицата не знае дали да се качи с Роке на самолета или да остане в града заедно със Синьозиньо Малта. След страданието заради трудния избор, тя все пак решава да остане в града...

Източник: memoriaglobo.globo.com