Роке светецът (1975) (Roque Santeiro (1975))

Новелата разказва за необичайната история на Аса Бранка, което живее около мита за Роке Светеца – млад скулптор на свещени образи, който умира при сблъсък с банда, ръководена от Наваляда, която нахлува в града. След битката, Роке е приет за герой, а хората се опитват да канонизират. Славата на легендата излиза извън границите на града и довежда много туристи.

За ужася на най-властните хора в града – Синьозиньо Малта, най-големия земевладелец в района, Флориндо Аблея, кмета, Зе дас Медаляш, който става богат с продажба на медальони на Роке Светеца и Отец Онорио, местния свещеник, Роке е жив, не е умрял в битката и още по-лошо, той се връща в града, което излага на риск всичко постигнато, защото би разкрил, че всичко е измама.

Мосиня, дъщерята на Флориндо Абеля и Помбиня, се е влюбила в Роке преди нападението на Наваляда, решава да остане девствена след изчезването на Роке и става позната като „девствената вдовица“. Но Порсина, любовницата на Синьозиньо Малта, се представя в града като вдовицата на Роке, независимо че той никога не се е женил. Става известна като „станала, без да е била“. Мосиня се ядосва на Порсиниа заради предполагаемия брак с Роке без тя да е подозирала.

Междувременно, учителят Астомар – ученият в града, се влюбва в Мосиня и е смятан от всички като върколак. Благословеният Салу, бащата на Роке Светеца, обявява, че най-силни са силите на Бог. А Матилде предизвиква огромен скандал сред консервативните жители в града със своя клуб „Sexus“.

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Roque_Santeiro_(1975)