Романе - циганска любов (Romane - amor gitano)

Историята започва с пристигането на циганския табор в село Мехийонес, където отсядат на същото място, както преди години. Този път по улиците се усеща едно специално чувство, отпразнуването на брака на краля им, Мелкиадес Антич, за младата циганка, Миленка Калифорния.

На това толкова важно събитие пристига, след 25-годишно отсъствие, Джованка Антич и се среща с баща си и племето си. Отлъчили са я от племето, защото е започнала романтична връзка с чилийския аристократ Рафаел Домингес, син на най-богатото семейство по тези места, владетел на рибарското селище. Преди повече от две десетилетия, заради капан, заложен от майката на Рафаел, Виктория Норт с помощта на циганина Драго, младежът унижава и приключва връзката си с Джованка. Тя е изоставена и бременна, за това избягва в Испания, където се е омъжила за циганския милионер Хайро, който умира, преди тя да се върне в Чили. За да не разберат коя е дъщерята на Домингес, Джованка осиновява две момичета на същата възраст и се заклева в Санта Сара, че никога няма да позволи на някого да разкрие истина.

Завръщането на Джованка заедно с Мария Хакобе, Мария Магдалена и Мария Саломе разбужда духовете в селото. Най-засегнат е Рафаел, за когото старата любов е мъртва. Той унижава отново Джованка.

Джована вземе решение да си отмъсти и за това предлага благоденствие и просперитет на Мехийонес и жителите му след смъртта на Рафаел. Това обещание дава повод за серия комични ситуации, увеличени от хипохондричния Рафаел.

Хуан Баутиста Домингес е свещеникът в селото, който има близки връзки с циганите, защото на един от тях дължи живота си. Той им се възхищава и познава много добре традициите им, както и езика им. В деня, в който Джованка се завръща в Мехийонес, той помага с ремонта на колата, в която пътуват.

От друга страна, след години на изгнание заради това, че се е влюбил в чилийка, циганинът Спиро Антич се завръща с Мехийонес под името Балдомеро Лийо. Той е единственият, който познава историята на Джованка. Той е баща на Офелия Лийо. Необщителен мъж, привърженик на залозите, той използва мястото, за да създаде игрален дом. Това място е често посещавано от Ласло Калифорния, който освен това е страстен танцьор на фламенко. За да държи на разстояние хората от племето, Балдомеро измисля легендата за обесения.

Алфредо Гаете е собственикът на магазина в селото, който също често посещава игралния дом. Съпругата му, Адела, е кариеристка. Те са родители на Росарио, годеницата на Рафаел, и Клаудио.

Мирко Динамарка и Мария Магдалена са младежи от циганския табор, които посещават училището в селото. Имат различни интереси, които ги изправят пред проблеми с членовете на клана и освен това, имат много приятели от класа.

Група рибари работят във флота на семейство Домингес. Покровител на рибарите е Исмаел Кордеро, който е женен за Олимпия Брито. Те са родители на Родриго Кордеро – много извратен младеж...

Персонажите:

Рафаел Домингес

Принадлежи на най-аристократичното семейство в Мехийонес. Преди години е имал романтична връзка с Джованка, докато не попада в капана на семейството си да ги раздели. Той е работохолик и хипохондрик. Сгоден за Росарио Гаете.

Хуан Баутиста Домингес

Брат на Рафаел и чичо на Себастиан. Свещеник без предразсъдъци, той е приятел на циганите и особено на Мелкиадес.

Джованка Антич

Много страстна и смела жена. Не се спира пред нищо, за да постигне това, което иска и да се защити каквото и да става. След 25 години се завръща в селото заедно с трите си дъщери, за да присъства на сватбата на баща си Мелкиадес.

Мария Хакобе

Една от трите дъщери на Джованка. Жизнерадостна, чувствена, много влюбчива и разсеяна. Силната й страна е в шиенето.

Мария Магдалена

Най-интелигентната сестра, романтична и увлечена по четенето. Заедно с Мирко Динамарка посещава местното училище, където им се налага да се борят с дискриминацията на съучениците си.

Мария Саломе

Притежава много силен характер. Обича да кара другите да правят това, което иска тя и от много малка властва над сестрите си.

Миленка Калифорния

Младата съпруга на Мелкиадес. Сладка и добра, уважава другите членове на племето, но по време на историята й се налага да доказва своите чувства и абсолютната си вярност.

Мелкиадес Антич

Кралят на циганите. Жени се за жена, която е много по-млада от него. В качеството си на лидер на циганите, той дава пример на останалите цигани за спазване на традициите.