Огнено колело (Roda de fogo)

Ренато Вилар е бизнесмен. Негови съдружници са Селсо Розенди, Марио Либерато, Вернер Бенсон и Пауло Кошта. В началото на историята, Селсо умира при неясни обстоятелства. За неговият син Жуниор, както и за вдовицата му Телма Резенди, тази смърт е убийство, въпреки че няма достатъчно улики за това. Жуниор учи в чужбина, но след случилото се се завръща в дома и решава да открие истината на всяка цена. Той смята, че Ренато трябва да знае на кого е пречил баща му и се опитва да поговори с него. Но Вилар не може да хвърли светлина върху ситуацията. Той мисли, че смъртта на Селсо е самоубийство, тъй като той е прехвърлял в своя сметка парите, постъпващи в компанията от чуждестранните им клиенти. Ренато разказва за това на Жуниор, но той не вярва, че Селсо е способен на такава кражба. Жуниор има чувството, че Вилар крие нещо и дори допуска, че сам е виновен за смъртта на баща му. Телма има същите подозрения. Ренато не подозира, че зад гърба му се е образувала жестока опозиция и че съдружниците му начело с Марио Либерато крадат системно компанията, водейки я към разруха. Именно те са убили Селсо, правейки така, че той да бъде единствения обвинен за кражбите.

По време на едно от съвещанията в компанията, Ренато получава силно главоболие. Той не издържа на болката и излиза от офиса си. Излиза на улицата и броди, без да знае нито кой е, нито къде се намира. Лекарите откриват, че има мозъчен тумор, който не подлежи на операция. Ренато може да умре във всеки един момент. Тази новина променя напълно живота на нещастния мъж.

Изненадващо, Ренато научава, че съществуват документи, които свидетелстват за това, че неговите съдружници крадат компанията. Тези документи се намират в адвокатската кантора на Маркос Лабанка и Лусия Брандан, адвокатка. Лусия и Лабанка смята да ги разкрият и ако направят това, това ще е истинска бомба. Ренато се опитва да убеди Лусия да не бърза с огласяването, но неочаквано се влюбва в нея. Лусия също го харесва, но не може се избави от мисълта, че Ренато само я използва. Тогава Вилар й съобщава, че е сериозно болен и не му остава много време, а трябва да побърза с разследването и да разбере какво точно се случва в компанията му. Ако Лусия отиде с тези документи в полицията, върху него ще падне петното на позора, а ръцете му ще бъдат вързани. Тя трябва да му повярва, че не е свързан с тъмните сделки на съдружниците си. Той настоява сам да се разправи с тях. Лусия решава ад помогне на Ренато като при това не може да спомене и дума дори пред своя наставник и приятел, съдията Маркос Лабанка.

Болестта принуждава Ренато също така да признае своя извънбрачен син Педро, когото не е искал да признае дълги години. Това не се харесва на съпругата му, Каролина – тя се бои, че съпругът й ще предаде на Педро половината от своето състояние. Каролина иска тази половина да остане за нея. Тя предлага на Педро пари, за да напусне града, но планът й се проваля – гордият Педро отказва парите... Ренато признава сина си и прави всичко, за да му помогне при управлението на компанията. Отношенията му с Каролина стават още по-лоши, а когато в живота на Ренато се появява Лусия, окончателно приключват. Ренато изоставя съпругата си и започва връзка с Лусия.

Всеки ден вестниците предричат края на компанията на Ренато. Документите са в Лусия. Журналистите не оставят на мира нито нея, нито Ренато, а неговата болест го подтиква да потърси изход колкото се може по-скоро. Тогава той предава компанията на Педро. Паралелно, Ренато се опитва да разобличи своите съдружници и помага на полицията при разследването на убийството на Селсо.

Постепенно, ситуацията се прояснява. Обстановката в компанията става все по-напрегната. След като разбира, че не е успял да натопи Селсо, Марио либерато се опитва да прехвърли цялата вина за кражбата на Вернер Бенсон. Както и преди, парите на клиентите се изпращат към компанията, но не стигат до нея, а влизат в сметките на Марио. Бенсон получава за това комисионна, но е заплашен от сериозни проблеми и той осъзнава това.

Ренато казва на Жуниор, че може да открие истината за смъртта на Селсо. Това още повече нагорещява атмосферата. Всички са притеснени, но най-изплашен е Бенсон. Съдружниците на Ренато провеждат тайно съвещание, на което обсъждат ситуацията. Бенсон получава нареждането да продължи с кражбите. За това му предлагат голямо възнаграждение. Но сега Бенсон не се радва много на печалбата, тъй като той много се страхува. Той смята да се скрие. Научавайки за това, Марио нарежда на своя телохранител Жасинто Донато да го убие.

При убийството на Бенсон, Жасинто оставя следи. Научавайки за това, Марио наема нов помощник и му нарежда да убие Жасинто, въпреки че винаги се е отнасял към телохранителя си като към син, но свободата и властта са по-важни за него. С все сили той се опитва да спаси положението, но всички тайни излизат наяве. Когато това се случва, компанията на Вилар се оказва в центъра на грандиозен скандал. Но с времето всичко утихва.

Ренато окончателно се разделя със съпругата си Каролина. Елена, дъщеря им, която винаги е била недоволна от решението на баща си да се раздели с майка й, прощава на Ренато. Тя дълго време не смее да нарече Педро свой брат, тъй като е незаконнороден, но сега го приема. Враговете са победени... Сега Ренато може спокойно да умре. И той умира с чувството за изпълнен дълг...

Източник: braziliada.ru