Непокорните (Мексико) (Rebelde (Mexico))

„Elite Way School“ е училище, чиято репутация е преминала границите на страната. То изразява високо ниво на образование, но това, което го прави наистина желано е това, че учениците имат възможност да завържат социални контакти, които могат да им помогнат в бъдеще. В действителност, голяма част от учениците произлиза от семейства от висшата класа в страната – те са деца на важни политици и бизнесмени. Към това може да се добави това, че учениците получават завършено образование.

Това училище се отличава от всички останали. Има собствени правила и програми за обучение. За да може да съществува в унисон със закона, училището има уговорка с правителството: те приемат ученици със стипендии, които отпускат всяка година за ученици с ниски доходи. Процентът на такива ученици е много нисък, но основният им проблем не е издържането на изпитите, а възможността да се задържат в редиците на учениците. Ръководството на училището явно си затваря очите за съществуването на група деца, елита на училището, „La Logia“, която действа в сянка и анонимност. Целта на групата е да направят така, че нито един от спечелилите стипендия да не бъде приет. С това гарантират „чистотата“ на класовете.

В училището всичко е организирано съвършено: сутрин учениците посещават часове, а следобед се посвещават на допълнителни дейности като спорт и бурен социален живот. Някои от учениците се прибират по домовете си в петък, а други, чиито семейства са извън страната или живеят в провинцията, остават в училището.

Учениците винаги са под зоркия поглед на преподавател, който се изявява и като съветник. Този преподавател или преподавателка се сменя често, като остава в училището като надзирател.

В тази елитна и консервативна атмосфера, младежите са принудени да сдържат естествените си импулси, за да могат по един или друг начин да влязат в елита.

Друга възможност, която предоставя училището, е „Летния клуб“ - място за летен отдих, петзвездно, което е предназначено за онези ученици, които не могат да се приберат по домовете си през ваканциите. Освен това, училището използва този клуб като начин за включване на нови ученици. Те започват в „Летния клуб“ своя процес на адаптация, за да може да започнат нормално учебните занятия.

Историята започва, когато учениците от X клас посрещат свой нов съученик, който идва със стипендия. Те се събират в „Летния клуб“. Почти веднага се завързват приятелства и се появяват различия между учениците в този клас, който се оказва, че е един от най-трудните в училището.

Четири силни личности, естествено – лидери, се събират през тази учебна година и принуждават останалите да се включат. Всеки един от четиримата си има своите качества и недостатъци. Всеки един от тях се опитва да се наложи. Така се появява приятелство, ненавист, любов, вярност и измяна. Улисани в своите постоянни проблеми, конкуренция и сблъсък на власт, те не забелязват, че са се превърнали в марионетки в една мащабна игра на икономически и политически интереси.

Цялата тази система, която е установена в училището, започва да се руши с появата на нови ученици и Мадариага. Един бивш ученик със стипендия, който се връща в училището като преподавател и изиграва важна роля в израстването на младежите. Основната му цел е да ги накара да бъдат самите себе си.

Персонажите:

Енрике Мадариага

Писател, преподавател по философия и етика. Завършил е училището със стипендия и му се е наложило да преодолее много препятствия, за да може да бъде приет. Той има незавършени дела с училището: да разбие „La Logia“. Умен, разсъдлив и има силно изразено чувство за морал и точно това предлага на учениците. Методите му на преподаване се различават от тези на другите преподаватели и това му носи много проблеми. Преподавателят, който има добра репутация и много награди като професионалист, има отворена рана, която не може да бъде излекувана... съпругата му го е напуснала, отвеждайки със себе си и малкото им дете и той никога повече не ги е видял. Погледа му разкрива голяма мъка и тайна, поради което той се е отделил от обичайното си обкръжение и отива на място, където никой не го познава. Той не подозира, че мястото, което е избрал (живее в училището), ще се окаже мястото, където ще се върне Мадариага, който някога си е тръгнал от там.

Франко Колучи

Наследник на голям международен моден център, който се ръководи от семейството му вече две поколения. Занимава се с покупка на овце от Мексико. Израснал е в Италия и се завръща в страната много млад, за да поеми юздите на семейния бизнес. Тук той се е запознал с Наталия, момиче, което се е занимавало с образа на много певци и музикални групи. Тя го е накарала да се влюби страстно в музиката.

Джовани Мендес Лопес

Произлиза от семейство на новобогаташи. Истинското му име е Хуан, но го променя на Джовани, защото смята, че така ще има повече класа и ще спечели популярност. Хитър, пресметлив и прави всичко за своите интереси. Той залага на мотото: „Целта оправдава средствата!“ Има нужда от това, което баща му не му е осигурил: връзки. В дома си е бил младеж с проблемно поведение, непокорен, критик на всичко, което прави семейството му. Общителен, остроумен и малко самодоволен. Обича да имитира онези, които го впечатляват. Прави упражнения, за да поддържа формата си и има комплекс заради височината си. Смята се за победител. Егоист и почти никога не мисли за друг, освен за себе си. Държи се непочтително с останалите. Властолюбив. Не се интересува от нещата, които не са свързани с него.

Лупита Фернандес

Поизлиза от много скромно семейство, израснала е в беден квартал. Има по-малка сестра, която не е добре и родителите й са се отдали на болната си дъщеря. Лупита е привикнала да стои встрани, на разстояние от останалите. До дома й се намира фризьорския салон на Сандра, леля й. Тази жена има много съмнителна репутация в квартала, но е като майка за Лупита. От много малка, тя често е сама и за това прекарва по-голяма част от деня си в салона, където Сандра й помага с домашните и й дава мляко. Там тя се е научила да слуша различни житейски истории и в нея се поражда манията по любовни романи, с които Сандра си запълва времето. Когато навършва 14 години, като символ на това, че вече е истинска госпожица, Сандра й подарява колекцията си с розови романи, които за момичето са като истинско съкровище.

Хосе Лухан Ландерос

С една година повече е от останалите. Тя е повторил третата година, защото не е успяла да покрие академичното ниво, тъй като се е занимавала със спорт. Но та не се интересува от възможността да се върне в посредствения свят, в който се е родила. Тя знае, че има майка, но тя я е изоставила преди много години при монахините. Тогава е била само на 4 години и от този момент не знае нищо за майка си, а и не си прави труда да провери. В училището се опитва да избяга от страховете си и за това се е посветила изцяло на спорта. Мечтае някой ден да участва в олимпиада. Освен това тя се е посветила на грижи за най-малките в приюта за сираци. Въпреки че изглежда много силена, дълбоко в сърцето и душата си тя е изключително чувствителен. Мисли си, че е спечелила стипендия благодарение на своите постижения, но разбира, че има човек, който й помага от разстояние. Проверява информацията и започва да си пише (с e-mail-и) и се превръща в една натрапчива идея за нея да се запознае с този човек.

Леон Бустаманте

Важен министър. Строг. Единственото, което има значение за него е кариерата му. Основната му грижа е сина му, за който иска да тръгне по неговите стъпки. Той се отрича от Диего, тъй като той не е като по-големите си братя, Матиас и Максимо, които учат в чужбина. Много жесток и може да бъде изключително агресивен с думи. Винаги очаква повече, отколкото Диего може да му даде. Не забелязва, че по този начин му вреди, но вярва, че някой ден всичко това ще му е от ползва. Свикнал е с властта и се справя добре. За него няма невъзможни неща и ако нещо го затруднява, просто търси друг начин за постигането. Той повтаря постоянно на сина си своя девиз в живота: Целта оправдава средствата. За достойния човек, за който се представя, се крие един корумпиран политик, който води двойнствен живот, за който семейството му не знае.

Мигел Аранго

Нов ученик със стипендия. Искрен и верен. Води се от импулсите си и своя закон на честта. Животът му е белязан от самоубийството на баща му и за това той се завръща в Мексико – да потърси отмъщение. Но става така, че човекът, който се кани да разруши, се превръща в неговата най-голяма любов. Тогава той се изправя пред дилемата: да се вслуша в разума или в сърцето си.

Мия Колучи

Ученичка. Богата, дъщеря на бизнесмен от света на международната мода. Тя е най-популярната личност, към чието приятелство се стремят всички, а дружбата с нея гарантира значимо място сред учениците. Красива, изтънчена и сноб. Живее в стъклена клетка, която баща й е построил за нея. Приятелство, първата и незабравима любов, както и разкриването на тайна, ще я бележат завинаги.

Пилар Гандия

Дъщеря на директора. Тя е огорчена от околните, които я игнорират, смятайки че е обезпечена. Вълк в овча кожа. Рационална, пресметлива и наблюдателна. Горда и хитра. Научава всичко за всички и го записва в дневника, който си води. Отмъстителна. Красавица, която осъзнава това и използва красотата си, за да постига това, което иска. Не се интересува от външността си и това, че другите я забелязват заради красотата й, а не заради това, което е в действителност. Държи се високомерно с мъжете. Тя е добра ученичка и винаги е готова да помогне на останалите, но го прави само заради своя изгода. Пресметлива и амбициозна. Изглежда е човек, който заслужава доверие, но не е такава. Обича фотографията, снима различни неща и свръхестествени явления. Обожава животните.

Роберта Пардо

Нова ученичка. Богата. Провокативна и винаги има нужда да е в центъра на внимание. Ненавижда правилата и не може да свикне с тях. Дъщеря на известна звезда и живее в сянката на великата си майка. Най-голямата истина, която трябва да разкрие е, че не бива да се стреми да бъде като майка си или нейна противоположност, а да бъде самата себе си.

Тео Руис Паласиос

Всички му се подиграват, защото не блести с външността си, винаги върви с наведен поглед, зализва си косата и носи огромни очила. Добър ученик, един от най-добрите. Много отговорен. Крие се зад учебниците, за да избяга от реалността, която го заобикаля. Никога не се защитава. Вижда всичко, но говори малко. Самотен е и единственото, което иска е да остане незабележим, но винаги попада в ситуации, от които се чувства неловко. Произлиза от богато семейство и въпреки че казва на всички, че се прибира в дома, той се усамотява е една селска къща (където го открива Лупита) и се прибира в дома си, само когато е наложително. Семейството му също не държи на присъствието му.

Томас Гойколеа

Богат ученик. Потомък на традиционно семейство. Има трима братя и той е глезения малчуган. Безотговорен и разточителен. Обича шегите. Постоянно се хвали и е добър съблазнител. Притеснява се от секса. Не обръща много внимание на учението и прекарва времето си забавлявайки се. Винаги има извинение. Трудно се контролира. Лесно става докачлив. Ексцентрик. Очарован от спорта. Мисли само за развлечения. Влюбчив, оптимист. Не обича страданието. Постоянно се променя, винаги има нещо ново, търси постоянно нови неща. Голям приятел на Диего. Обича да се показва. Обича игрите и парите. Той не се замисля за нищо, тъй като някой ден ще наследи всичко.

Вик Пас

Дъщеря на разведени родители. В постоянен конфликт с майка си. Като „Лолита“, живее, за да съблазнява всички. Доволна е, че е успяла да влезе в добро училище и е напуснала дома, защото така може да следва мечтите си – да намери кандидатът, който заслужава. Страда от комплекс, че е бедна, но го компенсира със своята сексуалност, която кара момчетата да забравят нейната бедност. Колекционира „спомени“ от своите бивши гаджета в папка с подробно описание на всеки един. Иска да събере поне 300 в списъка си. Знае точно какво иска. Постоянно променя облеклото си и изглежда все по-провокативна. Обича да се показва и знае, че по този начин привлича вниманието на мъжете. Обожава да разказва своите любовни подвизи с големи подробности.