Рамона (Ramona)

Тази история в стил уестърн се развива по времето, когато Калифорния се обединява със САЩ и мексиканците започват да се борят за своите земи.

В тази мелодрама с трагични нюанси, Рамона се оказва отблъсната от собственото си семейство и от племето на мъжа, когото обича – Алехандро, давайки основата на една трудна любов в условия на най-ужасната диващина и алчност.

Важно се оказва присъствието на Доня Рамона, тъй като тя представлява репресивната и предразсъдъчна власт, но по същия начин и на романтичната вярност, характерна за тази епоха, докато синът й, Фелипе Морено, показва своята братска обича, която преминава по лабиринта на кръвосмешението.

Персонажите:

Рамона Морено

Още съвсем малка, тя е била интернирана в един манастир, което тя приема като знак за отхвърляне от страна на майка си. Там, заедно с монахините, тя научава правилата на равенството, но по-късно реалния живот опровергава всичко, което е научила. За нейно нещастие и за позор за семейството й, Рамона се влюбва в един индианец яхи – Алехандро. Само силата на неговите убеждения я придружават в тази битка срещу предразсъдъците. Рамона е привлекателна и решителна девойка, която изпитва силно чувство справедливост, дълбоко хуманно. Белязана от трагедия от самото си раждане, Рамона преживява множество разочарования: от леденото отношение на майка й до неразбирането на радикалните групи, с които съжителства.

Доня Рамона Морено

Доня Рамона превъплъщава расовите предразсъдъците и жестоките морални ценности, характерни за епохата. На младини е била една от най-красите мексиканки в Калифорния, поради което много заможни мъже са се борили за ръката й, включително и Руи Коронадо. Единствена дъщеря на заможно семейство, чиито традиции са я принудили да се омъжи за генерал Алонсо Морено, в когото никога не се влюбва. Причина за това е Ангъс О'Фаил – ирландец, в когото се влюбва много млада. Ангъс е бил член на вражеския лагер и заради това, тяхната връзка е била забранена. Слухове от войната карат Доня Рамона да повярва, че нейният любим в мъртъв, тъй като се е опитал да дезертира на страната на мексиканците в името на католическата вяра, която ги обединява, поради което е бил застрелян от северно-американците. След време, когато умират родителите на Доня Рамона и вече омъжена за генерала, се появява Ангъс, но вече е късно, тъй като Доня Рамона не може да се откаже от всичко, особено след като знае, че чака дете от генерала и принципите й пречат да изневерява. Тази жена постоянно демонстрира силния си характер, но дълбоко в нея се крие страстна и любяща жена. Тайно измъчваща се, тя налага матриархат над децата си (Фелипе и Рамона), които въстават срещу нея, по-специално дъщеря й.

Алехандро де Асис

Син на вожда на племето на яхи – племе, което се е научило да оцелява в една много тежка епоха на борби за собствеността над териториите. Осъзнавайки своята бъдеща отговорност го кара да съзрее преждевременно и да изгради железен дух. В очите на Алехандро, историческата обстановка противопоставя три култури, което води до огромна жестокост, породена от неразбирането и алчността на новите американски колонизатори. Смел воин, който също така може да плаче и обича без това да влияе на неговата мъжественост. Алехандро не практикува магията и не следва вярванията на древните яхи, но не може да избяга от пророчествата.

Фелипе Морено

Възпитан в строгостта на християнските учения, като младежите от своята социална класа и епоха, Фелипе не притежава порочност заради ограничените си обществени контакти и отсъствието на бащина фигура. Послушанието към суровото господство на майка си той приема като любов, която ги свързва, както и от страх от нея. От майка си е взел някои черти на характера, като например авторитарността, която демонстрира към работниците и точно от нея получава постоянното укрепване на самоуважението си. Невинността му става причина да се влюби в собствената си сестра, заедно с тежестта на вината, което това предизвиква. Фелипе притежава благородно сърце, което му позволява да анализира расистката ситуация, която властва сред обкръжението му. Не оценява напълно своята физическа привлекателност, нито жестокото отношение към работниците. В своя дневник Фелипе открива единствения си приятел и довереник.

Шериф Джак Грийн - Рекс

Бандит, който прикрива своите престъпления в Тексас зад авторитарността на шерифа в селото на Всички Светии. Този персонаж изпълнява ролята на дявола от каубойските филми. Притежава ловкост и неизмерима алчност, за да планира ликвидирането на племето яхи и семейство Морено Гонсага от земите му. Злобен, вулгарен и груб, Грийн е също така привлекателен мъж, който може да се показва като благородник пред обществото. Привърженик на расизма и за него всички – индианци, мексиканци, негри и дори жени, са по-нисши.

Матеа

Магьосница, запозната с древните методи на своята раса, тя е оракул на племето яхи, използвайки гледане на камъчета, разчитане на сънища и разговори с духове, също като своите предци. Матеа се страхува да не настъпи разцепление сред братята й с появата на новата вяра: католическата, на която няма доверие. Въпреки че може да унищожи всеки, когото ненавижда, използвайки ритуалите на яхи, за нея съществуват неписани закони, които управляват сърцето й. Загадъчно и тревожно присъствие, Матеа е единствения член на племето яхи, който не се предава на покръстването. Тя е майка-закрилница за дъщеря й Мануела и на останалите червенокожи, въпреки тяхното отхвърляне.

Перпетуа де Ечагуе

Сестра на Дон Сесар и леля на Беатрис де Ечагуе, която обожава. Бидейки стара мома, тя насочва майчинските си чувства към племенницата си. Възрастна жена, която обича да говори. Религиозна и с добро сърце, тя е също така възприемаща и наблюдателна, за нея остава незабелязана страстта, която изпитва Фелипе към сестра си Рамона. Тя се превръща в основна причина за главоболията на Доня Рамона. Сводница, пъхаща носа си навсякъде, студена с прислугата, тя следва предразсъдъците на класата и расата си.

Дон Руи Коронадо

Дон Руи е адвокат, който има финансови проблеми. Произлиза от заможно семейство, което му е позволило на времето да ухажва Г-жа Морено. Въпреки нейното отхвърляне, между двамата се заражда голямо приятелство. В този изящен мъж се превъплъщават в широкия смисъл на думата благородство. Той помага на семейство Морено в проблемите им със закона, въпреки че преди време е преживял голямо унижение от това семейство. Нежен човек, който преживява на собствен гръб нарастващите расистки настроения. Великодушен и честен, неговите добродетели не изключват бърз ум и умения. Елегантен, той притежава много достойнства. След като остава вдовец, той започва да се възхищава на Доня Рамона и да крие любовта си, и тези чувства се превръщат в сърдечна солидарност. Баща на Фернандо и Аналупе.

Марта Канито

Съпруга на Хуан Канито, управител на имението и майка на Маргарита, тя от дълги години служи на г-жа Морено. С годините, тя се е превърнала в нещо повече от прислужница в къщата и е станала като член на семейството. Господарката й я уважава и й има доверие. Постоянно се кара с дъщеря си Маргарита. Грижи се за Делгадина – едно малко осиротяло момиченце, което е осиновила.

Хуан Канито

Управител на имението, той е дясната ръка на Госпожата и на Фелипе. Също като Марта, знае тайните на господарката си, към която е доказал своята вярност. Притежава нещо характерно за епохата: Чест. Обича съпругата и дъщеря си. Той е отговорен човек и се грижи за сигурността на останалите жени в имението – играе ролята на „мъжа в къщата“, докато Фелипе расте.

Пабло де Асис

Вожд на племето яхи. Страда от расови предразсъдъци и използвайки бащинската си власт, се опитва да забрани на сина си Алехандро да бъде с Рамона. Той обожава сина си, който е единственото дете, което има и е горд с него. Добър човек, който не знае как да се справи с насилието и агресията към расата му, и прилага пасивно съпротивление.

Непомусено

Едва ли съществува по-упаднал морално човек. Доносник, предател, лицемер, страхливец, хитрец и без никакво достойнство. Пиянството му става причина за това, че сърцето му е изпълнено с подлост. Никой не знае причините, довели го до този начин на живот.

Беатрис де Ечагуе

Като Фернандо, Беатрис е готова да помогне на Доня Рамона да изкорени тайната любов на Фелипе към сестра му Рамона. Въпреки че е красива жена, тя има ниско самочувствие, което може би се дължи на факта, че е останала рано без майка. От първия миг е запленена от младия Морено. Нейното достойнство й дава сила пред враждебността и неволното отблъскване на Фелипе.

Маргарита Канито

Дъщеря на Хуан и Марта Канито. Безразсъдна и клюкарка, тя е приятелка в игрите от детинство на Рамона. Маргарита също така е научила за социалните граници, които съществуват между тях и я приема като сестра. Нейното крайно любопитство й помага да открие опасни тайни. Нейната разсеяност често й навлича неприятности. Влюбена в Нортеньо, тя показва срамежливост, която не притежава. Единствената в имението, която не се страхува от госпожа Морено.

Мануела

Страда от дискриминирането от членовете на своята социална група заради това, че е дъщеря на вещицата Матеа. Озлоблението на девойката нараства още повече, когато е отблъсната от Алехандро, в когото е влюбена, и насочва своята омраза към Рамона. Запозната с тънкостите на магиите и притежавайки властта, тя прави всичко възможно, за да попречи на тази връзка.

Елегантния Били

Наемен убиец, но с изразено чувство за чест. За него не е престъпление да убие, а да убиеш в гръб. Пристига в Спъртаун, нает от Грийн, той произхожда от Тексас. Въпреки всичко, той притежава принципи. По произход французин, този привлекателен наемен убиец се облича безукорно и за това си е спечелил прозвището Елегантния Били. Той притежава душа на завоевател, а неговата увереност го прави експерт с револвера. Приятен, привлекателен и играч. Влюбва се в мексиканката Аналупе Коронадо.

Нортеньо

Млад и верен прислужник в имението на госпожа Морено. Жизнерадостен и шегаджия, той е любимец както на работниците, така и на господарите. Влюбен в Маргарита, дъщерята на Хуан Канито и Марта, за която с готовност би се оженил. Възпитан като мачо, той смята, че демонстрацията на любов не е мъжко занимание. Клюкар и сплетник, но безопасен и верен. Избран от Доня Рамона да извърши едно престъпление.

Аналупе Коронадо

Разглезена, капризна девойка, която е свикнала да получава всичко, което пожелае и да се бори за него. Може да бъде остра и агресивна, но нейната злоба винаги е на палаво момиче. Симпатична, нейната искреност може да нарани младежите или да изглежда безсрамна. Влюбва се в Елегантния Били, за изненада и на самата нея.

Сесар де Ечагуе

Любещ баща, който прекалено много пази дъщеря си Беатрис, която е наследила тежка болест – туберкулоза, която е станала причина за смъртта на съпругата му. Забелязва как дъщеря му се ражда отново от илюзиите, които събужда у нея Фелипе. Въпреки че също като сестра си Перпетуа, се опитва да попречи на нездравата любов на Фелипе към Рамона, Дон Руи не иска и да знае за този проблем. Присъствието му винаги е добре прието от семейство Морено. Разтърсен от участта на дъщеря си, той така и не успява да стане неин довереник. Не се доверява на безумните критерии на сестра си Перпетуа.

Отец Сария

Натоварен със задачата на „покръсти“ индианците, той дълги години живее с племето яхи и преживява цялата тежест на расизма. Личност, която се сблъсква с огромни противоречия между доктрината за мир в света, докато епохата, в която живее, е изпълнена с насилие и криворазбран закон.

Отец Салватиера

Изповедник на Доня Рамона още от младежките й години. Споделя предразсъдъците на кастата и расата, въпреки че се опитва да ги съвмести с религията, но напразно. Независимо от това, той притежава спокоен и великодушен дух. Пътува без никакъв страх през планини и пустини.

Том

Млад северно-американец. Неговата неопитност го отвежда в редиците на расистите. Той е човек, който лесно се поддава на влияние. Приятел на Грийн, който се превръща в негов противник.

Д-р Томас

Изпаднал американец, корумпиран и расист. Присъединява се към Грийн в извършване на престъпления, които нарича „изчистване на боклука“. Прозорлив, той следва своя ментор Грийн дори и в ада. Също като шерифа, той е много амбициозен и в действителност стои зад долните планове на Грийн.

Дейвис

Безделник, който притежава уменията да борави с револвер като Били или кой да е наемен убиец. Глупак, който обича да се хвали, той е симпатичен и наивен. Поддържа близко приятелство с Мерил, което прикрива с агресия, тъй като се страхува да покаже истинските си чувства.

Дорис

Тя разчупва стереотипа на враждебния и дискриминиращ северно-американец. Тази красива сервитьорка от салоните представя рационалния американски сектор, който не приема нормите на епохата, нито участва в ксенофобски действие. Злонамерена, чувствена и справедлива, тя притежава почти детинско желание да помага на червенокожите, мексиканците и останалите етнически групи в Калифорния в тази епоха.

Мерил

Заедно с Дейвис са верните съучастници на Гройн. Груб мъж и явно огорчен, той се бои от жените заради липсата на успех с тях и е женомразец. Безскрупулен човек. Единствената му връзка (и то болезнена) е с Дейвис. Насилник на жени.

Самотния Рис

Червенокож, който не е приел Християнството. Не принадлежи на племето на яхите. Има загадъчно изражение, което разкрива неговата независимост и липсата на социални контакти. Превъплъщава свободната на духа. Самотен и силен мъж, който обикаля равнините в мистично взаиморазбирателство с природата. Ненавижда материалните неща и способността му да помага не познава расови или религиозни бариери. Успява да спечели уважението и възхищението на различни кръгове, включително и на северно-американците. Неговата независима философия повлиява на Алехандро, предизвиквайки въпроси относно собственото му съществуване и както и на неговото племе.

Себастиан Лоренсо

Индианец от племето яхи, брат на Хесус. Благороден и смел, той е верен на своята група и вождовете и е способен да го докаже. Споделя наивността на своята група, което го превръща в жертва на нетърпимия расизъм.

Пепе

Индианец от племето яхи, довереник на Алехандро. Символизира невинността и наивността на племето си, поради което трудно приемат агресивността. Смел и верен на племето, той винаги се е гордял с произхода си. Романтик, той преживява един буен годеж с Кармен.

Антонио

Индианец от племето яхи. Силен физически и духовно младеж, който е горд потомък на големи воини. Притежава изключителна точност при боравене със своите лък и стрели. В отсъствието на Алехандро, той поема властта в племето на яхите.

Прескът

Северно-американец, собственик на Saloon. Деспотичен мъж, който тиранизира своите работници като част от работата. Нетолерантен, той следва дискриминационната политика на Гройн. Неговата предателска амбиция го превръща в изменик.

Колорадо

Северно-американец, собственик на склад в Спъртаун. Расист, част от екипа под ръководството на Гройн. Опортюнист и метис.

Маркос

Работник в имението на семейство Морено. Работлив, той притежава благоразумие и благородство, характерни за слугите през епохата.

София

Прислужница в имението на семейство Морено, дясната ръка на Марта Канито. Тя е стара мома или вдовица, но няма деца. Самотата я е превърнала в резервирана и дискретна жена.

Кармен

Индианка от племето яхи, влюбена в Пепе. Невинна и чувствителна девойка. Нейната солидарност към индианеца Алехандро я подтиква дори да рискува живота си за него. Притежава и простодушието на своята раса. В Кармен се осъществят тъмните пророчества на Матеа.

Яхале

Наблюдателна и умна индианка, чийто дух отслабва след груба агресия. Вярна приятелка на Мануела, която никога не се вслушва в съветите й.

Полита

Компаньонка на Аналупе Коронадо. Довереница на своята патрона или по-точно казано – съучастница в любовните й похождения.

Лусио

Верността му като прислужник в имението на Рамона му коства прекалено много. Миролюбив мъж, чиято основна амбиция е да бъде полезен на останалите.

Бети

Още една от сервитьорките в Saloon, но за разлика от Дорис, тя е расистка и привърженичка на групата на Гройн, с когото от време на време има връзка. Постоянно спори с Дорис, въпреки че разминаванията в идеологиите им не ги разделя. Независимо че е красива жена, никой няма желание да я съблазнява.

Делгадина

Осиновена дъщеря на Канито. Невинна, мека, тя не е запозната с личната си трагедия.

Дъглас

Северно-американец, който се съюзява с Грийн, чийто съветник е, но се опитва да стои на разстояние от произвола му. Хитър мъж, но със слаб характер и заради това го предава.

Негъра Мемфис

Представител на друга група дискриминирана от американците, той се опитва да намери своето място, когато пристига в Калифорния. Зрял мъж, с благородни чувства, който е солидарен с червенокожите и мексиканците, въпреки че това излага на риск собствения му живот.

Източник: www.esmas.com