Кралица на скрапа (Rainha da sucata)

Теленовелата „Rainha da sucata" показва сблъсъка между „новите богаташи" и разорения елит в лицето на персонажи като бизнесдамата Мария до Кармо и фалиралата светска лъвица Лауриня Фигероа.

В голяма къща на семейство Фигероа в района Жардин, аристократичния анклав в Сао Пауло, живеят Лаурина, съпругът й Бетиньо и син им Еду. Семейството разчита на услугите на вярната домашна помощница Лена, дъщеря й Алайде и загадъчния иконом Жонас. А в северната част на града, в района Сантана в голяма къща живее Мария до Кармо с баща си, търговец на метален скрап Онофри, и майка си Нейва.

Мария до Кармо забогатява след смъртта на баща си, посвещавайки се на неговия бизнес. Тя умело води бизнеса и я съпътства финансовия успех, но тя не се отказва от обичаите и навиците от скромното си минало. Тя обича Еду, който на младини я е пренебрегвал и унижавал.

След като научава за финансовата ситуация, в която се е оказало семейството на потомствени богаташи, Мария до Кармо предлага на Еду брак по сметка. Той приема това предложение и двамата се женят. Мария до Кармо се премества в дома на Фигероа, но животът с Лауриня се превръща за нея в кошмар. Самата Лауриня е влюбена в младежа и крои планове да го завоюва, поради което постоянно се опитва да провали Мария до Кармо.

Освен лошото отношение на съпруга й и издевателствата на Лаурина, Мария до Кармо е преследвана и от други неприятности. Веднъж тя открива, че сметките на бизнеса са сгрешени и в действителност администратора Ренато Мая, на когото е имала пълно доверие, я мами. Става ясно, че Ренато иска да се възползва от Мария до Кармо.

Един от най-забавните персонажи в историята е Дона Армения, майка-закрилница, която контролира живота на своите пораснали синове Жералдо, Жерсон и Джино. Екстравагантна и със силен акцент, смесица от португалски и арменски език, Дона Армения притежава школа за парашутисти, а също така и терен в града, където е построен офис-център. В същата сграда се намира и демонстрационната зала на Мария до Кармо. Дона Армения постоянно заплашва Мария до Кармо, но основното, което постига, е да забавлява зрителите. В дона Армения е влюбен г-н Морейра, собственик на зеленчуков магазин в близост.

Още една сюжетна линия е любовния триъгълник, който включва „балерината" Адриана Рос, учителят Кайо Шимански и сексапилната Нисиня.

Линията на срамежливата Мариана Шимански, сестрата на Кайо, също има място в историята. Мариана е съблазнена от негодяя Ренато Мая. Той се жени за нея заради парите и Мариана много страда заради него. Икономът Жонас и журналистката Паула са я предупреждавали, че Ренато е опасен човек и е способен на всичко, за да постигне целите си, но тя се влюбва в него и не вярва на думи. Едва в последните серии, след като разбира, че е била измамена, Мариана опитва да се освободи от Ренато, но той я убива. Накрая става ясно, че Жонас е ангел. Той иска прошка от Бог за това, че не е успял да изпълни своята мисия и отива да се срещне с любимата си Мариана в друго измерение.

Друга любовна история в тази новела е спорът на братята Жералдо, Жерсон и Джино за Ингрид, а също така и връзката между Алайде и Рафаел.

Коварната Лауриня Фигероа има връзка със смъртта на съпруга си, Бетиньо, който страда от диабет. Обсебена от идеята да завоюва Еду, Лауриня си мисли, че ако мъжът й отиде на другия свят, то планът й ще се реализира.

Накрая Лауриня скача от последния етаж на сградата, в която е офиса на Мария до Кармо. Злодейката не се отказва до последно и преди да скочи, тя откъсва обецата от ухото на Мария до Кармо, надявайки се да я обвинят за смъртта й.

Мария до Кармо успява да свали обвиненията от себе си, но остава без пари и е принудена да се занимава с метални отпадъци, както е правил баща й преди да умре. Тя прощава на Еду, който доказва, че я обича и те остават заедно, решени да бъдат щастливи заедно.

Източник: braziliada.ru