Малко село, голям ад (Pueblo chico, infierno grande)

Леонарда Руан, 14-годишна девойка от богато семейство, се влюбва в беден младеж - Ермило Хаймес. Той също отвръща на страстната й любов, но за съжаление, нейният баща Присилиано решава да я омъжи за старец - Росендо. Леонарда е принудена да се омъжи за Росендо, за да спаси живота на Ермило, защото баща й го заплашва със смърт. Леонарда, опитвайки се да принуди Ермило да я забрави, му казва, че тя никога няма да стане негова съпруга, защото той е много беден. Тогава Ермило напуска града Науатсен, където те живеят, твърдо решен да се върне богат и тогава да спечели Леонарда.

Леонарда е нещастна със съпруга си, защото не го обича. През това време, скоро смятат да се оженят Батан и Магдалена, жители на селото, но тяхната сватба не се състои. Магдалена напуска дома си и попада в местния бордей и след известно време става собственичка на този дом за срещи и приема ново име - Белтранеха. Скоро, бащата на Леонарда умира, а след това умира и съпруга й, след падане от кон, и Леонарда става наследница на неговото състояние. Леонарда започва да носи постоянно черни дрехи и не обръща внимание на другите мъже, надявайки се един ден Ермило да се върне при нея.

Минават 20 години...

Веднъж, докато обхожда владенията си, Леонарда среща един млад мъж, Хенаро Ончи, който търси работа и тя го наема в имението си. Хенаро Ончи е с 20 години по-млад от Леонарда и много прилича на Свети Луис, светецът, пред който се прекланят хората в града и за това много девойки са полудели по красавеца.

Не след дълго, по време на изповед пред свещеника на селото, отец Орсео, Леонардо признава, че обича Хенаро. Алехандро, архитект, който е пристигнал в селото, за да пострпо къща за Ермило, е влюбен в Белтранеха (новото име на Магдалена). Къщата предизвиква коментарите на селяните, защото никой не знае на кого принадлежи. Консехо, кметът на селото, ухажва Леонарда, която винаги го е отблъсквала. И сега тя не приема ухажването му, освен това Хенаро й признава любовта си към нея. Леонарда разбира, че тя също не е равнодушна към младия мъж и сега Леонарда се сгодява за Хенаро - решава, че няма смисъл повече да чака Ермило и заслужава да започне нов живот. Но сестрите й съобщават, че в селото се връща Ермило Хаймес.

Управителят на Леонарда казва на Хенаро да напусне селото, защото така ще бъде най-добре за всички. Леонарда сваля траура си и всички жители на селото са удивени от тази промяна. Чаронеха, една от девойките в дома за срещи, съблазнява Алехандро и Белтранеха, след като научава за това, я изгонва.

Леонарда е щастлива с Хенаро, но получава писмо от Ермило, че се завръща. Ермило се връща в селото и моли Леонарда да се срещне с него в църквата. Тя отива на мястото на срещата. На тази среща, Леонарда разбира, че повече не обича Ермило, но тя не може направо да му каже това. Ермило сега е много богат и знатен и е твърдо решен да спечели отново Леонарда.

Ермило кани Леонарда в своето имение. Тя се съгласява да отиде и там признава на Ермило, че обича Хенаро. Хенаро, който научава, че Леонарда е отишла при Ермило, е отчаян и отива при Белтранеха. Белтранеха също е влюбена в младия красавец и е готова на всичко, за да бъде с него.

Свещеникът съветва Леонарда да направи избор между Ермило и Хенаро, за да не мъчи тях, както и себе си. Ермило казва на Леонарда, че е готов да я чака колкото се наложи. Младежите от Науатсен решават да поставят спектакъл и канят Хенаро също да участва. Леонарда прави своя избор - да остане с Хенаро. Ермило нарежда на служителите си да изяснят произхода и миналото на Хенаро.

Всички научават за връзката между Леонарда и Хенаро и са възмутени от нейното поведение, тъй като двамата имат голяма възрастова разлика, а и социалното им положение е различно. А Науатсен е селце със стари разбирания и за това любовта на Леонарда им се струва престъпление. Леонарда написва писмо с извинение на Ермило. Хенаро решава сам да занесе писмото и да се запознае с Ермило. На тази среща Ермило му признава любовта си към Леонарда. Хенаро, в отчаянието си, отива при Белтранеха, за да намери при нея утеха. Белтранеха казва на Хенаро, че е готова на всичко за него. Леонарда, след като научава, че Хенаро не е спал в дома, отива при Ермило. Ермило, който научава, че Хенаро е преследван от закона, решава да отиде в полицията и да го предаде, за да предотврати евентуални проблеми на Леонарда.

Леонарда се безпокои, защото Хенаро е изчезнал. Пристига лекаря и казва, че Хенаро е арестуван по обвинение за изнасилване на девойка, Ингалесия. Това наистина е така - Хенаро е арестуван, но той не е виновен. Белтранеха се опитва да го освободи. Леонарда се опитва да разбере истината от Ингалесия, но тя твърди, че Хенаро я е изнасилил. Леонарда решава да наеме адвокат, за да измъкни Хенаро от затвора. След очна ставка с Хенаро, Ингалесия разказва на Белтранеха истината и оттегля обвинението. Белтранеха я наема на работа. Хенаро се отказва от парите и любовта на Белтранеха и отива при Леонарда, защото обича само нея.

Ингалесия работи в кухнята в дома на Белтранеха. Тя моли господарката да стане кръстница на бъдещото й дете. Тя се съгласява, тъй като иска да спечели разположението на Хенаро, бащата на детето. В кметството на очна ставка се срещат Белтранеха и Леонарда. На Ингалесия й прилошава по време на очната става и по тази причина очната ставка е прекъсната. Леонарда не иска да се омъжи за Хенаро, защото вярва, че не може да има деца.

Браулия Фелиситас, млада красива девойка, която също живее в селото, се влюбва в Хенаро. Полимон, племенникът на Леонарда (син на сестра й Клотилде), който е изоставен от Браулия Фелиситас, решава да си отмъсти на Хенаро, тъй като смята него за виновен. Кметът Консехо, чувайки заплахите на пияния Полимон, обещава да му помогне. Белтранеха научава, че Хенаро дори не е прочел нейното писмо, отива при него.

Полимон, след като не получава желания положителен отговор на предложението си брак, похищава Браулия Фелиситас по време на служба в църквата пред очите на всички. По този начин, според местните обичаи, той обезчестява девойката. По време на службата, Белтранеха и Леонарда се срещат и какво винаги, двете се скарват. Клотилде Руан се договаря с родителите на Браулия Фелиситас за сватбата на децата им. Хенаро научава за срещата между Белтранеха и Леонарда и казва на Белтранеха, че никога не я е обичал.

Сестрите молят Леонарда да уговори Браулия да се омъжи за Полимон. Леонарда се съгласява и отива при девойката. Браулия й казва, че обича Хенаро и ще го чака. Леонарда признава на Хенаро, че тя не може да има деца и той се разстройва много, защото винаги е мечтал за деца. Белтранеха решава да се бори за Хенаро с всички сили. Ермило научава истината за своя произход.

Консехо арестува Хенаро и го заключва в килия. Заедно с мъж на име Гуадалупе, той шантажира Хенаро и го принуждава да признае това, което не е извършил. Предлагат му да изчезне от града и да забрави за Леонарда. Хенаро се съгласява, защото няма избор - за да не причини болка на Леонарда, той е готов на всичко. Леонарда не може да повярва, че Хенаро си е заминал завинаги и страда, докато Хенаро е в мазето на кметството, тъй като Консехо е решен да се избави от съперника. Неочаквано при Леонарда се появява Хенаро и й казва, че няма да се ожени за нея. Виждайки го в дома на Белтранеха, Леонарда се убеждава в изневярата му.

Леонарда извиква Ермило и му съобщава, че е съгласна да стане негова съпруга. Консехо научава, че Хенаро е започнал като тракторист и изпраща двама убийци при него. Белтранеха спасява Хенаро от смъртта - тя го обича. Но Хенаро се отказва от любовта й и завръщането в селото. Белтранеха закрива бордея с идеята да започне почтен живот. Консехо убива Дон Чучо, мъж на средна възраст, и Хенаро научава за това. Хенаро се превръща в основен заподозрян. Хенаро казва на приятеля си Антонио, че дон Чучо е бил убит от Консехо. Антонио му вярва. Браулия Фелиситас заявява в полицията, че Хенаро не може да е убил Чучо, защото в онази нощ те са били заедно.

Ермило, след като научава, че Хенаро е в селото, прави голяма сцена на ревност на Леонарда, вярвайки че тя го крие. Оскърбена, Леонарда разваля годежа и съобщава за това на отец Орсео. Леонарда решава да се види с Хенаро и отива при Антонио. По пътя, тя среща Браулия Фелиситас и тя й заявява, че Леонарда трябва да се откаже от Хенаро за негово добро. Браулия Фелиситас казва на родителите си, че ще се омъжи само за Хенаро и за никой друг. Отец Орсео позволява на Хенаро временно да остане при него. Дон Аркадио, управителя на имението на Леонарда, по заповед на господарката си отива в родното място на Хенаро, за да научи тайните от миналото му.

Леонарда подготвя сватбата си с Ермило, но обича Хенаро. По време на венчавката, Ермило сам се отказва от нея, разбирайки че тя обича друг и те няма да бъдат щастливи. Родителите на Браулия Фелиситас научават, че дъщеря им е смъртно болна от туберкулоза. Те молят Хенаро да не я изоставя и той й прави предложение, изпитвайки състрадание към девойката, която скоро ще умре. Срещайки Леонарда на гробището, той й обяснява защо е постъпил така. Консехо, след като не открива улики срещу Хенаро, оттегля обвиненията срещу него. Белтранеха подпалва спалнята на Леонарда, за да приключи окончателно със съперницата си, но в огъня загива дойката на Леонарда, която не е успяла да се спаси.

Браулия Фелиситас научава за своята болест и разбира, че Хенаро се жени за нея от съжаление. Тя решава да не се омъжва за него. Леонарда страда от смъртта на дойката си. Консехо научава за намеренията на Гуадалупе да стане кмет на Науатсен. Консехо иска да избяга, но селяните начело с Антонио задържат убиеца. Леонарда не се чувства добре и извиква лекар. Така тя научава, че е бременна. Но тя не може да сподели своето щастие с Хенаро.

Тайно върнал се в селото, Полимон напада Браулия Фелиситас. Бягайки от преследвачите си, той пада от коня и изгубва съзнание. Белтранеха се самоубива, а Батан по нейна заповед ранява смъртоносно Хенаро. Преди да умре, Хенаро научава, че Леонарда очаква дете от него и умира в ръцете на любимата жена...

Източник: teleserials.narod.ru